Gæstgiveren. På Poltiikens egen scene på Gæstgiveren i Allinge vil der de kommende dage optræde færre kvinder på scenen end gennemsnittet for Folkemødet.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Gæstgiveren. På Poltiikens egen scene på Gæstgiveren i Allinge vil der de kommende dage optræde færre kvinder på scenen end gennemsnittet for Folkemødet.

Folkemødet

Tredje år i træk: Mændene sidder tungt på Folkemødets debatter

Kønsfordelingen er igen i år skæv på Folkemødet, hvor knap to tredjedele af deltagere i debatterne er mænd.

Folkemødet

Når politikere, virksomheder og andre i morgen valfarter til Bornholm for at deltage i det årlige folkemøde, er det primære formål ifølge arrangørerne at »styrke demokratiet og dialogen i Danmark«.

Og det er en dialog, som mændene i høj grad kommer til at stå for.

De mandlige debattører, meningsdannere og kunstnere står nemlig for 63 procent af de mere end 7.600 optrædener på årets Folkemøde, mens kvinderne kun står for ca. 36 procent. Den sidste procent er arrangementer, hvor deltagerne ikke er opgivet.

Det viser en analyse, som kommunikationsvirksomheden Operate har lavet for folkemødesekretariatet.

»Et demokratisk problem«

Det er første gang, at Folkemødet selv undersøger kønsfordelingen på den politiske festival. Men Kvinfo, der er en organisation, som kæmper for ligestilling, har for tredje år i træk lavet en opgørelse over kønsfordelingen ved debatarrangementerne på Folkemødet. De tre opgørelser viser, at selv om antallet af debattører er steget år for år, har andelen af kvinder næsten ikke rykket sig.

I 2014 og 2015 var 34,3 procent af debattørerne kvinder, og i år er det blot steget med 0,3 procentpoint. Kvinfos undersøgelse divigerer en smule fra Operates undersøgelse, fordi Kvindfo kun har talt debatarrangementerne og ikke for eksempel de musikalske events.

Kvinfos direktør Nina Groes kalder kønsfordelingen for et »demokratisk problem«:

»Folkemødet er stedet, hvor organisationer, institutioner og politikere mødes for at diskutere Danmarks fremtid, og hvordan vi ønsker at indrette vores samfund. Har kvinder virkelig kun halvt så meget at byde på her?«, siger Nina Groes.

Politiken har færre kvinder på scenen end gennemsnittet

Også på Politikens egen scene på Gæstgiveren i Allinge er det primært mænd, der de næste fire dage står for underholdningen. Faktisk har Politiken færre kvinder på scenen end gennemsnittet for Folkemødet. Ud af Politikens i alt 128 optrædener vil 75 procent nemlig være mænd, mens kun 25 procent vil være kvinder.

Politiken har det ellers som et erklæret mål, at kønsfordelingen i avisen i 2018 gerne skulle være 50/50. Et mål, der ifølge Politikens chefredaktør Anne Mette Svane også gælder avisens debatarrangementer.

Derfor indrømmer hun også, at Politiken kunne have skruet dette års program bedre sammen.

»Vi er lige så ringe på Folkemødet, når det handler om at få kvinder på scenen, som vi stadigvæk er i vores journalistik. Det her handler ikke om at gøre det til et kvindeprojekt. Det handler om, at vores journalistik bliver bedre, når vi gør os umage med at have en større mangfoldighed. Og det gælder også den debat, som vi selv sætter rammerne for, og hvor ordet udfolder sig på en levende scene«, siger hun og tilføjer:

»Vi sagtens kan gøre det bedre. Og det er også derfor, at det er godt, at vi revser os selv, så vi tænker det meget mere aktivt ind næste år«, siger hun.

Lige kønsfordeling på svensk folkemøde

På Folkemødets svenske søstermøde, Almedalsveckan, ser kønsfordelingen helt anderledes ud. Her stod kvinderne i 2015 for 48 procent af de i alt 13.240 optrædener, mens mændene stod for 52 procent.

Det er dog ikke kvoter, der har medført den lige kønsfordeling. Her er det ifølge Almedalsveckan koordinator, Jenny Sander, vigtigt for de fleste organisationer, virksomheder og politiske partier, selv at vise, at de går ind for ligestilling

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»På Almedalsvecken handler det om at vise, hvad man står for. Man bliver bedømt på, om man kun har mænd i paneldebatterne. Det er noget, der skader arrangørens image«, siger Jenny Sander.

Festivalleder: Der er plads til forbedring

Det er de enkelte organisationer, partier, medier osv., der beslutter, hvem de vil have med i deres debatter. Det har arrangørerne af Folkemødet ingen indflydelse på. Alligevel mener Folkemødets festivalleder Jette Lykke ikke, at kønsfordelingen er tilfredsstillende, og hun pointerer, at »der er plads til forbedring«.

Folkemødet har dog endnu ikke taget stilling til, hvad de vil gøre for at fremme ligestillingen blandt de optrædene.

»Nu er det første år, vi registrerer på køn, og vi skal lige nå at se, hvordan det ser ud, før vi kan finde ud af, hvad vi så eventuelt gør ved det. Jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer til at lave kvotering. Vi gør opmærksom på det, og så håber vi, at det skaber lidt debat, og der kommer fokus på det, så folk måske lige ligger sig lidt i selen, så tallene ser bedre ud næste år«, siger Jette Lykke.

Rettelse: Kvinfo har opgjort kønsfordelingen ved debatarrangementerne og ikke optalt antallet af unikke debattører, som vi skrev i en tidligere udgave. Politiken beklager.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden