Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ambassadør: Danskernes selvvalgte eksklusion hjælper ingen

De andre EU-lande udviser velvilje over for dansk deltagelse i Europol. Men ingen garantier.

EU-afstemning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Resultatet af den danske folkeafstemning om retsforbeholdet har skabt en »enestående situation«, der giver anledning til en »kompleks proces«, lød det blandt andet fra de ambassadører, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag havde inviteret til orientering på Christiansborg.

Den ene sortblanke Mercedes-Benz efter den anden med blå nummerplader kørte ind i Prins Jørgens Gård, hvor de fleste ambassadører lod nogle få ord falde på vej ud og ind af Statsministeriet. Enkelte begav sig også uden for diplomatiets smalle sti med mere kritiske bemærkninger. Ikke mindst ambassadør Gérard Philipp fra Luxembourg.

»Der er intet let svar på det. Jeg tror, der vil være en relativ kompleks proces«, siger Gerard Philipp, hvis land netop nu har det roterende formandskab for EU:

»Jeg er sikker på, at med god vilje på alle sider vil vi finde en løsning, fordi den selvvalgte eksklusion, som Danmark har praktiseret her, tror jeg ikke er en hjælp for nogen. Og bestemt ikke for Danmark«.

Et nej til tilvalgsordningen betyder blandt andet, at Danmark står til at falde uden for det europæiske politisamarbejde, Europol, hvis ikke man kan nå til enighed om en parralelaftale med EU-kommissionen, Europaparlamentet og de andre lande. Det er særligt problematisk netop nu, mener Gérard Philipp.

»Sikkerhedssituationen i Europa taget i betragtning er det måske ikke den mest ideelle ting at ekskludere sig selv fra sikkerhedssamarbejde og politisamarbejde lige nu«, siger han.

Synes du, at danskerne har sendt et dårligt signal til resten af Europa?

»Nej. Jeg mener, at en folkeafstemning er udtryk for en folkelig vilje eller folkelig overbevisning. Det er nogle gange mere følelser end konkrete, hvad skal jeg sige, konkrete, rationelle argumenter. En folkeafstemning afgøres ofte af en mavefornemmelse. Og mavefornemmelser kan i situationer være risikable«, siger Gérard Philipp.

Frankrig: Hverken nemt eller hurtig opgave

Ambassadør François Zimeray fra Frankrig bemærker, at hans land er præget af lignende diskussioner om EU. Hermed tænker han formentlig på den store opbakning til EU-modstanderne Front National, der netop er gået markant frem til regionalvalgene i Frankrig.

LÆS ARTIKEL

Ifølge repræsentanten for den franske regering er det »meget nødvendigt« at finde en løsning på den »enestående situation«, sådan at Danmark kan forblive en del af Europol.

»Jeg forstår, at der er en stærk vilje, hvilket jeg mener er absolut nødvendigt af sikkerhedsgrunde«, siger François Zimeray.

Man har netop »venskab« til at løse situationer som denne, forklarer ambassadøren, der nu ser frem til at undersøge de juridiske og politiske muligheder, så man kan »overkomme vanskeligheden«.

»Selvfølgelig vil min regering gøre det bedste for at hjælpe den danske regering. Selv hvis vi gør vores bedste, vil det ikke være en hurtig og nem opgave«, siger François Zimeray.

Storbritannien: Danmark støtter vores kurs

Som den eneste ankom ambassadør Vivien Life fra Storbritannien med et lille, blafrende flag på siden af ambassadørbilen, der er fra det britiske mærke Jaguar. Det er endnu uklart, præcis hvad den danske regering vil have, men Storbritannien er »klar til at lytte«.

»Jeg vil ikke tilbyde en blankocheck, men det er heller ikke, hvad jeg bliver sprugt om«, siger Vivien Life.

Hendes land befinder sig i en meget særlig situation i forhold til EU, fordi premierminister David Cameron har bedt om lov til at genforhandle hele landets forhold til EU med det formål at trække mere magt tilbage fra Bruxelles. Det er planen, at aftalen skal til folkeafstemning, hvor briterne så skal tage stilling til, hvorvidt de stadig vil være medlem af EU.

Resultatet af den danske folkeafstemning er et udtryk for ønsket om et mere fleksibelt EU, der også er målet for Storbritannien, mener Vivien Life. I hendes ører lyder det som om, at »den slags EU, også er det rigtige EU for Danmark«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Statsministeren selv har her draget konklusionen, at han vil være endnu mere støttende over for det, som Storbritannien forsøger at opnå i EU som resultatet af det nej-resultat«, siger Vivien Life.

Tyskland: Ingen ide om muligt med aftale

Ambassadør Stefano Queirolo Palmas fra Italien mener, at landene har en »fælles interesse« at finde frem til en aftale om Europol, mens Tyrkiets repræsentant, der ganske vist ikke er med i EU, men er inviteret, fordi hans land samarbejder med Europol, erklærer sig »ret sikker på« at der vil opnå en løsning.

Mere forbeholden er den største dreng i EU-klassen, ambassadør Claus Robert Krumrei fra Tyskland.

»Vi har en stor tiltro til Danmark, så vi forventer, at Danmark vil tage hånd om situationen på en positiv måde«.

Tror du, det er muligt for Danmark at få en parralelaftale om Europol?

»Jeg har ingen ide. Det er op til EU-kommissionen«.

Løkke: Diplomater er venlige mennesker

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er tilfreds med mødet mellem ambassadørerne.

»Diplomater er per definition venlige mennesker, så der var en god stemning. Og der er også en forståelse for, hvad det er for en situation, som Danmark er i. Men jeg har også kunnet se på det, ambassadørerne har sagt, da de forlod mødet med mig, at nemt er det jo ikke«, siger han.

På fredag rejser statsministeren til Bruxelles for at mødes med formanden for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk, der sidder i spidsen for medlemslandene i Det Europæiske Råd. Her vil Lars Løkke lægge op til, at der kommer en ansøgning fra Danmark om en parralelaftale for Europol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så vil jeg håbe, at vi kan blive enige om en eller anden form for køreplan«, siger han.

Efter møder med alle Folketingets partier har Lars Løkke noteret sig en bred opbakning til deltagelse i Europol, mens det stadig er åbent, hvorvidt Danmark også skal søge deltagelse i en eller flere andre retsakter. En model, som Lars Løkke nu selv for første gang kalder »Europol Plus«.

»Den diskussion, den kan jeg ikke konkludere på endnu«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden