Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: ANDERSEN CICILIE S.
EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke vil stopfodre DF med EU-hold-kæft-bolsje

Analyse. Statsministeren kaster sig ind i armlægningen om folkestemningen forud for 3. december.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsministeren forsøger at få styr på folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december ved at udstede en evighedsgaranti som værn mod EU's asylpolitik. Der skal gå en særskilt folkeafstemning forud for en tilslutning til EU's flygtningepolitik, lovede Løkke i sin åbningstale ved Folketingets sæsonstart.

Det vil sige, at selv hvis et flertal i Folketinget på et tidspunkt efter afskaffelsen af retsforbeholdet ønsker at tilslutte sig EU's asylpolitik, så skal danskerne spørges først. I første omgang en hvis-og-hvis-og-hvis-garanti, eftersom der pt. ikke er skyggen af et flertal, som ønsker at tilslutte sig asylpolitikken i EU. Og fordi der allerede findes en klar aftale mellem de såkaldte EU-ja-partier, som beskriver, at asylpolitikken ikke er et af de 22 områder, som partierne vil købe ind på i EU.

LÆS LØFTET

Men så alligevel er Løkkes garanti et meget konkret indspark i debatten forud for folkeafstemningen i december. For der hersker både på ja- og nej-siden en udbredt antagelse om, at afstemningsresultatet afhænger af, hvad den offentlige debat i slutfasen kommer til at handle om. Hvis debatten primært drejer sig om dansk politis adgang til at deltage i Europol, er chancen for danskernes ja højere, end hvis debatten kredser om glidebanen i retning af mindre grænsekontrol og flere asylkvoter. Mens regeringen kæmper for at holde asyl ude af debatten, forsøger DF at få den ind.

Til solen brænder ud

Derfor skal Løkke-garantien om en folkeafstemning ses som et forsøg på at tvangsfodre DF med et politisk hold-kæft-bolsje. Med støtte fra Socialdemokraterne er der lagt op til, at EU-ja-partierne uden om DF skriver den særlige asylafstemning ind i aftaleteksten om retsforbeholdet.

Derefter vil ja-partierne i de mange kommende EU-debatter kunne svare DF-stemmeslugeren Morten Messerschmidt igen, når europaparlamentarikeren advarer danskerne imod at afskaffe retsforbeholdet af hensyn til bevarelsen af suveræniteten i den danske flygtninge- og udlændingepolitik.

»Det kommer aldrig nogensinde på tale«, sagde Løkke om udsigten til dansk deltagelse i EU's asylpolitik uden et ja fra folket. Og garantien gælder ifølge statsministeren »indtil solen brænder ud«.

Også svirp til de De Radikale

Også De Radikale vil få lov til at smage på hold-kæft-bolsjet, hvis partiet fortsætter med forslag om hurtigst muligt at afholde en folkeafstemning om asyl-deltagelsen.

FORSLAG

For Løkke er målet nemlig ikke at gennemføre sådan en afstemning foreløbigt - men derimod primært at lægge debatten død hurtigst muligt.

Thulesen til modangreb

Spørgsmålet er nu, om Løkke - flankeret af Mette Frederiksen - kan vinde armlægningen om offentligheden. For DF sluger ikke bolsjet frivilligt. En halv time fra Løkkes tale i folketingssalen, lød det sådan her fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl til TV2 News:

»Lars Løkke Rasmussen giver en garanti til solen brænder ud. Jeg tror godt, folk kan høre, at der er et eller andet uldent i det«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Behovet for at få debatten om retsforbeholdet snævret ind peger også på Løkkes egen vanskelige balancegang mellem på den ene side hensynet til Bruxelles og på den anden side den danske folkestemning.

Afsættet for folkeafstemningen blev ikke tydeligere for offentligheden, da regeringen for nylig først afviste at tage én eneste EU-flygtning - med henvisning til, at Danmark har et retsforbehold - for så få dage senere at takke ja til en frivillig kvote på 1.000 flygtninge. For selv om sagerne ikke hænger sammen, gør temaerne.

I baggrunden af forbeholdsafstemningen spøger det komplicerede spørgsmål om, hvad der skal ske med Danmarks deltagelse i den såkaldte Dublin-forordning. EU Kommissionen har foreslået, at forordningen, som Danmark har en parallelaftale om, ændres til at indeholde netop de asylkvoter, som Løkke nægter.

Og Danmark vil heller ikke træde ud af ordningen, som gør det muligt at sende en del flygtninge retur til andre EU-lande.

Håbet er, at Danmark kan blive i den nuværende Dublin-forordning uden at skrive under på de kommende kvoter. Og en løsning i EU-regi kan meget vel afhænge af, om Danmark har et retsforbehold eller ej. Derfor er der fortsat - trods regeringens forsøg på at holde diskussionerne hver for sig - oplagte overlap i debatten om asyl og EU.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden