FORDEL. Danmarks nej ved folkeafstemningen her til aften kan blive en kæmpe gevinst for britiske EU-skeptikere forud for Storbritanniens EU-folkeafstemning, der skal løbe af stablen senest i 2017. Én af de fremmeste EU-modstandere i Storbritannien er lederen af UKIP-partiet, Nigel Farage.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

FORDEL. Danmarks nej ved folkeafstemningen her til aften kan blive en kæmpe gevinst for britiske EU-skeptikere forud for Storbritanniens EU-folkeafstemning, der skal løbe af stablen senest i 2017. Én af de fremmeste EU-modstandere i Storbritannien er lederen af UKIP-partiet, Nigel Farage.

EU-afstemning

Dansk nej er en kæmpe gevinst for britiske EU-modstandere

Britiske EU-skeptikere vil bruge EU's reaktion på dansk nej til at fremme deres egen sag. Det kan isolere Storbritannien, vurderer analytikere

EU-afstemning

Afstemningen om det danske retsforbehold har været tæt på at være en nærmest hemmelig afstemning, når det gælder den politiske debat i Storbritannien.

Selv politikere, der normalt følger relativt grundigt med i EU-forbehold, har ikke haft den danske afstemning på radaren. De har heller ikke haft hverken en særlig holdning til eller stor viden om, at Danmark overhovedet har stemt torsdag.

Men alt det kan komme til at ændre sig nu.

Dansk nej kan blive vigtigt argument

Det danske nej kan nemlig ende med at blive endnu et argument for den britiske nej-kampagne, der mener, at Storbritannien bør forlade unionen.

»Jeg er overbevist om, at nej-siden vil se danskernes nej som et tegn på, at Europas befolkninger siger nej til mere Europa når de bliver spurgt« siger tidligere Europaminister for Labour Denis MacShane, der forudser, at nej-siden vil hylde »de frihedselskende danskere, der tør sige nej til mere integration«.

»Det her er en kæmpe gevinst for Brexit-kampagnen i Storbritannien og andre, som Frankrigs Marine Le Pen, der gerne ser Europa lavet om til lukkede nationalstater«, mener Denis MacShane.

EU's dilemma

Også i tænketanken Open Europe mener politisk analytiker Pawel Swidlicki, at det danske nej kan blive en del af dagsordenen for den fløj af den britiske regering, der hælder mod Brexit.

»Øjnene i London vil ikke være rettet så meget mod Danmark, men mere mod Bruxelles for at se, hvordan reaktionen bliver på det danske nej«, mener han.

Og nærmest uanset hvordan EU agerer på den danske afvisning af at indgå i et nærmere samarbejde på retsområdet, vil det kunne bruges af den britiske nej-kampagne, mener Pawel Swidlicki.

»Det er et dilemma, EU står i. Hvis de reagerer ved at lave en særlig undtagelsesaftale for Danmark, vil nejfløjen trække det frem som et eksempel på, hvordan man sagtens kan nyde alle fordelene af EU, selv om man trækker sig fra dele af samarbejdet. Hvis EU derimod reagerer hårdt og kræver, at Danmark eksempelvis melder sig fra Europol-samarbejdet, vil det blive hevet frem som et eksempel på, hvordan EU forsøger at tryne nationer, der kræver mere fleksibilitet«, konkluderer han.

Britisk regering har ingen officiel holdning

Officielt har den britiske regering ikke haft nogen mening om den danske afstemning.

Men den konservative britiske Europaminister David Lidington har strakt sig til at sige, at Storbritannien er glad for sin egen ordning, der betyder, at landet deltager i retssamarbejdet, men kan vælge fra lovgivning i fra sag til sag.

Reelt har briterne valgt at sige fra i omkring en tredjedel af de sager, hvor der har været brug for ny lovgivning på retsområdet.

Ifølge Pawel Swidlicki kan det på længere sigt skabe problemer for premierminister Cameron og de forhandlinger, han er midt, i forhold til Storbritanniens holdning til EU.

De britiske forhandlinger skal lede frem til en folkeafstemning om landets fortsatte medlemskab i EU. En folkeafstemning, der kan finde sted så tidligt som til juni næste år.

»Det vil styrke kravene på nej-fløjen om, at EU skal udvise endnu mere fleksibilitet overfor Storbritannien. Og det kan samtidig også give mere vægt til fornemmelsen af, at der er en slags folkebevægelse, der tør at sætte sig op imod EU«, vurderer Swidlicki.

Den vurdering er Denis MacShane enig i.

»David Cameron løber en gigantisk risiko med den kommende folkeafstemning. Hvis den følger det danske eksempel, vil det betyde, at Storbritannien bliver isoleret fra Europa«, siger den tidligere Europa-minister.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce