Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: PR FOTO
Politik

Efter Mette F-melding slår S-ordfører fast: Socialdemokratiet ønsker fortsat forbud mod købesex

Siden 2009 har det været S-politik at forbyde købesex. Og det er det fortsat, fastslår ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff.

Politik

Efter de seneste dages debat og forvirring om Socialdemokratiets og ikke mindst formand Mette Frederiksens holdning til et muligt forbud mod købesex, skærer partiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, nu igennem.

»Partiets politik er den samme, som da vi besluttede den på kongressen i 2009, og det har sådan set ikke ændret sig. Og det er, at Socialdemokratiet arbejder for et forbud imod køb af prostituerede«, siger Rasmus Horn Langhoff til Politiken.

Han tilføjer, at det handler om blandt andet at bekæmpe efterspørgslen.

»Og der er det stadig væk Socialdemokratiets politik, at det er et fornuftigt redskab«.

Meldingen kommer i kølvandet på, at S-formand Mette Frederiksen (S) i en ny bog har skabt fokus på det for partiet så ømtålelige emne og har fastslået, at hun personligt ikke længere mener, at et forbud nødvendigvis er vejen frem.

Oven i det forklarede partiets pressechef så sent som tirsdag til Ekstra Bladet, at også partiet som sådan er imod et købesex-forbud.

LÆS OGSÅ

Pressechefens udlægning blev tirsdag bemærket med forundring både i folketingsgruppen og i partiets bagland. Og udlægningen fra pressechefen er altså heller ikke korrekt, fastslår ligestillingsordføreren, der dog tilføjer, at et forbud blot er en af de ting, partiet ønsker, for at bekæmpe prostitution.

Mette F: En fejl at give midlerne forrang for målene

Kongresbeslutningen fra 2009 - der i øvrigt blev vedtaget, efter at Mette Frederiksen havde holdt en brandtale for et forbud - afholdt dog ikke den daværende S-ledede regering i 2012 fra at droppe planerne om et forbud. Det skete med henvisning til, at det såkaldte Straffelovråd frarådede et forbud.

Beslutningen i 2012 skabte stor intern vrede hos Socialdemokratiet, og på et efterfølgende hovedbestyrelsesmøde blev det stadfæstet, at Socialdemokratiets politik fortsat er at arbejde for et forbud. En beslutning, der blev betragtet som en decideret begmand til S-toppen i regeringskontorerne.

Det, synes jeg da, kun er sundt. Det ville være kedeligt, hvis vi alle sammen skulle stå der, kasserolleklippede og synes præcis det samme og gøre præcis det samme

Medlem af lokalbestyrelsen for Socialdemokratiet i Roskilde Leif Max Hansen sad i partiets hovedbestyrelse i 2012 og var også med på kongressen i 2009. Han undrer sig.

»Et overvejende flertal på kongressen (i 2009, red.) stemte - en skov af stemmesedler - for at arbejde for at kriminalisere prostitution. Både vores nuværende og forhenværende formand havde stemmesedler i vejret (og stemte dermed for at arbejde for en kriminalisering, red.), husker jeg. Jeg ved ikke, hvad pressecefen mener med, at vi stadig er imod et forbud mod købesex«, skriver Leif Max Hansen til Politiken.

Ikke desto mindre sår Mette Frederiksen altså i en ny portrætbog tvivl om, hvorvidt man bør lave et forbud.

»Der, hvor vi nogle gange har gjort en fejl, og det gælder også mig selv, er, når vi giver midlerne forrang for målene«, siger hun i bogen, hvor hun forklarer, at man som socialdemokrat ikke må være »dogmatisk omkring midlerne«.

»Hvis målet ligger fast, så må man se, hvordan man bedst når derhen. Og der er jeg kommet i tvivl med hensyn til købesex. Vi bliver nødt til at lytte til mange af dem, der er i miljøet, som er meget bange for det forbud, fordi det vil føre mange andre ting med sig«, forklarer hun.

»Verdens bedste job«

Rasmus Horn Langhoff er enig i, at forbud kun er et middel og ikke et mål i sig selv, men fastholder altså, at et forbud er partiets politik.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rasmus Horn Langhoff, er det ikke mærkeligt, at jeres formand går ud og siger, at hun ikke mener, det er vejen frem med et forbud, hvis det er partiets politik?

»Nej, det synes jeg ikke. Man må da hver især gøre sig sine egne overvejelser«, svarer Langhoff og tilføjer:

»Jeg kan ikke se noget underligt i, at vi er folk, der gør os forskellige erfaringer og overvejelser, og at man så deler de overvejelser. Det, synes jeg da, kun er sundt. Det ville være kedeligt, hvis vi alle sammen skulle stå der, kasserolleklippede og synes præcis det samme og gøre præcis det samme«.

Hvis det er paritets politik at arbejde for et forbud mod købesex, er det så ikke svært for dig som ligestillingsordfører at arbejde for den sag, hvis din formand går ind for det modsatte?

»Nej, overhovedet ikke. Jeg har verdens bedste job«, svarer Rasmus Horn Langhoff.

Han svarer dog ikke på, hvordan man så i fremtiden vil se ham og partiet arbejde for at indføre et forbud.

Politiken kan ikke få et interview med Mette Frederiksen om sagen, oplyser partiet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce