0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mytedræber: Folket er på Folkemødet

Folkemødet er ikke kun en festival for politikere og lobbyister. Over halvdelen 'almindelige' mennesker, viser undersøgelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 MARTIN LEHMANN (arkiv)
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Folkeligt. Toppolitikere er omgivet af 'almindelige' mennesker på Folkemødet, viser ny undersøgelse.

Folkemødet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Folkemødet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor folkeligt er det lige Folkemødet på Bornholm er?

Når Allinge hvert år i uge 24 lægger græsplæne og gågade til den politiske festival, vrimler det med folkevalgte politikere, netværkende lobbyister og journalister. Er det i virkeligheden ikke bare en lukket fest for eliten?

Det korte svar på det spørgsmål, som især fylder i debatten om Folkemødets berettigelse, er nej. Folket er på Folkemødet.

Kommunikationsbureauet Operate har i samarbejde med Folkemødets sekretariat undersøgt, hvem der reelt besøger arrangementet, og resultatet en mytedræber.

Af de i alt 90.000 gæster, der sidste år havde taget turen til det nordlige Bornholm, var hele 53 procent af dem der i privat øjemed og altså hverken for at arbejde eller repræsentere en organisation eller et parti.

Til sammenligning var kun godt 5 procent folkevalgte politikere, 2 procent var journalister, mens de resterende 40 procent var enten betalte eller frivillige lobbyister.

»En meget fin balance«

Festivalleder Jette Lykke er begejstret over fordelingen, som, hun mener, gør op med de fejlagtige fortællinger om et folkemøde kun for eliten.

»Jeg synes, der er en meget fin balance på Folkemødet. Det er jo klart, at når det er hele Danmarks politikfestival, så skal alle pollitikere - både folketingspolitikere, regionalpolitikere og kommunalpolitikere - jo være der. Det samme skal alle dem, der ellers arbejder med politik, de store interesseorganisationer og NGO'er. Og så skal den politisk interesserede dansker være der, og jeg er glad for, at det, man kalder folket, fylder så meget. Jeg synes, det er en god blanding«, siger hun.

Undersøgelsen bygger på svar fra 424 tilfældigt udvalgte personer, der deltog på Folkemødet i 2014 samt 15 kvalitative interview.

Ud fra resultaterne kan de, som undersøgelsen definerer som 'folket', opdeles i tre nogenlunde lige store grupper.

Der er de lokale bornholmere, der gerne vil opleve øens festival, den alment politisk interesserede, der gerne vil møde politikerne og få viden, og så er der de politisk aktive, der er medlem af et parti, men ikke folkevalgte, og som gerne vil møde partifæller og diskutere politik.

Der er tidligere blevet lavet lignende målinger over antallet af besøgende, som dog ikke har haft et lignende repræsentativt grundlag.

Tager man alligevel resulaterne for pålydende er antallet af 'almindelige' mennesker på Folkemødet steget fra godt en tredjedel til nu halvdelen alene fra 2013 til 2014.

Folket og det politiske parnas

Områdedirektør og ekstern lektor på Roskilde Universitet (RUC), Anders Dybdal, som har været med til at lave undersøgelsen fra sidste år, mener ligesom arrangørerne, at Folkemødet nu har ramt en god balance.