Hashpolitik. I USA har flere stater i en årrække tilladt brug af cannabis til smertelindring og anden medicinsk anvendelse. I staten Colorado har man fra 1. januar 2014 gjort det lovligt at dyrke, sælge og bruge euforiserende cannabisprodukter.
Foto: SOJKA LIBOR (arkiv)/AP

Hashpolitik. I USA har flere stater i en årrække tilladt brug af cannabis til smertelindring og anden medicinsk anvendelse. I staten Colorado har man fra 1. januar 2014 gjort det lovligt at dyrke, sælge og bruge euforiserende cannabisprodukter.

Folketinget

Nej, København: Politisk flertal afviser lovlig cannabis

EL og SF kæmper for overborgmesterens cannabisforslag, men V og S siger nej.

Folketinget

Frank Jensen (S) kan godt putte forslaget om en forsøgsordning med lovlig cannabis tilbage i skrivebordsskuffen.

Visionen om en hovedstad, hvor danskere over 18 år kan købe statsproduceret cannabis til eget forbrug, er en utopi, og det bliver ikke til noget, lyder det fra retsordfører fra Socialdemokraterne og Venstre.

LÆS OGSÅ

»Det gør selvfølgelig indtryk, at overborgmesteren kommer med det her forslag. Jeg forstår også godt Københavns Kommune, for der er massive problemer med hashhandel i byen, og det finansierer de her banders aktiviteter«, siger Karsten Lauritzen (V).

»Jeg er bare ikke enig i, at det er den rigtige løsning, man peger på«, siger han.

Overborgmester Frank Jensen kom i går med forslag til, hvordan en forsøgsordning med offentligt salg af statsproduceret cannabis til danskere over 18 år kunne se ud i praksis.

GRAFIK

Det er tredje gang, at bystyret i København prøver at få dispensation til en forsøgsordning med lovlig cannabis. Men som tidligere ser forslaget ud til at strande i Folketinget, som skal godkende det, før det kan sættes igang.

Argumentet er ifølge overborgmesteren, at cannabisforsøget vil fjerne noget af bandernes kundegrundlag og dermed noget af den profit, som organiserede kriminelle tjener på den åbenlyse og ulovlige hashhandel, der foregår på Pusherstreet og på gadehjøner og i parker omkring i hovedstaden.

S: Mere straf fremfor lovligt hash

Men heller ikke i Frank Jensens eget parti, Socialdemokraterne, er der opbakning til forsøgsordningen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).

Men retsordfører Trine Brahmsen siger på vegne af partiet om forslaget :

»Nej. Det strider imod, hvad et demokratisk valgt folketing har besluttet og står for«, siger retsordfører Trine Brahmsen.

»Der er heller intet, der dokumenterer, at Frank Jensens model vil løse det her problem. Jeg er enig i, at vi skal have færre unge til at begynde at ryge hash. Men det mål skal vi nå ved at opporioritere den forebyggende indsats og ved at styrke indsatsen overfor kriminelle miljøer«, siger Trine Brahmsen.

Hun peger på, at Folketinget netop har førstebehandlet et forslag om en ny »rockerbandepakke«, der skal sætte yderligere 50 millioner kroner af til indsatsen om året.

»Vi har nogle nye redskaber på vej til politiet for at bekæmpe den organiserede kriminalitet. Det handler om forebyggelse og om en strengere våbenlovgivning, skærpede straffe og bedre exitstrategier for personer, der ønsker at komme ud af miljøet«, siger Trine Brahmsen.

Hun tilføjer, at cannabisbrugerne også bærer en del af ansvaret for bandeproblemet.

»Jeg efterlyser noget mere ansvar blandt de borgere, der køber hashen og putter penge direkte i lommerne på rockere og bander«, siger Trine Brahmsen.

LÆS OGSÅ

Men Karina Lorentzen fra Socialistisk Folkeparti ærgrer sig over, at folketingspolitikerne så hurtigt skyder forslag ned.

»Jeg synes, at Folketinget snart skulle anerkende, at overborgmesteren fra landets største by og hovedstad har et budskab her«, siger Karina Lorentzen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SF's retsordfører foreslår et kompromis med en »hashkommission« med eksperter inden for det sociale område, sundhed og jura for at få undersøgt til bunds, hvilke løsninger der er bedst egnede til at løse Københavns cannabisproblemer.

»Det er det mindste, vi kan gøre. Mit håb er, at en hashkommission kan bane vejen for et fordomsfrit blik på de her ting. Så må Folketinget bagefter tage ordentlig stilling til det«, siger Karina Lorentzen.

Pernille Skipper (EL) mener imidlertid ikke, at der er tid til kommissioner. Det er på høje tid at afprøve overborgmesterens forslag, siger hun:

»Frank Jensen har jo fuldstændig ret, den politimæssige indsats til at bekæmpe hashhandel har spillet fuldstændig fallit, og vi står i en situation, hvor hashhandlen finansierer en verserende rocker- og bandekonflikt. Det er et kæmpe problem for København«, siger Pernille Skipper.

Enhedslistens retsordfører så gerne, at statens udgifter til at bekæmpe hashhandlen blev byttet ud med indtægter fra lovligt cannabissalg.

»Det ville trække tæppet væk under banderne, fordi det ville fjerne en stor del af det, der finansierer deres aktiveter. Det er flere milliarder kroner der bliver omsat for på landsplan i salg af cannabis«, siger Pernille Skipper.

»De penge skulle gerne ryge i statskassen i stedet for«, tilføjer hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden