Parløb. DF og SF har nærmet sig hinanden løbende i den seneste tid. Ved den første partilederrunde på DR i onsdags var kemien mellem Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr også god.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Parløb. DF og SF har nærmet sig hinanden løbende i den seneste tid. Ved den første partilederrunde på DR i onsdags var kemien mellem Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr også god.

FV 2015

Thulesen og Olsen Dyhr indgår alliance om dagpenge

DF og SF lover hinanden ikke at indgå en aftale om dagpengene uden klare forbedringer.

FV 2015

På valgkampens fjerde dag indgår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, en opsigtsvækkende og vidtrækkende aftale om dagpenge. Det oplyser DR Nyheder.

Aftalen betyder, at Dansk Folkeparti og SF lover hinanden kun at indgå i en politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjenings-perioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

Dansk Folkeparti og SF forpligter sig på aftalen, uanset om Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) vinder valget.

Thulesen: Et smertensbarn

En aftale, der vil gøre det sværere for en kommende statsminister – uanset om det bliver Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen – at lave en dagpengeaftale efter valget, som ikke øger udgifterne til dagpengesystemet.

»Vi kræver enten en halvering af genoptjeningsperioden, eller at dagpengekommissionen kommer med noget, der er endnu bedre. Ellers kan vi ikke stemme for en dagpengeløsning«, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.

INTERN KRITIK

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tilføjer:

»Vi er fuldstændig enige. Det her betyder, at vi nu gør det klart, at vi kun er en del af en dagpengeløsning, hvis der også er fundet en løsning på det med genoptjeningsperioden. Det er smertensbarnet lige nu, og det skal vi have en løsning på«, siger han.

Vil det sige, at du siger nej til en aftale, hvis det ikke indebærer en halvering af dagpengeperioden?

»Hvis ikke der er en halvering af genoptjeningsperioden, eller man på anden vis er kommet det her problem i møde, for eksempel hvis dagpengekommissionen har forslag til, hvordan man kan gøre det endnu bedre end at halvere genoptjeningsperioden, så kommer der ikke nogen aftale med os«, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

OVERBLIK

Begge partiledere afviser, at de har lavet en kattelem ved ikke at lægge sig 100 procent fast på, at den kommende dagpengeaftale skal indeholde en halvering af genoptjeningsperioden, men at de også kan stemme for, hvis den indeholder tilsvarende forbedringer for dagpengemodtagerne.

»Hvis arbejdsmarkedets parter i dagpengekommissionen kommer med noget, som er endnu bedre end en halvering af genoptjeningskravet, så er det da klart, at vi hellere vil have det«, siger Pia Olsen Dyhr.

Kristian Thulesen Dahl tilføjer, at det 'bedre' i givet fald skal være i forhold til at gøre det nemmere at genoptjene retten til dagpenge.

Træt af de radikale

SF-formand Pia Olsen Dyhr begrunder alliancen med Dansk Folkeparti med, at det nu i fire år ikke er lykkedes at flytte de radikale »en millimeter« i forhold til justeringer af dagpengereformen.

»Så kan man enten smide håndklædet i ringen. Eller man kan forsøge at samle alle de partier, som vil være med til at forbedre dagpengereglerne. Det er det, vi forsøger med aftalen i dag«, siger Pia Olsen Dyhr.

UDMELDING

Ifølge en beregning fra Finansministeriet vil en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder koste mellem 600-800 millioner kroner.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, har bebudet, at de vil indkalde til forhandlinger om et nyt dagpengesystem efter det kommende folketingsvalg.

Og både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har åbnet for, at genoptjeningsreglerne skal justeres, men ingen af dem har spillet ud med konkret forslag til, hvordan det præcis skal ske.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pres på statsministerkandidaterne

Samtidig har begge fastslået, at den kommende ændring af dagpengesystemet ikke må koste flere penge.

Selv om Enhedslisten bakker Dansk Folkeparti og SF op om en halvering af genoptjeningsperioden til dagpenge, er der langtfra udsigt til politisk flertal. De tre partier kan ifølge meningsmålingerne kun mønstre cirka en tredjedel af mandaterne i Folketinget.

OVERBLIK

Men den nye aftale mellem Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr lægger et betydeligt pres på de to statsministerkandidater.

Hvorfor er det så vigtigt for jer at omfavne hinanden politisk her i valgkampen?

»Meget af den her valgkamp drejer sig om blå mod rød, men vi viser, at der er det politiske, det handler om«, siger Kristian Thulesen Dahl.

»Vi er uenige om meget, men hvorfor ikke benytte sig af muligheden for at skabe et politisk flertal – hvis vi kan det – for at forbedre livet for de dagpengemodtagere, der virkelig er i problemer«, siger Pia Olsen Dyhr.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden