Modstander. Søren Espersen mener, at Venstre begår en historisk fejltagelse, hvis partiet ikke lytter til vælgernes ønske om mindre EU.
Foto: SIMON FALS (arkiv)

Modstander. Søren Espersen mener, at Venstre begår en historisk fejltagelse, hvis partiet ikke lytter til vælgernes ønske om mindre EU.

EU-afstemning

DF om ministers kolde EU-skulder: »En kynisk affejning«

Regeringen opfører sig arrogant, når de afviser at lave en fælles EU-aftale med nejpartierne i Folketinget, lyder det fra DF.

EU-afstemning

Dansk Folkeparti ryster på hovedet over det partiets udenrigsordfører Søren Espersen kalder en »kynisk affejning« af regeringens støtteparti fra udenrigsminister Kristian Jensen.

Forholdet mellem DF og regeringen nærmer sig frysepunktet, efter danskerne torsdag vendte tommelfingeren nedad til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

På Christiansborg har resultatet sat gang i et internt politisk slagsmål om Danmarks EU-politik, som Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener bør ændres i en langt mere skeptisk retning i respekt for valgets resultat.

Men det ønske fejer udenrigsminister Kristian Jensen i dagens Politiken ned ad bordet, fordi der allerede ligger en bindende europapolitisk aftale fra 2008. Dansk Folkeparti må forstå, at regeringen overholder de aftaler, som man har indgået, lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen.

Den bemærkning får nu en hård medfart i Dansk Folkeparti, hvor DF's udenrigsordfører Søren Espersen kritiserer regeringen for at ignorere befolkningens ønske om mindre EU.

»Det er en underlig form for arrogance. Hvis man tager den attitude, som Kristian Jensen udviser, så kender man ikke folket ordentligt. Så synes jeg på en eller anden måde, at man optræder rethaverisk i forhold til befolkningen«, siger Søren Espersen, der understreger, at det ikke er første gang danskerne har udvist en stor EU-skepsis.

»Tre gange har danskerne stemt nej til mere EU. Hvis man kigger på EU-parlamentsvalget blev Dansk Folkeparti dobbelt så store som Venstre rent mandatmæssigt. Hvis man stadig bilder sig ind, at det her nok bare er en enkel pragmatisk afstemning, som er forbigående, så foretager man en grundlæggende historisk fejl«, uddyber Espersen.

Den nuværende europapolitiske aftale er fra 2008 og definerer Danmarks forhold til EU på lang sigt. Her slår aftalepartierne - Venstre, de konservative, Socialdemokraterne, de radikale og SF - fast, at Danmark skal bidrage til, at EU kan sikre et »europæisk velfærdssamfund«.

Men det er paradoksalt, når et ikke ubetydeligt antal danskere vil have mindre og ikke mere EU, siger Søren Espersen, der bruger anledningen til at huske udenrigsminister Kristian Jensen på, hvem der holder hånden under regeringen.

Det er en underlig form for arrogance

»Nu er vi regeringens støtteparti og jeg formoder, at man – når støvet har lagt sig – vil lytte til, hvad vi siger. Det skal ikke opfattes som en trussel mod regeringen, men de må forstå, at de ikke kan blive ved med at køre i den her retning, når befolkningen og to af deres støttepartier ikke vil have det. Det går ikke at handle i mod sit eget parlamentariske grundlag på den måde. Det går ikke i længden«, siger Søren Espersen.

Efter EU-afstemningen torsdag gjorde S-leder Mette Frederiksen det klart, at man ikke må ignorere danskernes EU-skepsis på Christiansborg. Dermed varslede hun det flere iagttagere efterfølgende har udlagt som et kursskifte på EU-området i en mere skeptisk retning. Et skifte, som ikke er gået ubemærket hen hos Dansk Folkeparti, der mener, at partiet på det punkt har mere til fælles med Socialdemokratiet end med regeringen.

»Jeg synes, at Kristian Jensens fuldstændig kyniske affejning af det her står i modstrid til, hvordan Nick Hækkerup og Mette Frederiksen tackler det her. Dem vil vi gerne rose. De har forstået, at det her går ikke længere«, siger Søren Espersen og uddyber:

»Hvis det Mette Frederiksen har sagt holder – og det tror jeg det gør – så står vi tættere på Socialdemokraterne end på Venstre på det her punkt. Man hørte jo egentlig Løkke sige lidt af det samme. På valgaftenen sagde Løkke, at han havde lyttet til befolkningen, men meget tyder på, at man slet ikke har lyttet. Den måde udenrigsministeren bare fejer det her væk, det synes jeg ikke, at han kan være bekendt«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce