Kampen om ejerskab til nejet er i fuld gang, og Dansk Folkeparti har fra begyndelsen taget teten.
I månedsvis har Enhedslisten og Dansk Folkeparti ført kampagne side om side, men første exitpoll var ikke mange minutter gammel, før DF-formand Kristian Thulesen Dahl stjal mediebilledet.
Enhedslisten er presset af udsigten til, at Dansk Folkeparti monopoliserer deres fælles sejr, så det nationale nej helt overskygger det, som Enhedslisten selv præsenterer som et nærdemokratisk, men samtidig internationalt nej.
Allerede dagen efter afstemningen blev fronterne trukket op.
»Jeg synes, at deres nej er et småligt og nationalistisk nej«, sagde Enhedslistens Pelle Dragsted.
Svaret fra Dansk Folkepartis julefrokost i Restaurant Grøften i Tivoli var dyb tavshed.
Nejvælgerne er en sammensat gruppe fra mange forskellige politiske udgangspunkter. Dansk Folkeparti leverer ifølge Megafons exitpoll hver 3. nejvælger, mens 19 procent til daglig er socialdemokrater, og 12 procent kommer fra Enhedslisten. 8 procent er fra Liberal Alliance og 5 procent fra Alternativet. De ser givetvis meget forskelligt på deres nej. Spørgsmålet er, hvad de egentlig kan vente at få for deres stemme.
Umiddelbart har alle nejvælgere opnået det samme: at stoppe japartiernes ønske om at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.
Næste punkt: retsakter
Næste punkt bliver Europol og de berømte 22 retsakter. Regeringen bruger weekenden på at forberede sin plan B, som vil blive præsenteret for alle Folketingets partier, der på skift er inviteret i Statsministeriet mandag.
Der er lagt op til, at partierne skal enes om en pakke med retsakter, som Danmark herefter skal søge om lov til at blive tilkoblet via en eller flere parallelaftaler. Ud over Europol kan det for eksempel være samarbejdet mellem de europæiske anklagemyndigheder i Eurojust og Den Europæiske Arrestordre.
For Dansk Folkeparti er det afgørende at komme med i Europol og klart at foretrække, hvis det bliver ved en parallelaftale frem for en ny folkeafstemning. En afstemning vil nemlig automatisk betyde, at Schengen-samarbejdet bliver gjort overstatsligt, hvilket vil genere DF’s mulighed for at kritisere den åbne grænse.
Omvendt vil det være et monumentalt løftebrud, hvis Danmark ryger ud af Europol.
For Enhedslisten er det ikke hjerteblod. Partiet vil ikke på forhånd afgøre, om det overhovedet ønsker en tilknytning til det nye Europol. Uanset hvad vil det ikke bremse de andre partier.
Nejpartierne vil imidlertid mere end det.
Enhedslisten forventer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen »respekterer nejet og starter drøftelser af en ny EU-politik«. Som det eneste nejparti i rød blok vil Enhedslisten »give en stemme til den venstreorienterede EU-skepsis«.
Dansk Folkeparti er mere konkret og kræver en ny EU-aftale, hvor jaflertallets traditionelle ambition om at rykke tættere på EU slettes.