velkommen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager imod Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.
Foto: Mikkel Khan Tariq/Polfoto

velkommen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager imod Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.

EU-afstemning

Løkke går efter laveste fællesnævner

Statsministeren har møder med alle Folketingtes partier på Marienborg.

EU-afstemning

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har afsat en hel dag på Marienborg til at tage imod de andre partier for at diskutere sidste uges folkeafstemning. Og bestilt en ordentlig bunke smørrebrød.

Allerede før møderne med de enkelte partier står det nemlig klart, at det kan blive svært alene at opnå enighed om en fortolkning af valgresultatet. Med statsministerens egne ord handler det om at finde »laveste fællesnævner« mellem regeringen og de otte partier, der har vidt forskellige bud på, hvad der nu skal ske.

LA: Et spørgsmål om suverænitet

Partileder Anders Samuelsen (LA) ankom som den første kort før klokken 11 med et budskab om, at hans parti gerne vil være med i Europol og er positivt indstillet over de andre retsakter, som japartierne ville have sagt ja til, hvis det var blevet et ja til tilvalgsordningen.

Men partiet har anbefalet et nej, fordi tilvalgsordningen med Anders Samuelsens ord rummer en »lille, lusket finte«, fordi japartierne efterfølgende vil kunne afgive suverænitet på stadig flere områder uden at skulle spørge befolkningen.

Derfor forestiller partiet sig en ny folkeafstemning om Europol og eventuelle andre retsakter.

Samuelsen kalder det også det »eneste rigtige«, at lave en ny, europapolitisk aftale, der gør op med den nuværende aftale om, at Danmark skal være så tæt på kernen som muligt.

I stedet ønsker LA en aftale med fokus på, at Danmark skal jagte »fred, frihandel og frihed« i et EU, der ikke må udvikle sig til en »formynderisk stat«.

DF: Europol er vigtigst

Dansk Folkeparti er enig i behovet for en ny, europapolitisk aftale, der gør op med formuleringen om, at Danmark skal være tæt på kernen i EU, der vokser.

Det har Venstre dog været meget kritisk over for med den begrundelse, at folkeafstemningen handlede om retsforbeholdet - ikke hele forholdet til EU.

Ved ankomsten til Marienborg lægger Thulesen Dahl da også vægt på, at hans parti først og fremmest beder regeringen om en plan for, hvordan Danmark fortsat kan deltage i Europol efter 2017, hvor Danmark står til at ryge ud.

»Vores ambition er, at man får lavet en parralelaftale om fortsat dansk medlemskab af Europol, der gør, at dansk politi har adgang til de samme muligheder for at efterforske grænseoverskridende kriminalitet, som de har i dag«, siger partileder Kristian Thulesen Dahl.

LÆS MERE

De radikale har på forhånd lagt op til, at Europol langt fra er nok, fordi en stribe andre retsakter også er vigtige for bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme. Her tøver DF dog.

»Det tager vi stilling til, efterhånden som vi når frem til de enkelte diskussioner«, siger Kristian Thulesen Dahl om muligheden for at tilslutte sig andet end Europol.

De andre partier møder løbende op i dag. De konservative dog først i morgen. På fredag tager Lars Løkke Rasmussen til Bruxelles for at tale med kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk om Danmarks muligheder.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce