Uenige. Det spænder ikke ben for regeringssamarbejdet, at de radikales Morten Østergaard nu lægger op til at stramme dagpengesystemet. Det siger den socialdemokratiske finansminister, Bjarne Corydon, der ellers ikke er enig med Østergaard.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Uenige. Det spænder ikke ben for regeringssamarbejdet, at de radikales Morten Østergaard nu lægger op til at stramme dagpengesystemet. Det siger den socialdemokratiske finansminister, Bjarne Corydon, der ellers ikke er enig med Østergaard.

FV 2015

Corydon afviser de radikales ønske om et strammere dagpengesystem

Dagpengesystemet skal tværtimod gøres tryggere, mener Socialdemokraterne.

FV 2015

Det er vi ikke enige i.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes top, efter de radikales leder, Morten Østergaard, i Jyllands-Posten her til morgen lufter sine ønsker om at stramme dagpengesystemet.

»Vi har, som socialdemokrater, gjort tydeligt gældende, hvor vi står i dagpengespørgsmålet. Vi stemte jo ikke for dagpengereformen i sin tid. Vi advarede tværtimod imod dens konsekvenser«, siger den socialdemokratiske finansminister, Bjarne Corydon, til Politiken og henviser dermed til den dagpengereform, som VK-regeringen lavede sammen med Dansk Folkeparti og de radikale.

Østergaard: Arbejdsudbuddet skal øges

Står det til Morten Østergaard, kan dagpengene godt blive strammet yderligere. For hvis 3 millioner danskere skal være i arbejde i 2025, som de radikale lægger op til, er der brug for reformer, mener den radikale leder:

»Det er interessant, om man via rådighedsregler og andre ting sikrer, at det arbejde, der er, bliver taget«, siger Morten Østergaard til Jyllands-Posten, der lægger op til »to-tre dagpengereformer« frem mod 2025.

NYHED

S: Det er ikke kun en sag mellem os og Radikale

Socialdemokraterne vil ikke afvise, at arbejdsudbuddet gerne må øges yderligere. Men problemet med dagpengesystemet er et helt andet, mener Bjarne Corydon:

»Vi vil gerne sikre folk et tryggere dagpengesystem. Vi vil gerne zoome ind på de problemer, der er med danskere, som er faldet ud af dagpengesystemet. Og på det problem, som gør sig gældende i forhold til genoptjening. Nemlig, at mange mennesker føler, at der er lang vej hen til den tryghed, der ligger i at være en del af dagpengesystemet, og hvor der jo også har været rejst problemer med, at det ikke spiller særligt godt sammen med at tage deltidsansættelser«, siger Bjarne Corydon.

Hvordan kan I gå i regering med de radikale, når I tilsyneladende er så uenige på dagpengeområdet?

»Det kan jeg slet ikke se noget problem i. Vi er to selvstændige partier, der markerer hver vores holdninger i en valgkamp. Og så må man jo sige, at den her sag til syvende og sidst vil blive afgjort af, hvor flertallet ligger henne i Folketinget og ikke bare som en diskussion mellem Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet. Og der er det bare min stille iagttagelse, at flere og flere partier bevæger sig i retning af en erkendelse af de problemer, vi socialdemokrater længe har peget på«.

Er I klar til at lave en aftale med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti?

»Nej, det synes jeg, er helt spekulativt at begynde at fabulere over på nuværende tidspunkt. Vi afventer de konkrete bud, der kommer fra dagpengekommissionen. Vi har lagt vores tydelige ambitioner frem, og hvor det så lander bliver afgjort af, hvor flertallet ligger henne i Folketinget«.

I siger, at dagpengesystemer har store udfordringer, som gør det svært at være ledig i Danmark, og de radikale siger, at dagpengesystemet skal strammes for at øge arbejdsudbuddet. Hvordan kan I mødes om det her?

»Det finder vi jo ud af, og det er jo ikke kun et spørgsmål om, at vi skal mødes, men at Folketinget som sådan skal finde en løsning. Og der går bevægelsen vel i vores retning«.

Siger du dermed, at I er klar til at lave en aftale uden om de radikale?

»Nej, det synes jeg ikke. Jeg siger bare, at nu er vi i valgkamp. Alle partier præsenterer deres selvstændige synspunkter. Det gør vi, det gør de radikale. Det afgørende bliver så, hvor flertallet ligger. Sådan har det jo også været på andre væsentlige punkter i den valgperiode, vi har været igennem«.

Det er ikke første gang, de radikale tager skridt væk fra deres regeringspartner siden valgudskrivelsen. I aftes understregede partiet således, at man ønsker at lempe reglerne for statsborgerskab mere end justitsminister Mette Frederiksen (S).

STATSBORGERSKAB

Venstre afviser strammere dagpenge

Også Venstre tager afstand fra Morten Østergaards åbning for at stramme dagpengereglerne:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg mener, at vi strammede dagpenge meget, da vi lavede dagpengereformen. Derfor er jeg ikke enig i det radikale forslag, men jeg er enig med de radikale i, at der bliver behov for reformer. Der er vores bud bare i stedet at fokusere på kontanthjælpsloftet og at sænke skatten på de laveste indkomster«, siger Venstres finansordfører Peter Christensen.

VENSTRE

Konservative: Paradoksalt at pege på Thorning

Fra de konservative lyder der en noget varmere velkomst til de radikales syn på dagpengesystemet. Men Brian Mikkelsen (K) kalder det paradoksalt, at de radikale går til valg på at gå i en regering, »der vil det modsatte«:

»Han kan kun få gennemført politikken sammen med os, så hvis han virkelig mener noget med det, er det meget, meget paradoksalt, at han holder så krampagtigt fast i, at vi skal have en rød regering. Det kan kun gennemføres sammen med Det Konservative Folkeparti og så måske Venstre«, siger Brian Mikkelsen.

Fra Enhedslisten og SF lyder der skarp kritik af de radikales forslag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden