Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Carsten Ingemann (arkiv)
Foto: Carsten Ingemann (arkiv)

sort. I 2014 havde staten indtægter for 18,8 mia. kr. fra olie- og gasaktiviteter i Nordsøen, viser de seneste tal fra Energistyrelsen. Det tal ventes at falde markant på grund af faldende priser.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vismænd kritiserer olieregnskab

Op til komplicerede finanslovsforhandlinger regner Finansministeriet indtægter fra Nordsøen på en ny måde, der sikrer pænere tal, mener vismænd. S kalder det »manipulerende«. Ministeriet afviser kritik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med overvismand Michael Svarer i spidsen kritiserer Det Økonomiske Råd nu Finansministeriets beregning af en hjørnesten i dansk økonomi, der har stor betydning for, hvor frit politikerne kan disponere, når de skal spare eller spendere på finansloven.

Konkret har ministeriet valgt at bruge ældre vurderinger af olieprisen til at anslå statens indtægter i Nordsøen i stedet for de nyest tilgængelige. Det skaber tvivl om en finansiel post, der er væsentlig for, om Danmark overholder de fælles EU-regler for underskud på de offentlige finanser.

»Vi synes, den nye praksis kan være problematisk. For at få en idé om indtægterne fra nordsøolien synes vi, at det er mest hensigtsmæssigt at bruge de opdaterede tal«, siger Michael Svarer.

Underskuddet bliver mindre end det, man ville have fået, hvis man havde brugt den hidtidige praksis

Ifølge vismændene tager ministeriet udgangspunkt i et skøn helt tilbage fra 2013 for at anslå indtægterne fra olien i de kommende år. Dengang var olieprisen »væsentligt højere« end i dag, bemærker vismændene i deres seneste rapport.

»Med den nye praksis lægger man en højere oliepris til grund, end man ville have gjort, hvis man havde brugt de mest opdaterede skøn for olieprisen. Det vil sige, at underskuddet bliver mindre end det, man ville have fået, hvis man havde brugt den hidtidige praksis«, siger Svarer.

På et møde onsdag har Det Økonomiske Råd diskuteret den nye metode, der i sidste ende er afgørende for politikernes muligheder for at planlægge, hvor mange penge der skal bruges på sygehuse, uddannelser og meget andet.

Med den gamle oliepris ender underskuddet på den såkaldt strukturelle saldo næste år inden for den nedre grænse på 0,5 procent. Hvis regeringen havde fastholdt den hidtidige praksis med at bruge opdaterede tal, så ville regnestykket ifølge vismændene se anderledes ud.

I så fald havner Danmark på den forkerte side af grænsen i budgetloven, skriver de i deres rapport fra denne måned:

»Såfremt Finansministeriet anvendte skønnene fra 2025-planen, ville 0,5-pct.-grænsen (...) være overskredet i 2017«.

S: Manipulerende

På den baggrund kalder finansordfører Benny Engelbrecht (S) det for »betænkeligt«, at Finansministeriet har ændret metode.

»At man vælger – tilsyneladende helt bevidst – at lave regnemodellerne om, sådan at de er mindre konservative og giver et mere optimistisk skøn, det synes jeg er noget vovet at kaste sig ud i. Især i en situation, hvor regeringen samtidig opererer med at skulle lave ret omfattende skattelettelser. Det mener jeg simpelthen er manipulerende«, siger han.

Allerede i foråret blev Det Økonomiske Råd orienteret om den nye metode, der også er brugt i Danmarks Konvergensprogram for 2016 og Økonomisk Redegørelse fra maj, fremhæver Finansministeriet.

På den baggrund stiller ministeriet sig »uforstående« over for kritikken fra vismændene. Ministeriet mener også, at der ligger gode argumenter til grund for den ændrede metode.

LÆS ARTIKEL

»Den nye metode giver større stabilitet og robusthed i skønnene og er mindre følsom over for pludselige udsving i oliepriserne«, skriver ministeriet i en e-mail og forklarer, at formålet er at undgå »abrupte kursændringer på kort sigt«:

»Finansministeriets tal skal jo, til forskel fra vismændenes, bruges af politikerne i den praktiske økonomiske politik«.

Overvismand Michael Svarer bekræfter, at hans sekretariat blev orienteret om ændringen allerede i foråret, men forklarer, at det blev opfattet som et forslag i stedet for en endelig beslutning.

Selv har vismændene dog tænkt sig at fastholde den hidtidige metode til at udregne indtægterne fra olien i stedet for den nye fra Finansministeriet, fordi de mener, at den hidtidige er mest hensigtsmæssig.

Michael Svarer, er det i dine øjne mistænkeligt, at Finansministeriet ændrer metode?

»Det gør i hvert fald, at hvis man ikke havde ændret praksis, så skulle man have gjort noget andet for at leve op til budgetloven«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden