Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hovedperson. Statsminister Helle Thorning-Schmidt nåede at tale tre steder i løbet af sit besøg på Folkemødet.
Foto: JACOB EHRBAHN

Hovedperson. Statsminister Helle Thorning-Schmidt nåede at tale tre steder i løbet af sit besøg på Folkemødet.

Folkemødet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den indre hippie, tab af troværdighed og Thornings store hemmelighed

Politiken var med, da statsminister Helle Thorning-Schmidt i dag besøgte Folkemødet.

Folkemødet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den sætning, der udløste den største klapsalve under Helle Thorning-Schmidts (S) tale på Hovedscenen på Folkemødet, var henvendt til alle muslimer i Danmark.

»I er en del af Danmark, vi har brug for jer«, sagde statsministeren og fik hujen og heppen retur fra de mange festivalgængere, der var mødt op for at høre hendes tale.

Pladsen var propfyldt foran scenen, og TV 2 News' helikopter summede rundt i luften, mens Thorning talte om sundhedsvæsen, udannelse, ældre, klima og Lars Løkke Rasmussens manglende hukommelse.

»Var der et problem, der skulle løses, stod Bjarne Corydon og jeg klar med en reform«, sagde Thorning i sin gennemgang af regeringens resultater, inden hun gentog sin velkendte replik om, at regeringen har bragt Danmark sikkert ud af krisen.

Alt sammen inden hun tog hul på det, der er blevet det helt centrale tema i valgkampen, nemlig udlændingepolitikken.

OVERBLIK

»Vi skal også stille krav til dem, der kommer her til. Vi ønsker hverken parallelsamfund eller folk, der sidder bag nedrullede gardiner og ikke deltager i samfundet«, sagde Thorning og inviterede endnu en gang Løkke til forhandlinger om en fælles udlændingepolitik.

»Mange danskere efterspørger det«, sagde Helle Thorning-Schmidt og modtog endnu engang klapsalver.

Hvilken behandling kan flygtninge forvente i Danmark? Og hvilket signal sender regeringens stramninger i den sammenhæng? Se svaret fra dagens interview med Politikens chefredaktør Bo Lidegaard fra Folkemødet på Bornholm. Kilde: politiken.tv

En dødkedelig socialdemokrat

Endnu større var klapsalverne dog under Helle Thorning-Schmidt første tale i Allinge. Her gjorde hun stop hos Socialdemokraterne på Brandstationen, hvor hun blev interviewet af chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg. Og her var der ikke nogen tvivl om, at det var en kærkommen hovedperson, der - til trods for valgkamp - var ankommet til Bornholm. Folk stod så tæt, at de indkøbte fadøl måtte løftes helt til vejrs for at undgå spild, når nogen forsøgte at bevæge sig gennem mængden.

Statsministeren ankom i en klynge af sikkerhedsfolk, mens klapsalverne steg i tempo, efterhånden som hun nærmede sig den lille scene.

»Hvorfor tror du folk klapper, inden du overhovedet har sagt noget«, spurgte Troels Mylenberg.

»Det må du spørge dem om«, svarede Thorning.

»Det er typisk dig ikke at svare på spørgsmål«, returnerede Mylenberg, der blandt andet forsøgte at få statsministeren til at bedømme sin egen troværdighed.

Helle Thorning-Schmidt lagde ikke skjul på, at det kan slide på omdømmet at sidde i regeringen.

Det at tage et ansvar - det har jeg selv oplevet meget voldsomt - det slider på ens troværdighed og tillid.

»Det at tage et ansvar - det har jeg selv oplevet meget voldsomt - det slider på ens troværdighed og tillid. Det er nok også derfor, at det er fåtallet af partier, som egentlig ønsker at tage ansvar for helheden. Det gør Socialdemokraterne, de radikale og Venstre, som siger klart, at vi er parate til at tage regeringssvar,« sagde Thorning, der samtidig påpegede, at hun selv mener, hun er en bedre statsminister i dag, end hun var, da hun tiltrådte.

FOTO

Troels Mylenberg ville også have Thorning til at forholde sig til sin indre hippie - en karakter, som hun selv bragte på bane under en valgdebat på DR, hvor snakken faldt på Alternativet.

»Jeg tror, at der er en indre hippie i os allesammen, der længes efter et stille og roligt liv, hvor vi ikke bruger flere ressourcer, end naturen kan tåle«, sagde Thorning.

Statsministeren kan godt forstå, hvis folk er tilbøjelige til at falde for Alternativets ideer om eksempelvis en kortere arbejdsuge, men det er ikke noget, hun som »dødkedelig, realistisk socialdemokrat« kan støtte op om, sagde hun:

»Jeg kan godt forstå appellen, men jeg kan ikke være enig, for jeg tror ikke, det er realistisk«.

Hvad ville statsministeren stemme, hvis hun var 18 år? Se svaret fra dagens interview med Politikens chefredaktør Bo Lidegaard fra Folkemødet på Bornholm. Kilde: politiken.tv

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor dog Socialdemokraterne?

På Politikens scene på Gæstgivergården i Allinge tog chefredaktør Bo Lidegaard samme emne op i sin årlige samtale med statsministeren.

Unge mennesker, der drømmer stort og tænker på klodens overlevelse – hvordan skal de kunne tænde på et parti, Socialdemokraterne, som har ’Det Danmark, du kender’, som slogan?

Helle Thorning-Schmidt, hvis du var 18 år – ville du så stemme Alternativet eller på Socialdemokraterne?

»Jeg ville stemme på Socialdemokraterne. Jeg tror, vi alle sammen kan finde dage, hvor vi har haft ekstra travlt og hvor man tænker: ’Gud, hvor ville det være fedt, hvis man kun skulle arbejde 30 timer. Og nu skal vi også lade være med at smide mad ud. Og nu vil jeg leve et langt bedre liv, der giver vores klode videre til vores børn på en ordentlig måde’. Jeg kan godt forstå appellen«, sagde hun.

»Men jeg oplever også de unge som meget realistiske. Og de ved jo også godt, at hvis man skal have råd til gratis sundhed og gratis uddannelse, så skal vi tjene nogle penge som samfund. Det tror jeg også godt, de unge forstår«.

Og så en punchline, der gav genhør:

»Der er rigtig mange unge, der vælger Liberal Alliance. Og det fatter jeg simpelthen ikke«.

Luther og Downton Abbey

Chefredaktøren trak herefter statsministeren igennem en række af valgkampens gennemgående emner – eksempelvis indvandring, udenlandsk arbejdskraft og EU. Det kom der ingen bomber ud af. Så Lidegaard forsøgte sig med spørgsmål af markant blødere karakter:

Hvad er den sidste bog, du har læst?

»Den store hemmelighed om mig er, at jeg læser rigtig mange bøger. Og lige nu læser jeg en ordentlig moppedreng, der handler om Luther«.

Hvorfor interesserer han dig?

»Jeg er optaget af kristendommen og dens udvikling. Og så faldt jeg altså over denne her bog. Jeg kan i det hele taget godt lige kedelige, tykke bøger. Så falder man så godt i søvn efter en hård arbejdsdag«.

Hvad er den sidste serie, du har set?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min yngste datter og jeg har trawlet igennem hele Downton Abbey fra ende til anden. Og så har jeg forstået, at det netop er i dag, at den nye sæson af ’Orange is the new black’ kommer ud. Så det kan jo være den næste serie«.

Hvad vil du huskes for efter otte år?

»Jeg vil gerne huskes for, at jeg gjorde mig umage. Og at vi tog nogle beslutninger, der var de rigtige for Danmark i en krisetid. Vi glemmer nogle gange, at Danmark har været igennem den hårdeste krise siden anden verdenskrig. Rigtig mange mennesker har mistet deres job, og mennesker har været usikre på, hvad der skulle ske med deres bolig og hvordan deres liv skulle forme sig. Vi står nu i en situation, hvor vi er ude af krisen, opsvinget kommer. Det bliver et solidt opsving. Og nu skal vi have hele Danmark med«.

Hvilken betydning har det for statsministeren, at hun er kvinde? Se svaret fra dagens interview med Politikens chefredaktør Bo Lidegaard fra Folkemødet på Bornholm. Kilde: politiken.tv

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden