Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fællesskab. »Vi skal skabe en ny debat, så vi kan føre Europa videre«, lyder det fra Barroso.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Fællesskab. »Vi skal skabe en ny debat, så vi kan føre Europa videre«, lyder det fra Barroso.

EP-valg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Barroso vil have meget mere union

Nationale politikere og ledere løber fra deres ansvar og behandler EU som »en udefrakommende forstyrrelse«, skriver kommissionens formand i Politiken. Danske politikere synes, at han går over stregen.

EP-valg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt under en europæisk valgkamp med udsigt til hidtil uset fremgang for skeptikere i Danmark og mange andre lande opfordrer EU’s topchef nu de nationale politiske ledere til at forsvare behovet for mere union.

»Populismen blomstrer, fordi de vigtigste aktører holder sig tilbage fra at påtage sig deres del af ansvaret, når Europa skal på banen«, skriver José Manuel Barroso i et debatindlæg i Politiken i dag. Den konservative formand for EU-kommissionen erkender, at Europas økonomiske krise har skabt »negative efterdønninger« og spændinger, fordi der blandt andet som følge af den stigende arbejdsløshed har »bredt sig en følelse af, at situationen er uretfærdig«.

Vi skal videreudvikle unionen Men José Manuel Barroso mener, at svaret på krisen og den voksende skepsis skal være mere union – ikke mindre.

»Enten samler Europa sig i højere grad, eller også vil Europa blive opfattet som irrelevant (...) Jeg mener, at vi skal videreudvikle vores politiske union«, skriver han.

Portugiseren Barroso lægger ikke op til store traktatændringer lige med det første, men efterlyser en debat om et tættere europæisk samarbejde.

»Vi kan ikke – og vi bør ikke – vride armen om på offentligheden. Men vi skal prøve på at opbygge den konsensus, der er behov for. Vi skal skabe en ny debat, så vi kan føre Europa videre«, lyder det.

Det mest visionære projekt

Den udvikling vil ifølge José Manuel Barroso kræve, at nationale politikere og ledere viser »en ny grad af politisk modenhed« og »lever op til deres engagement« i det europæiske projekt.

»Den fortsatte reformproces kræver, at de nationale ledere ikke blot spiller en national rolle, men at de også anerkender deres europæiske rolle«, skriver han og påpeger, at det kommende valg til Europaparlamentet er »en afgørende lejlighed til at forsvare det, vi har opnået« i Europa.

»Den europæiske integration er fortsat det mest visionære projekt i nyere tid. Dets energi og tiltrækningskraft er slående. Dets smidighed er uden fortilfælde. Men kun hvis visse betingelser er til stede: når de nationale politikere udviser et klart ejerskab til det europæiske projekt og ikke behandler Europa som en udefrakommende forstyrrelse«, lyder det fra fra kommissionsformanden.

Politikere: Barroso må vågne op

EU-chefens opsang bliver ikke godt modtaget af de danske politikere, der fra højre til venstre mener, at Barroso efter snart 10 år på posten har mistet taget i de europæiske vælgeres virkelighed.

»Han har ingen som helst forståelse for, hvad der foregår, og han afslører sig som helt løsrevet fra debatten i mange lande. Barroso gør sig selv til EU’s værste fjende ved ikke at lytte til borgernes bekymring og kritik«, siger Dansk Folkepartis spidskandidat, Morten Messerschmidt.

Også socialdemokraternes Jeppe Kofod mener, at Barroso burde holde op med at skyde skylden på nationale politikere.

»Der er 27 millioner ledige, hver fjerde ung i EU står uden job. Det er med rette, at mange mennesker føler, at det ikke er godt nok. I stedet for at belære nationale politikere skulle Barroso hellere selv tage ansvar for, at den borgerlige politik, han har været med til at føre, ikke har fungeret«, siger han. Kofod giver dog Barroso ret så langt, at for eksempel kritikken fra V og K af den såkaldte velfærdsturisme har været »useriøs« og »med til at give et falsk billede af EU« i Danmark.

Rohde: For få statsmænd i EU

Den påstand har Venstres europaparlamentariker Jens Rohde til gengæld ikke meget tilovers for:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg synes, Jeppe Kofod skulle tage at blive voksen. Under hele valgkampen har han beskyldt V og K for alverdens ulykker. Hvis ikke Danmark vinder melodigrandprix, så er det sikkert også vores skyld. Han burde koncentrere sig om sig selv og sin egen politik«, siger han.

LÆS OGSÅ

Rohde betegner José Manuel Barroso som en »varmluftballon« og en »vindbøjtel«, der har ladet kommissionen »blande sig i alt for mange ligegyldige ting i stedet for at give svar på de store spørgsmål om udenrigspolitik, økonomi og vækst«.

Men han er enig med Barroso i, at de nationale ledere burde engagere sig mere.

»Det er rigtigt, at der er for mange regeringschefer og for få statsmænd i Europa nu om dage. Derfor skulle Jeppe Kofod måske i stedet spørge sin statsminister, hvorfor hun på det seneste ikke har nævnt EU med et eneste ord i den hjemlige, danske debat«, siger Jens Rohde.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden