Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mytedræber. Selvfølgelig er det noget sludder, at det var den VK-regerings uansvarlige politik, der førte til krisen, løde det fra Preben Wilhjelm på Folkemødet.
Foto: LEHMANN MARTIN

Mytedræber. Selvfølgelig er det noget sludder, at det var den VK-regerings uansvarlige politik, der førte til krisen, løde det fra Preben Wilhjelm på Folkemødet.

Folkemødet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Wilhjelm om banker: Man kan ikke bebrejde en haj, at den opfører sig som en haj

»Nødvendighedens politik betyder i virkeligheden, at man opgiver at føre politik«, siger venstrefløjens grand old man, Preben Wilhjelm på Folkemødet.

Folkemødet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikerne havde chancen i 2008, men tabte den på gulvet. Bankerne stod på randen af den finansielle afgrund, men i stedet for at lade dem falde ud over kanten, valgte politikerne at give dem en pose penge.

»Politikerne skulle have ladet de kriseramte banker gå ned og skabt noget nyt. Den mulighed forsømte man, fordi både SF og Socialdemokratiet for længst havde forladt ideen om, at tingene kunne være anderledes. Men hvis ikke man stiller de spørgsmål, som kan gøre tingene anderledes, havner man i ’den nødvendige politik’, hvor man ikke kan se forskel på rød eller blå. Nødvendighedens politik betyder i virkeligheden, at man opgiver at føre politik«, lød det fra en veloplagt Preben Wilhjelm, da han her til aften trådte op på Politikens scene.

Det var da også et taknemmeligt publikum, han lukkede ind i sit systemkritiske univers på Gæstgiveren, der denne aften tilmed var solbeskinnet.

Mange af de fremmødte var 10-12 yngre end den 79-årige Wilhjelm, og han fremhævede netop denne generation som langt mere aktive på venstrefløjen, da de var unge i 1960-70’erne, end hans egen generation i 1950’erne.

Men mens det er langt tid siden, man sidst har noget fra de berømte 68’ere, er det ikke mere end halvandet år siden, at Preben Wilhjelm – endnu engang – genantændte sig selv og systemkritikken med den lille, men effektive pamflet, ’Krisen og den udeblevne systemkritik’.

»Det har overrasket mig meget, at vi kan komme ud i den dybeste økonomiske krise i tre generationer, og at man fra alle sider tager så overfladisk på det«, som han begrundede sin kritik. Og til stor begejstring for den totalt overbookede Gæstgivergården, langede han hyppigt ud efter både rød og blå – måske mest rød, eftersom han i forvejen ikke har store forventninger til blå:

»Selvfølgelig er det noget sludder, at det var den VK-regerings uansvarlige politik, der førte til krisen. Men senere sagde man så, at det var de grådige banker. Men her er jeg altså nødt til at sige: hvad fanden havde I forestillet jer? Hele systemet bygger på grådighed. Det er drivkraften i bankernes system. Hvis ikke de er grådige, går de nedenom og hjem. Man kan ikke bebrejde bankerne eller finansverdenen, at den er grådig. Jeg plejer at sige, at man ikke kan bebrejde en haj, at den opfører sig som en haj«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden