Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skeptisk. Pia Olsen Dyhr advarer mod at bruge folkeafstemningen om retsforbeholdet til at skabe andre aftaler. »Det er ikke en løsning på de udfodringer, Danmark står over for«, siger SF's formand.
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Skeptisk. Pia Olsen Dyhr advarer mod at bruge folkeafstemningen om retsforbeholdet til at skabe andre aftaler. »Det er ikke en løsning på de udfodringer, Danmark står over for«, siger SF's formand.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde japartier til DF-formand: Ro på, nu skal folk lige stemme

S og SF tøver med at tale om mulige scenarier efter afstemningen, før det er overstået.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I første omgang står det for egen regning, når partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) lægger op til at bruge torsdagens folkeafstemning om retsforbeholdet som løftestang for en ny fælles europapolitisk aftale med deltagelse af nejpartierne.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraterne og SF.

»Vi må afvente resultatet på torsdag, før vi begynder at drage konklusioner om, hvad der så skal ske«, siger den socialdemokratiske valggeneral, Nick Hækkerup.

S: De er langt fra hinanden

Med kun få dage tilbage af valgkampen opfordrer Kristian Thulesen Dahl ellers til forhandlinger om en ny europapolitisk aftale, hvis afstemningen ender med et nej eller et snævert ja, fordi begge dele i hans øjne vil være udtryk for, at befolkningen er delt i spørgsmålet om mere eller mindre magt til EU.

I samme ombæring kritiserer han regeringspartiet, Venstre, for ikke at have levet op til den aftale om EU-politikken, som blå blok indgik i valgkampen.

»Det må de virkelig selv rode med. Men det er tydeligt for enhver, at de er langt fra hinanden«, siger Nick Hækkerup, der i sin tid som europaminister selv forsøgte at forhandle en sådan aftale på plads og ikke har meget tilovers for nejpartierne.

»Intet er umuligt for den, der ikke selv skal gøre det. De finder på alle mulige løsninger og alle mulige ting, vel vidende at det ikke er Enhedslisten, ikke Liberal Alliance og ikke Dansk Folkeparti, der skal eksekvere. Derfor kan de komme med 10.000 fugle på taget, eller hvad de nu vil«, siger Nick Hækkerup.

SF: En underlig tolkning

Hos SF advarer partileder Pia Olsen Dyhr også om at tage »forskud på alting«, men hun vil ikke på forhånd afvise nogen partier, der vil være med til at finde løsninger, når afstemningen er overstået.

I hendes øjne er der dog grænser for, hvor meget nejpartierne kan tillade sig at tolke et nej som udtryk for en bredere EU-skepsis i befolkningen.

»Det, ville jeg synes, er en underlig måde at tolke på det, som vi har stemt om. Det kan man da ikke tillade sig som politiker. Jeg regner da med, at danskerne stemmer ud fra det, vi rent faktisk sætter til afstemning«, siger hun.

Man må tage konkret udgangspunkt i, at vi har stemt om retsforbeholdet, og det er det, vi skal finde en løsning på

»Man må tage konkret udgangspunkt i, at vi har stemt om retsforbeholdet, og det er det, vi skal finde en løsning på. Man kan også godt snakke om andre områder. Jeg tror bare, det er mere kompliceret«, siger hun.

SF-formanden afviser for eksempel den model, som EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) forleden smed på bordet.

I tilfælde af et nej vil hans parti først forsøge at få en parallelaftale om Europol. Er det umuligt, er plan B at benytte sig af en begrænset tilvalgsordning, hvilket dog automatisk vil medføre, at Danmark deltager i Schengen-samarbejdet på et mere forpligtende niveau.

Derfor åbnede Messerschmidt for, at Danmark også kan bede om om at få ændret selve EU-traktaterne for at sikre en model, hvor Danmark kan være med i Europol uden at deltage i Schengen.

»Vi kan ikke sætte os ned for at finde en løsning på retsforbeholdet og så i den forbindelse kræve, at vi skal træde ud af Schengen. Det er ikke en løsning på de udfodringer, Danmark står over for«, siger Pia Olsen Dyhr.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden