Udenfor. »Kan vi få flyttet de andre partier så markant i vores retning, at det er i regering, indflydelsen er størst, så kommer vi noget i tvivl, om vi kan det« udtaler Kristian Thulesen Dahl
Foto: Ditte Valente (arkiv)

Udenfor. »Kan vi få flyttet de andre partier så markant i vores retning, at det er i regering, indflydelsen er størst, så kommer vi noget i tvivl, om vi kan det« udtaler Kristian Thulesen Dahl

Folketinget

Kristian Thulesen Dahl: Det er stadig for tidligt at komme i regering

Men DF's formand finder det naturligt, at DF's vælgere vil have ham i regering.

Folketinget

Flertallet af Dansk Folkepartis vælgere mener, at DF bør gå efter at komme i regering, og at det vil give mere indflydelse end at være støtteparti, som partiet var det for VK-regeringen fra 2001-11. For DF-formand Kristian Thulesen Dahl er det dog afgørende for, om han vil i regering, at de øvrige regeringspartier vil være klar til at give DF tilstrækkelig store indrømmelser.

»Når vi vurderer, om et parti som Venstre er dér allerede ved næste valg, så vurderer vi, at nej, det er de ikke, og derfor er det for tidligt«, siger han.

LÆS ARTIKLEN

Hvorfor tror du, jeres vælgere har en anden opfattelse?

»Det synes jeg er helt naturligt, for et af de mest stillede spørgsmål til mig gennem de sidste mange måneder har været et spørgsmål, der tager udgangspunkt i, at indflydelsen er størst ved at være i regering. Det er meget den retorik, der er – også når man læser lederskribenter. Derfor vil de fleste danskere selvfølgelig også have det udgangspunkt, at det må da være i regering, indflydelsen er størst«.

Det kunne jo også være, at jeres vælgere ikke er imponeret over den indflydelse, I havde, da I var støtteparti for VK-regeringen, og at indflydelsen derfor må være større i en regering?

»Jamen, det kan selvfølgelig også være. Det er klart, at mange af vores vælgere tørster efter, at vi får politisk indflydelse, og så vil der være nogle, der automatisk tænker, at jo tættere man sidder på maskinrummet, så meget desto større må indflydelsen også være, for det er ligesom lagt ind over hele det politiske miljø«.

Vi vil meget gerne tage ansvar, og vi vil også gerne på et tidspunkt tage det ultimative ansvar

»Når vi tager område for område og spørger: Kan vi få flyttet de andre partier så markant i vores retning, at det er i regering, indflydelsen er størst, så kommer vi noget i tvivl, om vi kan det«, tilføjer DF-formanden.

For det er vel ikke, fordi det er mere komfortabelt at sidde uden regeringsmagtens tunge ansvar?

»Nej, vi vil meget gerne tage ansvar, og jeg må også sige, at de aftaler, vi eksempelvis lavede i slutningen af sidste valgperiode om efterløn og dagpenge, var besværlige beslutninger at træffe. Og jeg har ikke oplevet, at vi har skullet stå mindre til ansvar, fordi vi ikke var en del af en regering, der gjorde det. Vi vil meget gerne tage ansvar, og vi vil også gerne på et tidspunkt tage det ultimative ansvar, hvis der ligger i det ultimative ansvar, at man sidder i regering. Men det skal være på det tidspunkt, hvor indflydelsen ved at gøre det er størst«.

Men er det helt ærligt ikke nemmere at blive populær, hvis man kan sidde uden for en regering som støtteparti og skælde ud, når der er problemer, og så tage en del af æren, når det går godt?

»Det ved jeg ikke, for nu har jeg ikke prøvet at sidde i regering. Men hvis man går i regering på det rigtige grundlag, tror jeg ikke, det automatisk er sådan, at man ikke vil kunne gøre det godt i vælgernes øjne. Der, hvor der er nogen, der har fået problemer, når de er gået i regering, det er der, hvor vælgerne har syntes, der var for langt fra det, de lovede i valgkampen, til det, de rent faktisk har sørget for kom til at stå i regeringsgrundlaget«, svarer Thulesen Dahl og tilføjer:

»Når jeg bliver spurgt, om de andre partier ved det kommende valg vil være villige til at at give os de indrømmelser, der gør det interessant at være forpligtet på et regeringsgrundlag i fire år, så nej, der vil det ikke i tilstrækkeligt omfang afspejle det, vi siger til danskerne, at vi kæmper for«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce