Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

venner. Grundtvig tager statsministeren i hånden ved Folkemødet på Bornholm.
Foto: Finn Frandsen

venner. Grundtvig tager statsministeren i hånden ved Folkemødet på Bornholm.

Folkemødet

Stormvarsel og hyggesnak: Munter Løkke åbnede Folkemøde

Løkke åbnede Folkemødet med en opfordring til, at politikere som borgere husker at lytte mere til hinanden.

Folkemødet

Som folkemøde-debutant ved man ikke, hvad man skal forvente, men Allinge er pludselig meget større, end den uvidende journalist ved tasterne havde forestillet sig hjemmefra.

Trods stormvarsel og diverse tilbud på forskelligfarvede gummistøvler i butikskanapperne er Folkemødets åbning symbolsk skånet fra alskens uvejr og dertilhørende januar-humør, som i disse dage florerer i andre dele af Danmark. Sorte nike-sneakers, lange bukser, t-shirt og kasket. Det er knap 20 grader - alt er godt.

To mænd i læderjakker skal »helt sikkert« ned til Arkitektforeningen senere.

»Hvis det bliver regnvejr, kan vi jo bare tage en lang frokost og en ekstra øl«, lyder det fra den ene.

Den anden kun »ikke være mere enig«.

Knap 30.000 besøgte Allinge sidste år. Det vrimler med folk langs havnen. Alle er vidst enige om, at man hyggesnakker med hvem som helst og hilser på næsten alle forbipasserende, man får øjnkontakt med. Den hæsblæsende og hårdkogte politiske debattone, man kender fra TV og politikernes hverdag på Christiansborg, er forvandlet til tidsrøvende, nuancerede samtaler. Befriende, hvis man har en tendens til at glemme, at alt ikke er sort og hvidt i dansk politik.

»Folket skal jo have lov at blande sig«

Det er sjette gang, der afholdes folkemøde på Bornholm. På vej op mod den store scene, hvor statsminister Lars Løkke skal holde åbningstale, falder jeg i snak med to kvinder og en mand.

I mens kommer Lars Løkke Rasmussen gående forbi os med rådgivere og sikkerhedsfolk i hælene. Magtens symboler står i skærende kontrast til Løkkes afslappede, åbne jakke og de mange besøgende fodfolk fra hele Danmark, der hurtigt omringer ham.

Så I Løkke, spørger jeg.

»Hvor? Nej, det gjorde vi ikke. Det er første gang, vi er her, vi skal lige finde rundt«, lyder det fra Carsten Petersen.

Sammen med Anne Marie Hansen og Jeanette Bjarnarson er de rejst til Bornholm fra Rørvig og Holbæk.

Folkemødet er de seneste år blevet kritiseret for at at være ren og skær champagnefest for magteliten. Et sted hvor lobbyister, politikere og organisationsfolk kan blande blod over en kop øl eller vin i de sene nattetimer.

Treenigheden fra Nordvestsjælland har godt hørt den kritik. Men, konstaterer Anne Marie Hansen.

»Derfor kan folket jo godt blande sig fra sidelinjen, og det har vi da også tænkt os at gøre. Nu har jeg aldrig været her før, men jeg vil i hvert fald forbi Alternativets telt«, forklarer Anne Marie Hansen.

De andre nikker. Carsten Petersen følger op:

»Det handler jo om at blande sig. Jeg forventer, at vi bliver uenige om et eller andet. Det skal jo ikke handle om rygklapperi hele tide«.

Vi taler lidt videre om forventningerne til Folkemødet. Jeanette Bjarnarsen er den eneste af de tre, der har været her før.

»Hvis det regner, så går man jo bare ind i nogen forskellige telte, og det kan man jo også blive klogere af. Det tænker jeg, er det gode ved Folkemødet«, siger hun.

Løkke: Vi skal huske at lytte

Mens snakken går om alt fra teltvents og behovet for medinddragelse og en åben politisk debatkultur, er statsminister Lars Løkke Rasmussen nået frem til scenen. Vi nikker smilende farvel, som man jo gør her i Allinge.

Foto: FRANDSEN FINN

Løkke er munter. Han starter med at takke Betel Haarder for at have taget initiativ til Folkemødet. Han fortæller, at han jo selv er halv bornholmer, og at det nok er derfor, han kan have et hidsigt temperament.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Plænen griner.

I den mere alvorlige ende appellerer Løkke til, at man husker - også i hverdagen - at lytte mere til hinanden. Han fortæller, at Folkemødet er indbefattet af, at man - i og uden for politik - lytter til hinanden. At man i hverdagen ikke kun bruger tid på at lytte til sig selv.

»Der er en grund til, at vi er udstyret med en mund og to øre«, lyder det fra statsministeren, der forklarer, at han har en smule travlt, fordi han flyver et smut til København for at tage imod den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, inden han flyver tilbage til solskinsøen senere i aften.

Talen er renset for politiske budskaber. Det ville virke akavet, må man forstå. Løkke afslutter med en hyldest til den fire dages festival.

»Hvis ikke Olof Palme havde opfundet folkemødet (Det danske folkemøde er oprettet efter svensk forbillede, red), så måtte vi opfinde det alligevel. Ikke kun for at fordoble Bornholms indbyggertal, men også for at ti-doble kreativiteten og sammenhængskraften«, slutter Løkke.

Jeg leder efter de tre fra Nordvestsjælland for at fange deres mening til talen, men de er forsvundet i mængden.

»Han var en smule mindre, end jeg havde ventet«, siger en forbipasserende folkemødegæst til sin kompagnon.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce