Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kursskifte. På valgaftenen brugte Mette Frederiksen nejet som anledning til at formulere en mere EU-skeptisk linje hos Socialdemokratiet.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Kursskifte. På valgaftenen brugte Mette Frederiksen nejet som anledning til at formulere en mere EU-skeptisk linje hos Socialdemokratiet.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frederiksen tog langt tilløb til opgøret med Thornings EU-skole

Det var ikke kun vælgernes nej, som fik Mette Frederiksen til at justere Socialdemokratiets EU-kurs. Skiftet har været på vej, lige siden dengang hun ikke selv kunne definere retningen.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bordene var stillet i en ny formation, så de bedre kunne tale med hinanden. Der var færre medlemmer i det socialdemokratiske gruppeværelse, end der er til de almindelige gruppemøder, for det var et særligt temagruppemøde. Og temaet var europapolitikken. Østeuropæernes adgang til dagpenge, børnecheck og SU.

EU-kommissionen havde anlagt en sag mod Finland, der risikerede at medføre alvorlige konsekvenser for det danske ydelsessystem. Men hvad var Socialdemokraternes svar? Det var her, det kom til at stå meget klart for alle, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) langtfra var i sync med sin arvtager til S-formandsposten, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Eller for den sags skyld med flertallet resten af S-gruppen.

Thornings skole

Thorning er skolet i EU. Både i bogstavelig og politisk forstand. Hun har en master i europæiske studier fra eliteuniversitetet Europaskolen i Brugge. Da hun var færdig med den, blev hun leder af Socialdemokraternes sekretariat i Europaparlamentet. Og efterfølgende blev hun selv medlem af Europaparlamentet. Hun betragtes som supereuropæer og er rundet af det europæiske projekt, som det så ud på den tid.

Den føderale og sociale version af den europæiske drøm er for længst forduftet i dansk politik. Og det var da heller ikke den linje i sin rene form, som Thorning udfoldede som statsminister. Men Danmark skulle alligevel så tæt på kernen af EU, som det nu var muligt, og derfor skulle EU-retten også respekteres. Hvad der også var en afgørende præmis for EU-entusiasterne Radikale Venstre, der vogtede over området i SR-regeringen.

Med Thorning i spidsen fremsatte regeringen derfor i vinteren 2014 et lovforslag, som stik imod et flertal i Folketinget afskaffede det såkaldte optjeningsprincip for børnechecken for i stedet at tillade udbetaling af checken til EU-borgere, så snart de begyndte at arbejde.

Det blev der rystet på hovedet over i Beskæftigelsesministeriet, hvor Frederiksen havde en anden tilgang til sagen. Danmark måtte i det mindste forsøge at rejse diskussionen i EU frem for bare at følge EU-principperne. Det samme mente hun på dagpengeområdet. Hvorfor afvente en afklaring fra EU i den finske sag, når Danmark som minimum selv kunne sætte sig i spidsen for at tage kampen om EU-retten op?

Den holdningsforskel blev synlig for alle på temamødet i gruppeværelset.

Så da Thorning på et pressemøde i marts bebudede, at Danmark pludselig ville støtte Finland i kampen mod EU, var det et skifte i Thornings kurs. Og skiftet blev af flere i partiet opfattet som en direkte sejr for Mette Frederiksen, der dermed havde vundet slagsmålet med formanden. ’METTE TRYNER HELLE’, skrev Ekstra Bladet og beskrev den interne magtkamp, der havde udspillet sig.

Alle kender Helle

Som valget til Europaparlamentet nærmede sig i maj 2014, opstod der også uro i EU-rækkerne. Hos Socialdemokraterne følte kandidaterne ikke, at de havde noget konstruktivt svar, når det gjaldt skyggesiderne af EU. Spidskandidat Jeppe Kofod havde hårde sammenstød med partitoppen om linjen. Og også medlem af Europaparlamentet Christel Schaldemose husker uenighederne, som varede ved helt frem til valgkampens slutspurt:

»Der var en debat. Det er ikke nogen hemmelighed«, siger hun og forklarer situationen om Thorning og Radikale Venstre:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Tiden var bare ikke til det på grund af regeringssamarbejdet og så videre. Det er måske også svært at lave sådan et holdningsskifte meget sent i en valgkamp. Og så er det ikke nogen hemmelighed – alle kender hendes baggrund – at Helle er virkelig meget, meget varm tilhænger af det europæiske fællesskab«.

Nogle af problemerne ville i yderste konsekvens kræve ændringer af trakter og forordninger i EU-systemet. Thorning vidste om nogen, hvor svært det var. Hun skulle ifølge flere kilder have lukket diskussionen ned med følgende konklusion: »Held og lykke med at ændre forordningen«.

Frederiksens projekt

I går aftes, mens stemmeresultaterne tikkede ind og pegede på et massivt nej fra danskerne, var det så Frederiksens opgave at drage konklusionen. I det samme gruppeværelse, som hun i sin tid havde taget kampen med Thorning i, formulerede hun fra talerpodiet sin egen europapolitiske kurs.

»Hvis beslutninger bliver truffet for langt væk fra vores hverdag og for langt fra Danmark, rynker mange danskere brynene«, sagde hun med alvorlig mine.

»Vi har behov for en meget mere direkte diskussion om vores europapolitik. Ikke mindst imellem valgkampene. Vi skal sige tingene, som de er, og det handler ikke mindst om områder, som EU ikke løser godt nok i dag. Og der er problemer«, lød det fra S-formanden. Først udstillede hun problemerne på flygtningefronten. Og dernæst på lønmodtagerområdet.

»Når en helt almindelig dansk håndværker oplever, at der i EU slet, slet ikke er fokus nok på lønmodtagerrettigheder, på ordentlige lønforhold, på et sikkert arbejdsmiljø – ja, så har Europa et problem. Det europæiske samarbejde skal skabe tryghed for lønmodtagerne. Ikke det modsatte«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Socialdemokraternes spydspis i EU-kampagnen, Nick Hækkerup, bekræfter, at der er tale om en ændring.

»Det er i hvert fald en tilretning. Et forsøg på at komme mere i overensstemmelse med vores vælgerbagland«, siger han.

De konkrete konsekvenser vil vise sig. Men Mette Frederiksens skifte var ikke en opportun reaktion på vælgernes skepsis. Det var en velforberedt kommunikation af det, hun selv ser som Socialdemokraternes rette position. Og den adskiller sig ikke nødvendigvis fra, hvad mange socialdemokrater i årevis har ment. Men den er et farvel til Thornings EU-skole.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden