Dimensionering. Uddannelser, der systematisk har ført til ledighed, skal optage færre studerende, bebuder uddannelsesminister Ulla Tørnæs.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Dimensionering. Uddannelser, der systematisk har ført til ledighed, skal optage færre studerende, bebuder uddannelsesminister Ulla Tørnæs.

Politik

Ulla Tørnæs lukker 776 studiepladser

Især professionshøjskoler og erhvervsakademier skal sænke optaget. I alt bliver 12 videregående uddannelser berørt.

Politik

Fremover skal der være færre studerende, der læser webudvikling i Kolding, sportsmanagement i Nordjylland og psykologi i Roskilde.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) har besluttet, at der på 12 forskellige videregående uddannelser skal optages færre studerende. I alt skal der frem mod 2022 skæres 776 studiepladser.

»Uddannelse skal føre til job, og desværre har vi uddannelser, der uddanner flere, end der er job til«, siger Ulla Tørnæs.

Øvelsen er en videreførelse af den tidligere regerings dimensioneringsplan. Tørnæs understreger, at de pågældende uddannelser »systematisk« uddanner flere studerende, end der har været efterspørgsel efter på arbejdsmarkedet. Hun anerkender dog også, at det kan være svært at forudse, hvad arbejdsmarkedet i fremtiden får brug for.

»Det er da svært, men det handler om, at vi ikke skal fortsætte med at uddanne til ledighed. Det handler ikke om, at færre skal uddannes, men flere skal uddannes der, hvor der er gode jobmuligheder«, siger Ulla Tørnæs.

Overraskende beslutning

Det er især uddannelser på erhvervsakademier, som er toårige uddannelser, og på professionshøjskoler, som bliver bedt om at sænke optaget. Sidstnævnte fik en mindre hård beskæring sidste år, hvor det i højere grad var universiteternes studiepladser, der blev nedlagt i en dimensioneringsrunde.

En del af de uddannelser, der nu skal skæres ned, er også i fokus i en analyse, som ministeriet har på vej, der handler om de engelsksprogede uddannelsestilbud.

»Jeg har gennem længere tid været bekymret for, at de mange internationale studerende, som går på de engelsksprogede uddannelser, ikke kommer i job i Danmark«, siger Tørnæs, der dog har tillid til, at det er noget, uddannelsesinstitutionerne også har fokus på, når de nu skal skære studiepladser.

Harald Mikkelsen, formand for Danske Professionshøjskoler og rektor på VIA University College, understreger, at uddannelserne ikke har nogen interesse i at uddanne til ledighed. Men han tvivler på den model, som ministeriet tidligere har brugt til at beregne, hvilke uddannelsesinstitutioner der nu skal skære.

»Jeg havde indtryk af, at man var indstillet på at lave en evaluering af modellen, inden man satte noget i gang. Derfor er jeg overrasket«, siger han.

Blandt universiteterne er det denne gang Roskilde Universitet, der skal skære flest pladser. Her skal flere forskellige kandidatuddannelser skæres med 30 procent.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce