Langt flere borgere end tidligere får aldrig undersøgt deres sag til bunds, når de klager til borgernes vagthund, Folketingets Ombudsmand. De seneste fire år er antallet af klager, som ombudsmanden afviser at igangsætte en undersøgelse af, steget med 40 procent. Fra 908 afviste klager i 2012 til 1.281 klager i 2015. I alt er klager fra mere end 4.500 borgere blevet afvist siden 2012.
Det fremgår af konklusioner i ombudsmandens årsberetning, som offentliggøres til april, men som Politiken er i besiddelse af. Hos Foreningen Far, der repræsenterer forældre i hele Danmark i blandt andet skilsmissesager, kalder formand Jesper Lohse udviklingen »alarmerende«.
»Vi ser tydelige mønstre på, at borgerne i mange tilfælde behandles i strid med loven. Ombudsmanden er sidste led, hvor man kan klage. Men når man ser på, hvor mange der går forgæves, er det efterhånden blevet et ubrugeligt led for alt for mange«, siger Jesper Lohse.
Ifølge loven kan ombudsmanden afvise at behandle klager, alene fordi han ikke ønsker eller har tid til at gå ind i sagen. Også selv om der kan være begået fejl.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her