Optur. Morten Messerschmidt høster så mange stemmer, at han tager tre andre DF'ere med sig til Europa. Spørgsmålet er nu, hvem det bliver. Det afgør de personlige stemmetal senere i dag.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Optur. Morten Messerschmidt høster så mange stemmer, at han tager tre andre DF'ere med sig til Europa. Spørgsmålet er nu, hvem det bliver. Det afgør de personlige stemmetal senere i dag.

EP-valg

To mænd og en kvinde bejler til Messerschmidts dream team

Stadig spænding om seks mandater. Personlige stemmetal bliver afgørende i interne opgør.

EP-valg

Valgkampen er slut, valghandlingen er overstået, og mandaterne er fordelt.

Men i dag sidder der en håndfuld kandidater rundt omkring i Danmark og følger spændt med. Først når de personlige stemmetal er talt op senere i dag, ved de, om de følger deres spidskandidater til Europaparlamentet.

Ifølge analyseinstituttet Megafon er der ingen tvivl om, at de syv spidskandidater, der repræsenterer partier, der er sikre på mindst et af de 13 danske mandater i parlamentet i Bruxelles, kommer ind.

Dermed kan Ulla Tørnæs (V) , Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen), Bendt Bendtsen (K), Morten Helveg Petersen (R), Jeppe Kofod (S) og Margrete Auken (SF) allerede nu glæde sig over at være valgt.

Det samme kan valgets helt store sejrherre, Morten Messerschmidt (DF), der ifølge Megafon med meget stor sandsynlighed kommer til at slå tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) rekord fra 2004 for flest antal personlige stemmer.

Klart endda, forudser Megafon.

De bygger deres vurderinger af de personlige stemmetal på 5.000 vælgere, der inden valget blevet spurgt, hvor deres krydser ville ende, samt på de seneste tre ugers meningsmålinger.

Hård kamp om tre DF-mandater

Med spidskandidaterne klaret, er der fortsat usikkerhed om de sidste seks mandater. Men også blandt dem er der nogle kandidater, der står bedre end andre, vurderer Megafon. Ud af 100 kandidater i alt, samler interessen sig faktisk kun om en lille håndfuld.

I Dansk Folkeparti-kredse snakkes der i dag om, at Rikke Karlsson, Anders Primdahl Vistisen og Jørn Dohrmann bliver de tre, der følger Morten Messerschmidt til Bruxelles.

Jørn Dohrmann er nuværende folketingsmedlem for partiet og har derfor en relativt stor vælgerbase og flere, der kender hans navn. Det samme er tilfældet for Anders Primdahl Vistisen, der både sidder i Region Midtjylland og Randers Byråd for DF.

Foto: PR/PR

Rikke Karlsson er øverstplacerede kvinde på DF-listen og havde et godt EP-valg i 2009. Men Megafon regner ikke med Jørn Dohrmann. Meningsmålingsinstituttet regner med, at Kristina Jørgensen napper det fjerde mandat foran næsen på Dohrmann.

»Jørn Dohrmann har fået halvt så mange stemmer i vores undersøgelse, som Kristina Jørgensen. Derfor tror vi på hende«, siger Megafons administrerende direktør og valgekspert, Asger Nielsen.

Megafon: Ex-borgmester napper tredje S-mandat

Socialdemokraterne fik, trods endnu en valgtilbagegang, tre mandater i Europaparlamentet. Udover Jeppe Kofod, mener Megafon, at den nuværende socialdemokratiske europaparlamentariker Christel Schaldemose er sikker på genvalg.

Kampen om det tredje og sidste mandag står formenlig mellem Ole Christensen og Britta Thomsen. Begge sidder i dag i parlamentet i Bruxelles, og begge har de gjort det siden 2004.

Foto: STORMLY HANSEN JESPER

Ole Christensen har derudover borgmester-erfaring fra Brovst Kommune, hvor han bar borgmesterkæden fra 1998 til 2002. Og adspurgt hvem af de to, Megafons administrerende direktør og valgekspert forventer tager det tredje mandat, peger han på Ole Christensen.

Ifølge Megafon ryger Britta Thomsen derfor ud af Europaparlamentet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: SOCIALDEMOKRATIET

Rohde vinder snævert over Løkkegaard

Venstre fik en vælgerlussing ved gårsdagens valg, hvor 4.080 stemmer ifølge valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, gjorde, at partiet ikke fik tre men kun to mandater.

Det ene af dem går til spidskandidat Ulla Tørnæs. Derudover kæmper tidligere spidskandidat og nuværende europaparlamentsmedlem Jens Rohde med Morten Løkkegaard, der ligeledes sidder i parlamentet for Venstre i øjeblikket.

Foto: BUBANDT MARTIN

»Vi tror på, at Jens Rohde får det andet mandat. Men det er spændende, for han fik over tre gange så mange stemmer som Morten Løkkegaard sidst. Men dengang var han spidskandidat og er nu raslet ned ad listen. Morten Løkkegaard fik 57.000 stemmer og gjorde det rigtig godt. Alligevel tror vi på Jens Rohde, fordi han i vores undersøgelse har en lillebitte fordel«, siger Asger Nielsen.

Først senere i dag bliver de personlige stemmer offentliggjort og spændingen udløst.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce