Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Justitsminister Søren Pind (V) ser tegn på en international reaktion mod populismen.
Foto: DRESLING JENS

Justitsminister Søren Pind (V) ser tegn på en international reaktion mod populismen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pind: Vi risikerer at ryge ud i »pøbelstyre«, hvis folk ikke tager sig sammen

Det kan ende med »pøbelstyre«, hvis ikke flere vestlige borgere begynder at afvise populismen, advarer Søren Pind, der dog aner et lys for enden af tunnelen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump er ikke et enkeltstående amerikansk fænomen. Han er en slags symptom på demokratiets problemer. Måske endda en dyster profeti også for Europa, frygter justitsminister Søren Pind (V).

»Når man kigger ud over Europa, så ser man sådan set det samme billede«, sagde Søren Pind torsdag på en konference hos Tænketanken Europa.

Han beskrev befolkninger, der ikke stoler på politikerne, og i stedet køber populisters letkøbte løsninger. Og politikere, der frygter deres befolkningers dom. Men vælgerne skal høres. Til gengæld har demokratiske borgere pligt til at tage også komplicerede spørgsmål mere alvorligt, lyder opsangen fra Søren Pind.

»Vi risikerer at ryge ud i et vulgærdemokrati eller pøbelstyre måske endda, hvis det her fortsætter og folk ikke tager sig sammen og tager de ting, der foregår, alvorligt. Hvis reaktionen bliver ved med at være, at ’det rager ikke mig’, eller ’jeg synes, politikerne er nogle idioter’, så får folk også det, de har fortjent. De har det sådan set allerede«, sagde Søren Pind.

I Danmark nævner Søren Pind folkeafstemningen om retsforbeholdet i december 2015. Vælgerne fik tilbudt en særlig tilvalgsordning, der skulle erstatte det danske retsforbehold. Fremover skulle det være op til et flertal af politikerne i Danmark at bestemme, hvilke dele af den europæiske retspolitik, Danmark skulle være med i. Et flertal af befolkningen sagde nej. Søren Pind trækker en parallel til den belgiske delstat Vallonien med 3,6 millioner indbyggere, der indtil i denne uge blokerede EU's handelsaftale med Canada. Ifølge Søren Pind helt »fornuftsstridigt«.

»Jeg synes egentlig, at tiden er kommet til, at danskerne kigger ned på Vallonien og ser, hvad der er sket dernede«, sagde han.

LÆS ARTIKLEN

Men mens grundtonen i justitsministerens demokratiske opsang er mørk, så øjner han et lys forude.

»Min egen fornemmelse er, at der for første gang i rigtig, rigtig lang tid indfinder sig en modreaktion mod de nemme løsningers parade«, sagde han og indskrev flere navngivne udenlandske regeringer og toppolikere i den kategori.

»Trump står til – jeg krydser fingre for det – at få en på tosken«, sagde han.

Briterne aner ikke, hvad de skal stille op efter Brexit

Pind nævnte også Storbritannien, hvor pundet er faldet siden et flertal i befolkningen stemte for at forlade EU.

»Briterne aner jo ikke, hvad de skal stille op i forhold til hele Brexit-situationen«, sagde han.

I Frankrig er det den relativt midtsøgende konservative Alain Juppé, der står til at vinde præsidentvalget, frem for hans mere yderliggående partifælle Nicolas Sarkozy og Front Nationals Marine Le Pen. Ifølge Søren Pind fordi Juppé repræsenterer ro, centrering og orden.

Pind nævnte også, at i Danmark er flere vælgere ifølge meningsmålinger blevet tilhængere af EU-medlemskabet siden nej’et i december og den britiske afstemning.

»Hele den der forståelse af, at demokrati fordrer ansvarlige borgere, og at nogle er nødt til at tage det på sig, har jeg en stilfærdig fornemmelse af, er ved at brede sig«, sagde Søren Pind.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden