Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration: Lise Mogensen

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Her er partierne, du kan stemme på - og det, de mener

Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds? Her er partiernes mærkesager.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), har udskrevet folketingsvalg og dermed bestemt, at danskerne skal vælge mellem rød og blå blok, de forskellige partier og de enkelte kandidater.

Hvis du endnu ikke ved, hvor krydset skal sættes, kan du herunder blive klogere på partiernes mærkesager.

Politiken har bedt de 10 opstillingsberettigede partier om at udpege deres tre vigtigste mærkesager og begrunde dem.

Socialdemokraterne

Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne går til valg på at sikre, at der er råd til at udvikle velfærden. Partiet vil have, at flere skal overleve kræft, at børn skal have en bedre opvækst, og at de ældre skal have mere omsorg.

OFFICIELT

Samtidig skal der være styr på økonomien, så flere kan komme i arbejde. Socialdemokraterne kæmper for job til dansk løn og tryghed for de arbejdsløse.

Endelig mener partiet, at der skal være håndfaste krav til dem, der kommer til Danmark. Derfor skal flygtninge og indvandrere på kontanthjælp arbejde.

De radikale

Morten Østergaard og de radikale vil have flere i arbejde og færre på offentlig forsørgelse. Ambitionen er, at mindst tre millioner danskere altid er i arbejde, fordi det giver mulighed for flere investeringer i blandt andet bedre velfærd og bedre uddannelse.

Derfor vil partiet have flere til at blive lidt længere tid på arbejdsmarkedet i fremtiden, og derfor foreslår det, at pensionsalderen hæves.

De radikale vil styrke grøn omstilling og har som ambition, at Danmark skal være helt fri for olie, kul og gas, og at der investeres i flere vindmøller.

STILLINGEN LIGE NU

Endelig går de til valg på, at børns baggrund ikke må afgøre deres fremtid. Derfor vil partiet investere mere i velfærd og muligheder for samfundets svageste i de kommende år.

SF

Pia Olsen Dyhr og SF mener, at der er for lidt tid til børnene i daginstitutionerne, fordi der i dag er for mange børn pr. voksen. Partiet vil investere to milliarder kroner, der skal sikre 5.000 flere voksne, så der bliver mere tid til hvert enkelt barn.

Samtidig ønsker SF en ambitiøs indsats til gavn for klimaet og miljøet. Partiet vil kombinere strengere miljø- og klimakrav med jobskabelse - blandt andet inden for vandsektoren.

Endelig skal dagpengesystemet ændres. For at løse dagpengeproblemet vil SF have en dagpengeperiode på tre år og en genoptjeningsret på seks måneder.

Enhedslisten

Enhedslisten går til valg på at sikre ordentlige vilkår for mennesker, der er ramt af arbejdsløshed. Partiet vil kæmpe for bedre forhold for alle, der bliver ramt af arbejdsløshed.

Det må ikke være en katastrofe at miste jobbet, så arbejdsgivere kan bruge frygt til at presse løn- og arbejdsvilkår for de ansatte, lyder det fra partiet.

Samtidig vil Enhedslisten beskytte velfærdssamfundet. Partiet mener, man bør genansætte de sosu-hjælpere og pædagoger, der er blevet fyret under krisen.

BLIV KLOGERE PÅ VALGET

Endelig er det for Enhedslisten afgørende, at Danmark får sat turbo på den grønne omstilling og ikke bygger vores økonomi på, at alle skal forbruge mere og mere. Den kollektive trafik trænger til et løft, især uden for byerne, mener partiet.

Alternativet

Uffe Elbæk og Alternativet går til valg på det, de kalder en seriøs grøn omstilling. Det indebærer 100 procent økologi, 100 procent vedvarende energi, og at 100 procent af erhvervsstøtten går til bæredygtige virksomheder

Samtidig vil partiet have en økonomisk omstilling med et nyt vækst- og bnp-begreb, så fremtidens vækstbegreb ud over økonomisk fremgang også skal måles på livskvalitet, lighed, miljø og klima. Partiet vil også have en reform af bank- og finanssektoren.

En stærkere iværksætterkultur skal sikre, at Danmark bliver entreprenant, kreativt og iværksættende. Iværksætteri skal på skoleskemaet, og de dagpengemodtagere, der har bæredygtige forretningsideer, skal tilbydes en to-årig iværksætterydelse.

Annonce

Venstre

Lars Løkke Rasmussen og resten af Venstre vil have, at det skal kunne betale sig at arbejde. Alt for mange danskere har en for lille gevinst ved at arbejde, og derfor skal en jobreform med et nyt kontanthjælpsloft og skattelettelser i bunden for personer med arbejdsindkomster sikre, at det ændres.

Samtidig skal der skabes flere private arbejdspladser i hele landet.

Venstre vil blandt andet indføre et skatte- og byrdestop, så der ikke kommer nye skatter og afgifter, og stoppe overimplementering af EU-regler, så danske særregler ikke sender arbejdspladser ud af landet.

Endelig vil Venstre have en helt ny udlændingepolitik. Partiet mener, at Danmark skal åbnes mere for dem, der kan og vil, og lukkes for dem, der ikke vil bidrage til fællesskabet.

Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti går til valg på en strammere udlændingepolitik.

Partiet mener, at flygtninge skal beskyttes i deres nærområder og vil have genindført starthjælpen og kontanthjælpsloftet. Der er ikke plads i Danmark til at integrere flere udlændinge, mener DF.

Samtidig vil partiet have bedre ældreomsorg. Det betyder mere og bedre hjemmehjælp samt bedre økonomi for de fattigste pensionister.

Endelig skal overbelægningen på hospitalerne væk og en-måneds behandlingstiden genindføres. Og så skal alle de nye supersygehuse have køkkener.

De konservative

Søren Pape Poulsen og de konservative kæmper for lavere skat på arbejde. Partiet vil fjerne topskatten og hæve bundfradraget, så alle i arbejde får mere i lønningsposen.

Konservative vil også have hårdere straffe - særligt skal indbrudskriminalitet straffes markant hårdere end i dag. Og hvis tyvene er udlændinge, skal de ifølge partiet afsone i hjemlandet.

Endelig vil de konservative have en folkeskole med mere faglighed, mere dannelse og uden tvungne lektiecaféer.

Liberal Alliance

Anders Samuelsen og co. vil have mere frihed. Danskernes liv skal ikke reguleres i detaljer med forbud og regler.

Partiet vil også have mindre bureaukrati og mener, at alt for meget arbejde i den offentlige sektor er tomt arbejde med overflødig dokumentation, tunge og indviklede regler, langsommelig sagsbehandling, registrering og kontrol.

Endelig kæmper Liberal Alliance for lavere skatter og højere vækst.

Kristendemokraterne

Stig Grenov og Kristendemokraterne vil styrke oplysning og sociale tiltag, så konsekvenserne af og alternativet til abort bliver tydeligt for den abortsøgende. Partiet vil have flere speciallæger, der kan lindre døendes smerter og oprette det nødvendige antal hospice.

Derudover vil partiet arbejde politisk for et bedre familieliv for danskerne. De vil have afskaffet alene-samfundet og styrke familien og fællesskabet. Der skal være gratis parrådgivning til alle, så parforhold reddes, og skilsmisser bliver mindre dårlige.

Endelig vil de decentralisere det offentlige og flytte statslige arbejdspladser til landdistrikterne, så 15 procent af de byboere, der ifølge Kristendemokraterne gerne vil gerne flytte på landet, får bedre mulighed for det.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden