Ligposer. Amnesty International sætter fokus på bådflygtninge på årets Folkemøde.
Foto: JACOB EHRBAHN

Ligposer. Amnesty International sætter fokus på bådflygtninge på årets Folkemøde.

Folkemødet

Amnesty bringer 'druknede båd-flygtninge' til Bornholm

Hvide ligposer ved Folkemødet skulle her til morgen minde os om tragedier på Middelhavet.

Folkemødet

Her til morgen skyllede druknede bådflygtninge op på havnen i Allinge.

Eller det var i hvert fald, hvad Amnesty International gerne ville illustrere i et forsøg på at bringe tragedierne på Middelhavet til festivalstemte Bornholm.

Organisationen havde placeret omkring 30 hvide ligposer på stribe i solen, mens Folkemødets gæster nød morgenkaffen ved vandet. To piger klædt i hvide dragter lagde forsigtigt redningskranse på de stille skikkelser på jorden, inden der blev holdt et minuts stilhed for de mennesker, der har mistet livet i forsøget på at krydse Middelhavet.

I ligposerne gemte sig spillevende elever fra Bornholms Efterskole. En af dem var 17-årige Jonas Drøger, og han er helt med på, at netop bådflygtninge på Middelhavet er et varmt emne i den offentlige debat.

»Jeg ved, at en stor del af Folkemødet og meget af det med, hvem man skal stemme på til valget, handler om bådflygtninge og flygtninge generelt«, siger han.

FOTO

Flugten på havet - og de mange ofre, den koster - har været et tema på hans efterskole. Det har gjort emnet til noget, han også personligt kender til, og derfor trak han gerne i en ligpose. Også selv om det betød, at han skulle tidligt op.

»Vi har haft et samarbejde med asylcentret på Bornholm, og mange af dem er bådflygtninge. Vi har også lige fået en elev på skolen, der kom ind med en båd fra Syrien for halvandet år siden. Jeg fik at vide, at han sad i båden med sin familie i syv dage uden at få noget mad«, siger han.

Virkeligheden er værre

Bådflygtninge er netop det altoverskyggende tema i Amnesty Internationals aktiviteter på Bornholm. Udover morgenens event har organisationen også arrangeret debatter, hvor politikere skal diskutere internationale konventioner, ligesom folkene bag deler redningskranse ud.

»Det er en balancegang at skabe en stemning omkring noget vigtigt, uden at det bliver for brutalt. Men jeg synes ikke, det her var for brutalt, for det var ligposer og ikke lig. Vi kunne have lavet meget grimmere ting, for virkeligheden er meget grimmere end ligposer. Desværre«, siger Joakim Hesse Lundström, der er politisk rådgiver i Amnesty International.

Aktiviteterne skal både råbe politikerne op, samtidig med at organisationen gerne vil opfordre deltagere på årets Folkemøde til at støtte op om dens krav til den danske regering og EU's øvrige ledere til at oprette en fælles permanent eftersøgnings- og redningsoperation på Middelhavet, som matcher Italiens tidligere operation Mare Nostrum.

»Det gør vi på den hårde måde med det her event og på den sjove måde med sange med skibstema i vores telt. Vi prøver ikke kun at være sådan nogen, der prædiker moral og retfærdighed, men bruger alle midler til at få sagt, at det her er noget, som vi som organsiation, land og EU ikke kan leve med«, siger Joakim Hesse Lundström.

En øjenåbner

Både Amnesty International og efterskoleeleverne var godt tilfredse med morgenens aktion.

»Jeg tror faktisk, det var en øjenåbner for folk«, siger Jonas Drøger, efter han har skiftet ligposen ud med shorts og t-shirt.

»Det er mennesker ligesom os, og de flygter fra noget. Hvis nu russerne kom, ville vi jo også gerne flygte, og så ville vi gerne tages imod med åbne arme«, siger han.

Også Joakim Hesse Lundström mener, at ligposerne fik bragt et alvorligt emne til solskinsøen. Også selv om der ikke var nogen politikere, der kiggede forbi havnen fra morgenstunden.

»Vi fik gode reaktioner, og der var mange, der stoppede op og blev hængende for at finde ud af, hvad der foregik«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce