Energi. Aalborgdrengen Morten Ryom blev en sikker vinder af årets DM i debat.
Foto: FRANDSEN FINN

Energi. Aalborgdrengen Morten Ryom blev en sikker vinder af årets DM i debat.

Folkemødet

Hårdtslående elevformand i overalls vinder DM i debat

En ung aalborgenser har skevet historie - for første gang er det ikke en formand for en politisk ungdomsorganisation, der kan kalde sig danmarksmester i debat.

Folkemødet

Det blev aldrig nødvendigt for Morten Ryom, en firskåren formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, at smide de sorte arbejdshandsker, som er blevet kendetegnet for ham som ung håbefuld stemme fra den unge arbejderklasse, der ellers ikke ofte kommer til orde i den danske debat.

Han blev en sikker ung vinder af DM i debat foran den liberale uafhængige Simon Merrild Lyngsø, som Politikens opinionsredaktør Per Michael Jespersen ellers kalder en »intellektuelt overlegen liberalistisk Sokrates«.

Da Morten Ryom i slutspurten på Gæstgiverens scene i Allinge bad Simon Merrild Lyngsø om at »komme ud i sit liberale teorilokale« - ud i den virkelig verden, hvor der også er smede, ufaglærte unge og arbejdsløse som ryger hash - og ikke kun bevæge sig rundt blandt akademikere, var slaget tabt for de ellers stærke liberale stemme Simon.

Publikum klappede og jublede ad Morten, som Bent Falbert - en af dommerne i DM i debat - også kalder en »verbal damptromle«.

Simon Merrild Lyngsø kan også tale i billeder. Til publikums stor jubel opfordrede han undervejs Morten til at komme væk at fra den »sort-hvide hjemmebyggede vej, der fører ud i ingenting«. Men de sproglige trumfer var forgæves.

Publikum hujede og klappede begejstret hver gang Morten satte endnu et verbalt stød ind. F.eks. da han argumenterede imod at større dele af sundhedssystemet skulle privatiseres. Som sædvanlig tog Morten udgangspunkt i sin egen praktiske verden.»Jeg kender min mester, og han er kun interesseret i at tjene flere penge«. For Morten var budskabet klart. Han kunne ikke se hvorfor vi skulle få et bedre sundhedssystem, bare fordi nogle kunne tjene penge på hans sundhed.

Simon Merrild Lyngsø, som energisk og verbalt elegant havde bragt sig i finalerunden forsøgte at kæmpe sig lidt ind på Morten Ryoms hjemmebane med argumentet om, »at han kom fra en helt almindelig hårdtarbejdende familie i Svendborg og i øvrigt havde arbejdet siden han var 13«. Alligevel var der en fornemmelse blandt publikum om at Morten Ryom havde fat i den lange ende og de fik ret. Med dommerstemmerne 2-1 blev formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation vinder af DM i debat.

DM i debat har fundet sted under alle fire Folkemøder i Allinge og det er første gang, at konkurrencen bliver vundet af en, der ikke er en formand for et ungdomsparti.

Tidligere har forhenværende DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen, forhenværende SFU-formand Gry Möger Poulsen og forhenværende VU-formand Morten Dahlin vundet titlen.

Dagens vinder smilede efter kåringen over hele sit rødglødende hoved:

»Det var megafedt at få lov at debattere og også komme lidt ud og debatterer noget andet end erhvervsskolerne hele tiden. Jeg kan bare godt lide at debattere. Mere er der sgu ikke at sige til det«, lød hans umiddelbare reaktion.

Med dommerstemmerne 2 mod 1 var Morten Ryoms sejr ikke helt overlegen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bent Falbert, som ikke havde Morten Ryom men derimod Simon Merrild Lyngsø som vinder, kritiserede ham for at være lidt for »snæver i sin argumentationsramme«.

Foto: FRANDSEN FINN

Men det var helt bevidst, understreger smedelærlingen:

»Jeg tror, det har noget at gøre med, at jeg gerne vil relatere til en hverdag, som de her akademikere måske ikke kender og ved, hvordan er«.

»Så siger de, at jeg måske er lidt for sort-hvid. Der har jeg bare den holdning, at jo mere farvet man gør tingene, jo flere folk ryger der af vognen. Derfor bliver man nødt til en gang imellem at have nogen, der kan stille det hele op sort hvidt, så alle kan få grundpræmissen for, hvad fanden det er, der foregår. Det synes jeg, der er for få politikere, der kan i dag. Det har også lagt meget vægt på i min måde at argumentere på. Jeg vil sgu ikke lyde som alle de andre slipsedrenge inden fra Christiansborg. Jeg er den, jeg er, og jeg kommer fra et sted, som der ikke er mange, der kommer fra, og der debatterer vi på en anden måde og ud fra nogle andre forudsætninger«, siger Morten Ryom.

Netop slipsedrengene på Christiansborg har årets danmarksmester i debat en ambition om på et tidspunkt at bide skeer med:

»Jeg tror sgu ikke, der er nogen mester, der vil have mig på grund af det her – tværtimod. Men det er jo noget at kører videre på, hvis man i dag vil være politiker. Nu skal jeg jo først lige gøre min smedeuddannelse færdig først og have svendebrevet i hånden først, så må vi se, om der er nogen, der har et hæve-sænke-bord et sted, og så må vi tage den derfra«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politikens Opinionsredaktør Per Michael Jespersen mener, at den nye danmarksmester i debat sender et godt signal til et Socialdemokrati som har blødt arbejdervælgere i årevis.

»Hvis der er nogle socialdemokrater som mener, at man har tabt alle arbejderne, er Morten Ryom beviset på at der er håb derude«.

Alexander Grandt Petersen (formand for DSU) og Gry Inger Reiter, som kaldte sig uafhængig venstreorienteret, var også med i finalen. De to klarede sig glimrende, men faldt bort inden slutrunden. Morten Ryom og Simon Merrild Lyngsø havde for meget Xfactor, som dommerne formulerede det. Alexander Grandt Petersen blev i øvrigt nummer tre i finalen, mens Gry Inger Reiter måtte nøjes med fjerdepladsen i det hårde finalefelt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden