Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Helle Thorning-Schmidt udskrev i dag folketingsvalg d. 18. juni. Hør, hvad hun sagde til pressemødet her. Kilde: Ritzau

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne skal sætte kryds ved folketingsvalg 18. juni

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har meddelt, at danskerne skal til valg.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er det både sikkert og vist og helt officielt.

Danskerne skal til valg torsdag 18. juni - om præcis 22 dage.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har efter måneders intense spekulationer om, hvornår hun ville udskrive folketingsvalg, netop sat dato på, hvornår danskerne skal til stemmeurnerne.

Det skete på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

»Valget er klart. Tiden er den rette. Nu er det op til danskerne. Jeg har derfor indstillet til hendes majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget til afholdes 18. juni«, siger statsministeren, der mener, at danskerne ved det kommende folketingsvalg skal svare på to overordnede spørgsmål.

»For det første; hvordan sikrer vi, at Danmark fortsat har fremgang og velstand, uden at vi sætter vores velfærd og fællesskab over styr. Og for det andet; hvem skal være statsminister i Danmark«, siger Helle Thorning-Schmidt og fremhæver de ting, hun som statsminister og Socialdemokraterne som parti vil med Danmark:

»Jeg vil have hele Danmark med. Væksten skal komme alle til gode. Jeg vil behandle flygtninge venligt. Men vi skal også kunne følge med. Derfor har vi strammet reglerne for asyl, og vi stiller flere krav til indvandrerne. Jeg vil investere i fællesskabet. Flere skal overleve kræft, og flere kronisk syge skal have et godt liv. De næste fem år bliver vi 140.000 flere borgere over 70 år. Der skal være tryghed om deres velfærd og deres omsorg. Derfor siger jeg nej til nulvækst«, siger hun og fortsætter om den borgerlige opposition med Venstre og Lars Løkke Rasmussen i spidsen:

»Oppositionen vil en anden vej. Her skal hver ledig krone gå til tvivlsomme skattelettelser. Her er der nulvækst så langt øjet rækker. Her vil blokpolitik afløse det brede samarbejde. Her er Lars Løkke Rasmussen statsminister«.

Tre faktorer har sendt Thorning tilbage i kapløbet

Helle Thorning-Schmidt udskriver valget efter et forår, hvor tilslutningen til Socialdemokraterne i meningsmålingerne langsomt er kravlet samme vej som temperaturerne; opad.

Efter at Socialdemokraterne sluttede 2014 af med en tilslutning på blot 19,8 procent i en meningsmåling, som Megafon lavede for Politiken og TV 2 i november sidste år, har der været fremgang for partiet i de målinger, Megafon har lavet i 2015.

I de to seneste Megafon-målinger har den røde blok stået til 48 procent af vælgerne, mens blå blok har fået 52 procent. På det seneste har flere meningsmålinger fra andre institutter dog været knap så positive for regeringen.

Og de vægtede målinger placerer i øjeblikket rød blok lige omkring de 47 procent af stemmerne, mens omkring 53 procent peger på Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Samtidig er opbakningen og tilliden til Thornings position dog styrket, og den socialdemokratiske forårsmedvind til både parti og formand skyldes en trio af indre og ydre faktorer, vurderer Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen.

»Margrethe Vestagers farvel til dansk politik har betydet, at Thorning nu træder tydeligere frem som leder af regeringen, og Socialdemokraterne har da også i deres kampagne haft Helle Thorning-Schmidts person i centrum. Hun har taget æren for alt - også det, der egentlig har været de radikales fortjeneste«, siger Jesper Thobo-Carlsen.

Han peger desuden på, at det har gavnet Thorning-Schmidts autoritet, at der siden efteråret har været ro internt i Socialdemokratiet.

»Og for det tredje har Socialdemokraterne haft succes med deres kampagne ’Det Danmark du kender’. Den er målrettet den gruppe vælgere, der har forladt partiet til især Dansk Folkeparti. Og selv om Socialdemokraterne kæmper med den udfordring, at de er i regering med et reformivrigt parti som de radikale, så har kampagnen givet nogle vælgere et bedre indtryk af, hvad Helle Thorning-Schmidt står for og vil«, siger Jesper Thobo-Carlsen.

Løkkes nedtur bidrager til Thornings optur

Helle Thorning-Schmidts forbedrede forår er dog ikke den socialdemokratiske formands fortjeneste alene. Også udfordreren, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, har spillet en rolle. For Thorning-Schmidt har været begunstiget af, at Løkke Rasmussen har mistet opbakning, understreger Jesper Thobo-Carlsen.

»Han har haft så mange dårlige sager, at det efterhånden har sendt hans troværdighed i bund. Den ene efter den anden har ramt samme sted, og det har betydet, at hans opbakning blandt vælgerne er knækket. Især blandt Dansk Folkepartis vælgere er modstanden mod ham som statsminister stor«, siger han og fortsætter:

»Det er to ledere med hver deres problemer, der står over for hinanden i den kommende valgkamp. Men det personlige styrkeforhold er ændret - ikke mindst fordi Løkke er faldet i popularitet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De kommende dage og uger vil vise, hvordan valgkampen forløber, og - ikke mindst - hvem der trækker sig sejrrigt ud af den.

Og trods rød bloks forårsfremgang er det endnu blå blok, der fører i meningsmålingerne. Derfor skal regeringen og deres støttepartier fortsat hente frafaldne blå vælgere hen over midten, hvis de skal lykkes med at genvinde magten.

Store summer på annoncer i løbet af foråret

Det har hele tiden stået klart, at folketingsvalget skulle løbe af stablen senest 14. september i år. Men meget tyder på, at de fleste partier i Folketinget har satset stort på, at Helle Thorning-Schmidt ville slå til og udskrive valget i løbet af de første forårsmåneder.

I hvert fald foråret været et tydeligt vidnesbyrd om, at mange partier har brugt store summer på annoncekampagner. De har præget bybilledet i en sådan grad, at man kunne komme i tvivl, om valgkampen allerede var skudt i gang.

Foruden Socialdemokraternes massive kampagner har SF på store plakater afbilledet formand Pia Olsen Dyhr som både barn og gammel med budskabet om, at man bør investere i fællesskabet og i en bæredygtig fremtid for børn og børnebørn.

De radikales leder, Morten Østergaard, har hængt bag på busserne med budskabet om fortsatte reformer og flere i arbejde, mens Enhedslisten har kørt de tre kvinder Johanne Schmidt-Nielsen, Pernille Skipper og Stine Brix i front i annoncekampagner.

De konservative kom i starten af april i modvind med deres plakatkampagne, hvor blandt andre de fire ord 'Stop', 'Nazi', 'Islam' og 'Isme' fremgår linje for linje og har skabt ophedet debat.

8. april foldede Venstre så to gigantiske bannere ud på stedet, hvor Thorning, Vestager og Søvndal efter langstrakte forhandlinger til sidst enedes om et regeringsgrundlag efter valget i 2011.

På det 85 meter høje Crowne Plaza Hotel i Ørestaden på Amager lød overskriften på det ene banner 'De har lovet før. Nu lover de igen'. Nederst på banneret er en rød silhuet af et hoved med lang Pinocchio-næse. På det andet banner stod listet alle de løftebrud, Venstre mener, regeringen har begået, siden valgkampen for fire år siden.

Og de mange budskaber og annoncekampagner er et forvarsel på en valgkamp, der bliver både uforudsigelig og svær at kontrollere for partierne, mener Jesper Thobo-Carlsen.

»Jeg tror, det bliver en kaotisk valgkamp, hvor de to store partier og især Thorning vil forsøge at gøre det til en præsidentvalgkamp, der udkæmpes én mod én – Thorning mod Løkke«, siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men der er så mange andre faktorer, der kan ødelægge den plan for dem og som trækker i andre retninger, der gør, at det ikke bare bliver det her præsidentvalg, som vi ellers efterhånden har vænnet os til. Det kan give en voldsom valgkamp, som nogle vil betegne som hysterisk«.

Diagrammet skifter fra parti til parti.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden