Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Erkendelse. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udskudt 2025-forhandlingerne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke Rasmussen udskyder sin 2025-plan for at undgå lynvalg

Analyse. Regeringen skubber problemerne foran sig ved at suspendere forhandlingerne om sin storstilede økonomiske plan. Men alternativet var værre: et snarligt valg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drejebogen var som skåret i granit, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidst i august lancerede sin længe ventede 2025-plan.

Med den økonomiske 10-års plan ville statsministeren skrue på en række af samfundets største tandhjul, og planen skulle ifølge Løkke fremlægges, forhandles og vedtages i sin helhed.

»Vi justerer mange ting på en gang, vi strammer alle bardunerne på en gang, så teltet står stærkere og kan modstå regn og storm«, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, der uddybede:

»For mig handler det her ikke om næste folketingsvalg. Det handler om næste generation. Derfor vil jeg appellere til, at vi finder sammen om at udvikle Danmark«.

Men siden har statsministeren brugt to måneder på at forhindre et komplet sammenbrud i blå blok. Mandag aften måtte Løkke erkende et foreløbigt og langtfra udramatisk nederlag, da han besluttede at udskyde 2025-forhandlingerne. Ingen partier i blå blok rokker på sig, og i regeringstoppen er analysen derfor, at Løkke er presset til et afgørende strategiskifte, hvis ikke han skal tvinges ud i at udskrive lynvalg.

Med et massivt rødt flertal i samtlige meningsmålinger har ingen partier i blå blok i dag interesse i et folketingsvalg.

Nu skal tiden bruges på at fokusere på finansloven og en række bundne opgaver, såsom det nye boligskattesystem og en afskaffelse af PSO-afgiften, der går til at sikre grøn energi.

LA: Topskat ned inden nytår

Løkkes melding kan ved første blik reduceres til et spørgsmål om politisk proces, men der er reelt tale om et foreløbigt farvel til Løkkes store projekt for Venstreregeringen og den drejebog, som han personligt var pennefører på. En drejebog, der skulle garantere Venstres fingeraftryk på planlægningen af dansk økonomi de næste ti år.

Læg dertil, at Løkke blot skubber problemerne foran sig, fordi Liberal Alliance står fast på, at intet er ændret, og partiet stadig vælter regeringen, hvis ikke man får sit krav om topskattelettelser igennem inden nytår.

I regeringstoppen lægger man ikke skjul på sin ærgrelse. Godt nok blev 2025-planen strikket sammen, så den også kunne bruges som et valgoplæg i tilfælde af et endeligt kollaps. Men ingen i regeringen havde forventet, at fronterne i dag ville være trukket så skarpt op.

»Vi satte rigtig meget op på bordet, kan man sige. Vi troede, at der var noget for enhver smag. Det har der også været, men folk har haft mere travlt med stirre sig blinde på det, man ikke kunne lide«, sagde statsministeren i aftes til DR.

Thulesen har brug for forhandling

Lars Løkke Rasmussen er kendt som en dygtig politisk håndværker, men denne sag mudrer det billede. Løkkes fodfejl består i, at han fra begyndelsen har undervurderet topskattens symbolske betydning for både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der på det spørgsmål stadig står stejlt på hver sin side af forhandlingsbordet. Stemmer i flere borgerlige partier beklagede sig i sommer over, at Løkke ikke i tilstrækkelig grad orienterede parterne i blå blok forud for fremlæggelsen af helhedsplanen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siden er rygterne om et lynvalg begyndt at løbe, og i både Statsministeriet og Finansministeriet står det klart, at alene valgrygterne har lammet forhandlingerne. Partierne handler taktisk og vil nødig blotte sig ved at gå til på upopulære kompromiser, som kan bruges mod dem i en tre uger lang valgkamp.

Det tumultariske forløb om DF’s mulige svindel med EU-midler har ikke gjort tingene lettere for Løkke. Findes der en partileder i blå blok, som ikke har råd til at sætte mere politisk kapital over styr, er det Kristian Thulesen Dahl. I det lys forventer ingen i regeringstoppen, at man kan få Thulesen Dahl til at bøje sig for LA’s ultimative krav. På den anden side har Thulesen et stort behov for igen at blive forbundet med politiske forhandlinger i stedet for muligt svig med EU-midler.

Med det bagtæppe har Løkke brugt den seneste uge på at skrive sin drejebog om. Det sker – som han siger – efter aftale med alle partiledere i blå blok.

Onsdag mødes partierne hos finansminister Hjort Frederiksen for at indlede de første reelle forhandlinger om finansloven for 2017. Regeringen har travlt og skal lande en aftale inden udgangen af november. Først derefter vil man vende tilbage til elefanten i rummet og ikke mindst spørgsmålet om danskernes fremtidige skattebetalinger.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden