Måling. DF står i en ny Megafon-måling foretaget for Politiken til at blive landets andetstørste parti efter Venstre.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Måling. DF står i en ny Megafon-måling foretaget for Politiken til at blive landets andetstørste parti efter Venstre.

Folketinget

Kommentatorer: Driftsikre DF vinder på populisme

DF stormer frem i måling på bekostning af S og V.

Folketinget

Dansk Folkepartis populisme virker, og det må man tage hatten af for.

Sådan lyder det fra politisk kommentator og chefredaktør på Fyens Amts Avis, Troels Mylenberg, efter at en ny meningsmåling har kåret DF som landets andetstørste parti efter Venstre.

»De evner den her dobbelthed, som er enormt afgørende i politik. De kan både være inflydelsesrige og agere som protestparti samtidig«, siger Troels Mylenberg.

LÆS OGSÅ

Chefredaktøren noterer sig, at det lykkes DF at stjæle vælgere fra både den ene og anden side af det politiske spektrum, hvor både Venstre og Socialdemokraterne går tilbage.

Og successen skyldes populisme, siger han.

»DF er gode til at være med i maskinrummet, når de ser muligheden for det. Men samtidig kan de også være bramfri og suge vælgere i det store hav af folk, der er træt af politikere, kommentatorer, medier og den måde, politik er på i dag med spindoktorer og så videre«, siger Troels Mylenberg.

Han hæfter sig ved den særlige DF'ske facon i medierne, hvor partiet ifølge chefredaktøren slipper afsted med »meget pompøse meldinger, som tilfredstiller de danskere, som føler, at grænsen er nået«.

Troels Mylenberg peger som eksempel på, at Peter Skaarup (DF) tidligere i dag meldte ud, at det burde kunne lade sig gøre at forbyde rockerbanderne, fordi størstedelen af medlemmerne er tidligere straffet. En idé, som hurtigt blev skudt ned af eksperter og politiske modstandere som uladesiggørlig.

»Politisk er det gratis, fordi det bare markerer en position i det offentlige rum. Men det tæller også, når folk skal afgive deres stemme«, siger Troels Mylenberg, som roser den nye partiformand Christian Thulesen Dahl for at kommunikerer partiets budskab klart.

»De er enormt gode til at være næsten skamløse i deres måde at tænke, hvad de er imod og for. Nogle vil kalde det populisme og sige, at det ikke kan lade sig gøre. Andre siger: 'ih hvor er det befriende, at nogen siger, at de bare skal forbydes'«, siger Troels Mylenberg, som understreger, at han ikke ser noget galt i partiets populistiske facon.

»Sådan er politik, og det kunne nogle af de andre partier måske lære noget af. Og ja, på mange måder er det en gratis omgang - men det virker jo«, tilføjer han.

Markant mere indflydelse for DF

Lektor i politisk kommunikation ved Roskilde Universitets Center, Rasmus Jønsson, roser ligesom Troels Mylenberg Dansk Folkeparti for at være klare i mælet om deres politik.

»Opskriften på DF's succes er, at de er enormt gode til at signalere tryghed, mens de andre partier har travlt med at gå reformamok og snakke forandringer«, siger Rasmus Jønsson og forklarer, at partiets evne til at styre udenom skandaler og intern ballade formentlig også bærer en del af forklaringen.

Ifølge Rasmus Jønsson kan DF komme til at sætte et tydeligt aftryk på en eventuel borgerlig regering efter et valg, hvis meningsmålingen holder.

»Sidste gang viste de, at de med få mandater kunne sætte deres præg på politikken. Så med dobbelt så mange mandater, står de til at få rigtig meget magt. Så de vil stå stærkt i den interne magtkamp i blå blok«, siger Rasmus Jønsson.

»Der er en åbenlys konflikt mellem LA og V og K på den økonomiske politik, og der kommer DF til at stå langt stærkere«, tilføjer han.

Målingen, som er foretaget af Megafon for Politiken, giver Socialdemokraterne en lille tilbagegang, så partiet landet på 17,6 procent.

Det tyder ifølge Rasmus Jønsson på, at partiet bliver straffet for de mange interne kampe i den røde blok.

»De har haft for mange slåskampe med de partier, de står sammen med. Samtidig har de vist meget lidt kant i forhold til de borgerlige det sidste lange stykke tid. De vinder ikke ved at slås med Enhedslisten. De skal gå efter de borgerlige, hvis de skal have en chance«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce