Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de to forskere, der skal stå for omstridt krigsundersøgelse

To forskere fra Københavns Universitet får otte millioner kroner til at undersøge tre krige.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods opfordring til boykot er udenrigsminister Kristian Jensen (V) nu klar med navne på to forskere, der skal stå for den omstridte undersøgelse af Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Fra 1. december skal lektor Rasmus Mariager fra Saxo-instituttet på Københavns Universitet og professor MSO Anders Wivel fra Institut for Statskundskab på samme universitet i gang med udredningen, der har fået en bevilling på otte millioner kroner og skal være færdig 1. juni 2018.

»Jeg er meget tilfreds med, at vi kan sætte to velrenommerede og erfarne forskere i spidsen for den uvildige udredning om Danmarks militære engagement«, siger udenrigsminister Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

LÆS MERE

Flere forskere har i løbet af efteråret kritiseret præmisserne for undersøgelsen.

Den skarpeste kritik kom fra seks forskere, herunder Bent Jensen fra Syddansk Universitet og Claus Bryld fra Roskilde Universitet, der i et brev til opfordrede rektorkollegiet under Danske Universiteter til at boykotte undersøgelsen.

I brevet kritiserer de blandt andet, at ministerier og efterretningstjenester kan afvise at udlevere dokumenter til forskerne. Af den politiske aftale bag udredningen fremgår det nemlig, at myndighederne »fra sag til sag« kan afvise udlevering af »særligt sensitivt materiale«. Dog med undtagelse af de dokumenter, der allerede var oversendt til Irakkommission, inden den blev lukket af den nuværende Venstre-regering.

I modsætning til den tidligere kommission, så kan eksperterne bag den nye udredning ikke afhøre nøglepersoner under vidneansvar. De skal heller ikke undersøge lovligheden af Irak-krigen eller Danmarks omdiskuterede behandling af fanger i både Irak og Afghanistan.

Snævert felt

Det har også vakt opsigt, at rektorkollegiet kun kunne finde tre forskere til opgaven, selv om Udenrigsministeriet bad om et felt på seks, som aftalepartierne kunne vælge fra. Allerede tidligere på måneden kunne Politiken på baggrund af aktindsigter fortælle, at den tredje i feltet var Bjørn Møller fra Aalborg Universitet, der har udtalt sig kritisk om de danske krige.

»Jeg kan være bekymret over, at man vælger nogen, hvis synspunkter man kender i forvejen, og dermed fravælger mig. Men det har jeg regnet med fra begyndelsen«, sagde Bjørn Møller i den forbindelse til Politiken.

Som svar på kritikken sagde udenrigsminister Kristian Jensen dengang, at det afgørende for ham er »kvalitet, ikke kvantitet«, og at rektorkollegiet i hans øjne har indstillet nogle erfarne forskere, som kan løfte opgaven på »meget kompetent og saglig vis«.

Regeringen har opbakning fra blå blok. Oprindeligt var også Alternativet med i aftalen, selv om det affødte stor kritik fra de andre partier i rød blok, og partiet røg ud, da det ikke kunne blive enige med de andre om udpegelsen af de to forskere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden