Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Modstander. Søren Espersen mener, at Venstre begår en historisk fejltagelse, hvis partiet ikke lytter til vælgernes ønske om mindre EU.
Foto: SIMON FALS (arkiv)

Modstander. Søren Espersen mener, at Venstre begår en historisk fejltagelse, hvis partiet ikke lytter til vælgernes ønske om mindre EU.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF om ministers kolde EU-skulder: »En kynisk affejning«

Regeringen opfører sig arrogant, når de afviser at lave en fælles EU-aftale med nejpartierne i Folketinget, lyder det fra DF.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti ryster på hovedet over det partiets udenrigsordfører Søren Espersen kalder en »kynisk affejning« af regeringens støtteparti fra udenrigsminister Kristian Jensen.

Forholdet mellem DF og regeringen nærmer sig frysepunktet, efter danskerne torsdag vendte tommelfingeren nedad til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

På Christiansborg har resultatet sat gang i et internt politisk slagsmål om Danmarks EU-politik, som Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener bør ændres i en langt mere skeptisk retning i respekt for valgets resultat.

Men det ønske fejer udenrigsminister Kristian Jensen i dagens Politiken ned ad bordet, fordi der allerede ligger en bindende europapolitisk aftale fra 2008. Dansk Folkeparti må forstå, at regeringen overholder de aftaler, som man har indgået, lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen.

Den bemærkning får nu en hård medfart i Dansk Folkeparti, hvor DF's udenrigsordfører Søren Espersen kritiserer regeringen for at ignorere befolkningens ønske om mindre EU.

»Det er en underlig form for arrogance. Hvis man tager den attitude, som Kristian Jensen udviser, så kender man ikke folket ordentligt. Så synes jeg på en eller anden måde, at man optræder rethaverisk i forhold til befolkningen«, siger Søren Espersen, der understreger, at det ikke er første gang danskerne har udvist en stor EU-skepsis.

»Tre gange har danskerne stemt nej til mere EU. Hvis man kigger på EU-parlamentsvalget blev Dansk Folkeparti dobbelt så store som Venstre rent mandatmæssigt. Hvis man stadig bilder sig ind, at det her nok bare er en enkel pragmatisk afstemning, som er forbigående, så foretager man en grundlæggende historisk fejl«, uddyber Espersen.

Den nuværende europapolitiske aftale er fra 2008 og definerer Danmarks forhold til EU på lang sigt. Her slår aftalepartierne - Venstre, de konservative, Socialdemokraterne, de radikale og SF - fast, at Danmark skal bidrage til, at EU kan sikre et »europæisk velfærdssamfund«.

Men det er paradoksalt, når et ikke ubetydeligt antal danskere vil have mindre og ikke mere EU, siger Søren Espersen, der bruger anledningen til at huske udenrigsminister Kristian Jensen på, hvem der holder hånden under regeringen.

Det er en underlig form for arrogance

»Nu er vi regeringens støtteparti og jeg formoder, at man – når støvet har lagt sig – vil lytte til, hvad vi siger. Det skal ikke opfattes som en trussel mod regeringen, men de må forstå, at de ikke kan blive ved med at køre i den her retning, når befolkningen og to af deres støttepartier ikke vil have det. Det går ikke at handle i mod sit eget parlamentariske grundlag på den måde. Det går ikke i længden«, siger Søren Espersen.

Efter EU-afstemningen torsdag gjorde S-leder Mette Frederiksen det klart, at man ikke må ignorere danskernes EU-skepsis på Christiansborg. Dermed varslede hun det flere iagttagere efterfølgende har udlagt som et kursskifte på EU-området i en mere skeptisk retning. Et skifte, som ikke er gået ubemærket hen hos Dansk Folkeparti, der mener, at partiet på det punkt har mere til fælles med Socialdemokratiet end med regeringen.

»Jeg synes, at Kristian Jensens fuldstændig kyniske affejning af det her står i modstrid til, hvordan Nick Hækkerup og Mette Frederiksen tackler det her. Dem vil vi gerne rose. De har forstået, at det her går ikke længere«, siger Søren Espersen og uddyber:

»Hvis det Mette Frederiksen har sagt holder – og det tror jeg det gør – så står vi tættere på Socialdemokraterne end på Venstre på det her punkt. Man hørte jo egentlig Løkke sige lidt af det samme. På valgaftenen sagde Løkke, at han havde lyttet til befolkningen, men meget tyder på, at man slet ikke har lyttet. Den måde udenrigsministeren bare fejer det her væk, det synes jeg ikke, at han kan være bekendt«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden