Kampagne. Ved delstatsvalget i Berlin i september 2011 forsøgte NPD-formanden Udo Voigt at appellere til hovedstadens vælgere med sloganet 'Giv den gas!'.
Foto: SO MB**BRL** WS**LON**/AP

Kampagne. Ved delstatsvalget i Berlin i september 2011 forsøgte NPD-formanden Udo Voigt at appellere til hovedstadens vælgere med sloganet 'Giv den gas!'.

EP-valg

Tyskland: Nynazister får et mandat i Europaparlamentet

Det tyske nynazistiske NPD får stemmer nok til at få et mandat.

EP-valg

Det tyske nynazistiske NPD bliver repræsenteret i det ny Europaparlament med et mandat.

Det viser den endelige stemmeoptælling ifølge Reuters. NPD får nogenlunde præcis en procent af de afgivne stemmer, og det er nok til et mandat.

NPD har kørt sin kampagne på fremmedfjendske paroler og stærk modstand mod det europæiske samarbejde. Ved delstatsvalget i Berlin i september 2011 forsøgte NPD-formanden Udo Voigt at appellere til hovedstadens vælgere med sloganet 'Giv den gas!'.

Hans opfordring fik mange til at tænke på Nazitysklands gaskamre i Auschwitz og andre udryddelseslejre.

Hetzer åbenlyst mod indvandrere

Partiet hetzer på deres valgplakater åbenlyst mod indvandrere fra muslimske lande og fra EU. Desuden er ’zigøjnere’ og jøder populære skydeskiver i partiet propaganda.

NPD er ikke repræsenteret i Forbundsdagen, men sidder i delstatsparlamenterene i Sachsen og Mecklenburg-Vorpommeren. Begge steder med meget få mandater. Partiet har været i generel tilbagegang og er hårdt ramt på finanserne. Et indtog i EP-parlamentet vil styrke partiet betydeligt.

Det blev forudset, at NPD kunne komme i EP-parlamentet allerede, da den tyske Forfatningsdomstol i februar i år afgjorde, at der ikke skulle gælde nogen parlamentarisk fastsat spærregrænse overhovedet ved valg til Europaparlamentet.

International politisk platform til budskab

Ved sidste valg i 2009 var spærregrænsen 5 procent ligesom ved valg til Forbundsdagen. To år senere sænkede Forbundsdagen spærregrænsen ved EP-valg til 3 procent. Også det var for meget for Forfatningsdomstolen.

Da dommen var faldet, advarede mange politikere og kommentatorer imod udsigten til, at NPD dermed fik en international politisk platform til sit budskab.

Den tyske Forfatningsdomstol behandler netop nu en klage fra det tyske Forbundsråd, landets ’overhus’. Det ønsker partiet forbudt, efter at det er konstateret, at flere af dets funktionærer har haft kontakt til, og i enkelte tilfælde leveret våben til en nynazistisk terrorgruppe, NSU, der i årene fra 2000 til 2007 myrdede 10 personer. Ni af dem havde indvandrerbaggrund. To NPD-funktionærer sidder anklaget i processen mod NSU ved landsretten i München.

Partiets spidskandidat ved EP-valget, Udo Voigt, sagde i februar:

»Efter at den udemokratiske 3-procents spærregrænse ved EP-valg er faldet bort, åbner der sig nye chancer for os. Hver stemme, der nu afgives på NPD, tæller også for NPD«. '

Dermed mente Voigt, at det nu ikke længere ville være stemmespild at sætte kryds ud for det nynazistiske parti.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce