Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udmelding. Kristian Thulesen Dahl ankommer til Folketingets åbning, men har DF-lederen regeringsambitioner?
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Udmelding. Kristian Thulesen Dahl ankommer til Folketingets åbning, men har DF-lederen regeringsambitioner?

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil Thulesen nu i regering?

Analyse. DF-formanden vil ændre fremtidens EU-politik. Statsministeren må spørge sig selv, om Thulesen også vil i regering.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristian Thulesen Dahl vil bruge torsdagens EU-afstemning om retsforbeholdet til at sprænge alliancen mellem ja-partierne, der de seneste årtier har lagt de overordnede linjer for Danmarks forhold til EU.

Det kan man læse ud af et interview i dagens Politiken, hvor Dansk Folkepartis formand overraskende tager hul på det ømtålelige spørgsmål om, hvad der skal ske efter afstemningen.

Det kan ikke udelukkes, at han får held med det.

Bliver det et nej på torsdag, vil det i hvert fald lægge et stort pres på Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF og Konservative, der står bag den europapolitiske aftale, der overordnet peger Danmark i retning af EUs kerne. Thulesen Dahl mener, at et tæt resultat uanset udfaldet må være nok.

»Jeg vil bestemt gerne opfordre dem til at tolke en delt befolkning på den måde, at de ikke har opbakning til at bringe Danmark ind i kernen af EU«, siger han.

Blå EU-skepsis vokser

I forvejen er godt 40 procent af mandaterne i Folketinget nej-sigere i afstemningen. Det er flere end i mange år. Særligt i den borgerlige lejr er EU-skepsisen voksende, og i valgkampen enedes de blå partier om en mere britisk linje. Det kan være, at de igen vil forfølge det spor efter på torsdag.

Et andet og mere uklart spørgsmål er, om Kristian Thulesen Dahl også vil forsøge at bruge afstemningen som afsæt til at få en plads i Lars Løkke Rasmussens regering.

Dertil svarer han i interviewet, at hvis der pludselig »kommer nogle partier og siger, at nu er vi klar til at skrive de og de ting ind i et regeringsgrundlag, som DF står for, så er vi parat til det. Behøver det at afvente en valgdag? Nej, det gør det ikke«.

Invitation efterspørges

Signalet er helt uforpligtende og med det klare forbehold, at Løkke skal give sig, men det er overraskende i og med, at Thulesen Dahl tidligere har nedtonet EU-uenighedens betydning og først og fremmest gjort et nummer ud af, at det var grænsekontrollen, der stod i vejen for en regeringsdannelse i juni. Den har regeringen ikke villet give sig på.

Nyheden på forsiden af Politiken havde overskriften »Thulesen Dahl: EU-nej åbner dør på klem for DF i regering«. Efterfølgende kaldte Kristian Thulesen Dahl det for en »vild historie«.

»Vi er ikke på vej i regering, og det er heller ikke sådan, at hvis det bliver et nej torsdag, så går Dansk Folkeparti i regering,« sagde Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Mellem åbning af 'en dør på klem' og at 'være på vej i regering' er der imidlertid et pænt stykke vej. Måske fik Thulesen Dahl også kolde fødder, da han indså, at hans spekulation kunne udlægges på andre medier, sådan at han var ved at tage forskud på et nej. Og gav nej-vælgere på venstrefløjen en grund til at stemme ja.

REAKTIONER:

Under alle omstændigheder skal man næppe overtolke Thulesens signaler. De kan meget vel skulle lægge pres på Venstre i EU-politikken. Trods mere EU-skepsis er der stadig borgerlig uenighed om linjen. Og mellem de borgerlige vælgere. Flere og flere er imod mere EU, men flertallet er grundlæggende tilhængere af det danske medlemskab.

Desuden virker Lars Løkke Rasmussen svært tilfreds med sin smalle Venstre-regering.

Omvendt skal man holde sig for øje, hvor magtpåliggende det er for Kristian Thulesen Dahl ikke at fremstå magtbegærlig. Det har han lært af SF. Hvis DF-formanden reelt gerne vil i regering, skal det være Lars Løkke Rasmussen, der kommer ham i møde og ikke omvendt. Han vil give udtryk for, at bolden ligger hos Løkke. Nogenlunde som i dagens interview.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden