Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
velkommen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager imod Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.
Foto: Mikkel Khan Tariq/Polfoto

velkommen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager imod Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke går efter laveste fællesnævner

Statsministeren har møder med alle Folketingtes partier på Marienborg.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har afsat en hel dag på Marienborg til at tage imod de andre partier for at diskutere sidste uges folkeafstemning. Og bestilt en ordentlig bunke smørrebrød.

Allerede før møderne med de enkelte partier står det nemlig klart, at det kan blive svært alene at opnå enighed om en fortolkning af valgresultatet. Med statsministerens egne ord handler det om at finde »laveste fællesnævner« mellem regeringen og de otte partier, der har vidt forskellige bud på, hvad der nu skal ske.

LA: Et spørgsmål om suverænitet

Partileder Anders Samuelsen (LA) ankom som den første kort før klokken 11 med et budskab om, at hans parti gerne vil være med i Europol og er positivt indstillet over de andre retsakter, som japartierne ville have sagt ja til, hvis det var blevet et ja til tilvalgsordningen.

Men partiet har anbefalet et nej, fordi tilvalgsordningen med Anders Samuelsens ord rummer en »lille, lusket finte«, fordi japartierne efterfølgende vil kunne afgive suverænitet på stadig flere områder uden at skulle spørge befolkningen.

Derfor forestiller partiet sig en ny folkeafstemning om Europol og eventuelle andre retsakter.

Samuelsen kalder det også det »eneste rigtige«, at lave en ny, europapolitisk aftale, der gør op med den nuværende aftale om, at Danmark skal være så tæt på kernen som muligt.

I stedet ønsker LA en aftale med fokus på, at Danmark skal jagte »fred, frihandel og frihed« i et EU, der ikke må udvikle sig til en »formynderisk stat«.

DF: Europol er vigtigst

Dansk Folkeparti er enig i behovet for en ny, europapolitisk aftale, der gør op med formuleringen om, at Danmark skal være tæt på kernen i EU, der vokser.

Det har Venstre dog været meget kritisk over for med den begrundelse, at folkeafstemningen handlede om retsforbeholdet - ikke hele forholdet til EU.

Ved ankomsten til Marienborg lægger Thulesen Dahl da også vægt på, at hans parti først og fremmest beder regeringen om en plan for, hvordan Danmark fortsat kan deltage i Europol efter 2017, hvor Danmark står til at ryge ud.

»Vores ambition er, at man får lavet en parralelaftale om fortsat dansk medlemskab af Europol, der gør, at dansk politi har adgang til de samme muligheder for at efterforske grænseoverskridende kriminalitet, som de har i dag«, siger partileder Kristian Thulesen Dahl.

LÆS MERE

De radikale har på forhånd lagt op til, at Europol langt fra er nok, fordi en stribe andre retsakter også er vigtige for bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme. Her tøver DF dog.

»Det tager vi stilling til, efterhånden som vi når frem til de enkelte diskussioner«, siger Kristian Thulesen Dahl om muligheden for at tilslutte sig andet end Europol.

De andre partier møder løbende op i dag. De konservative dog først i morgen. På fredag tager Lars Løkke Rasmussen til Bruxelles for at tale med kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk om Danmarks muligheder.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden