Hackere offentliggør cpr-numre på det meste af Folketinget

91 folkevalgtes cpr-numre lækket i protest mod lov om Center for Cybersikkerhed.

Folketinget

Først var det Socialistisk Folkeparti (SF). Så var det Nicolai Wammen (S) og Helle Thorning-Schmidt.

Nu er turen kommet til resten af de folkevalgte politikere, som stemte for loven om Center for Cybersikkerhed.

It-aktivister har i løbet af natten udgivet en udførlig liste med navne og tilhørende cpr-numre på 91 folketingspolitikere fra samtlige partier med undtagelse af Enhedslisten og Liberal Alliance, som ikke stemte for den omstridte lov. Blandt de ramte politikere er også en lang række af regeringens ministre, herunder justitsminister Karen Hækkerup (S) og økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Der er angiveligt tale om samme gerningsmænd, som stod bag lækket af SF-politikeres cpr-numre i sidste uge.

»Efter vores sidste udgivelse om det politiske parti, SF, har vi lagt mærke til jeres underholdende reaktioner. Det faktum at I aktivt støtter loven, som tillader Center for Cybersikkerhed at opsnappe kommunikation fra danske borgere uden en retskendelse, og det at I kalder den fortjente reaktion for ’et angreb på demokratiet’, beviser kun vores pointe: I er de samme hyklere, I altid har været«, skriver gruppen på engelsk i forbindelse med lækket.

Loven om Center for Cybersikkerhed har været hårdt kritiseret af både borgerrettighedsorganisationer og erhvervslivet, fordi den giver Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til borgeres e-mail og andre personfølsomme oplysninger uden en dommerkendelse.

I beskeden fremgår det samtidig, at hackerne selv ser deres aktion som et udtryk for civil ulydighed:

»I kritiserer vores handling af civil ulydighed og kalder det et angreb på demokratiet. Efter at have ignoreret massiv offentlig kritik og ignoreret 90.000 underskrifter mod den danske offentlighedslov og ignoreret mere end 198.000 underskrifter mod salget af Dong Energy til Goldman Sachs, prøver I af alle mennesker at belære os om demokrati?«.

Offentlighedslov og Goldman Sachs

En af de 91 cpr-udhængte politikere er Socialdemokraternes it-ordfører Karin Gaardsted, som bekræfter ægtheden af sine egne lækkede oplysninger og siger, at hun intet har til overs for personerne bag.

»Mennesker, der vælger at bruge sådan nogle redskaber her til at promovere deres politiske holdninger, har jeg ikke ret stor respekt for. Vi lever i et demokrati, hvor det er flertallet, der træffer beslutninger, men hvor man lytter til mindretallet«, siger Karin Gaardsted.

Hackerne henviser blandt andet til protesterne mod revideringen af offentlighedsloven, salget af Goldman Sachs og loven om Center for Cybersikkerhed. Lyttede I nok til mindretallet i de sager?

»De sager er diskuteret igennem lang tid meget tydeligt i det offentlige rum. Der har været stor mulighed for at udøve indflydelse og komme frem med sine synspunkter. Så bliver der truffet en demokratisk afgørelse, og den må man rette sig efter. Og man kan ikke lave om på demokratiske beslutninger ved at bruge de værktøjer, som de mennesker her har gjort«, siger Karin Gaardsted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

It-ordføreren tager dog offentliggørelsen af hendes og 90 folketingskollegers cpr-numre med ro.

»Jeg tilhører ikke dem, der bliver så forfærdeligt foruroligede over, at Cpr-numre bliver lækket. I sig selv er det ikke rigtig farligt, det de har gjort. Hvis sikkerhedssystemerne virker, kan man ikke bruge cpr-nummeret i sig selv til noget som helst. Jeg bryder mig ikke om, at de gør sådan nogle ting her, og jeg understreger også, at vi er i en tid, hvor vi skal gå de her ting igennem. Men vi skal ikke gå i panik«, siger hun.

Demokratiet under angreb

Ikke desto mindre er der næppe tvivl om, at handlingen er ulovlig. Efter sidste uges læk af cpr-numre på 22 nuværende og tidligere medlemmer af SF's folketingsgruppe sagde juraprofessor Lars Bo Langsted fra Cyber Crime Research Center ved Aalborg Univsersitet:

»Da der er tale om, at nogen forsætligt har lagt cpr-numre ud, og at der er tale om folketingsmedlemmer, er vi inde i straffelovens grove hackingbestemmelse, som kan give op til seks års fængsel«.

I forbindelse med den seneste uges læk af cpr-numre på politikere fra SF kaldte forsvarsminister Nicolai Wammen hackernes aktion for »et angreb mod demokratiet«:

»Det er dybt problematisk og forkasteligt, hvis der er enkeltpersoner eller grupper, der på den baggrund begynder at rette angreb med ulovlige handlinger på politikere med synspunkter, man ikke deler«, sagde Nicolai Wammen blandt andet til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og Margrethe Vestager kaldte det i går for »en smagløs aktion« at lække folkevalgtes cpr-numre, som i øvrigt ikke får økonomi- og indenrigsministeren til at fare op:

»For mig er det vigtigt, at vi ikke gør personnummeret til mere, end det er, nemlig et glimrende system som samfundet har stor gavn af. Derfor skal virksomheder for eksempel anvende NemID i stedet for såkaldt CPR-validering. Personnummeret er en fortrolig oplysning, men vi skal hverken betragte det som et password eller en pinkode – så gør vi os selv en bjørnetjeneste«, sagde Margrethe Vestager i en skriftlig kommentar til Politiken i går.

Men de hårde ord fra de to ministre er prellet af på hackerne, som altså i nat fortsatte ufortrødent.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce