Dagpenge. Både statsministeren og justitsminister Mette Frederiksen trækker på skuldrene over SF og DF's dagpengealliance.
Foto: JOACHIM LADEFOGED (arkiv)

Dagpenge. Både statsministeren og justitsminister Mette Frederiksen trækker på skuldrene over SF og DF's dagpengealliance.

FV 2015

S og R trækker på skuldrene ad dagpengepres

Drop paradeforslag og hovsa-løsninger og vent med dagpengeløsning til efter valget, siger statsministeren.

FV 2015

Hverken Socialdemokraterne eller de radikale lader sig presse synderligt af det dagpengeparløb, som SF og Dansk Folkeparti i dag har lanceret.

Begge partier afviser således, at de er klar til at gå ind på Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhrs håndslag om, at de kun vil indgå en politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjenings-perioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

Det beretter DR Nyheder.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt ser gerne, at genoptjeningsreglerne nytænkes i en ny politisk aftale om dagpengesystemet efter valget. Men om det skal halveres, som SF og Dansk Folkeparti ønsker, vil hun ikke lægge sig fast på, siger hun til tv2.dk.

»Jeg synes, der har været nok parademeldinger og hovsa-løsninger på dagpengeområdet. Det er vigtigt, at vi efter valget sætter os ned stille og roligt og bruger dagpengekommissionens anbefalinger og skaber tryghed om et robust dagpengesystem«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dansk Folkeparti og SF har forpligte sig til at stå ved aftalen, uanset om Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) vinder valget. Men ifølge den socialdemokratiske justitsminister, Mette Frederiksen, er alliancen ikke andet end en gratis omgang.

»Det kan mest af alt betegnes som et pr-stunt og en gratis omgang al den stund, at Pia Olsen Dyhr jo peger på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister, og at vi meget klart har sagt, at vi har behov for et nyt dagpengesystem«, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

R: Svært at se forskellen på SF og DF

Dagpengeparløbet mellem SF og DF ændrer heller ikke noget for de radikale, slår en af partiets topfigurer, Sofie Carsten Nielsen, fast. Hun henviser til, at de to partier i øjeblikket ser ud til at være langt fra at kunne mønstre et flertal i Folketinget.

Samtidig kritiserer hun de to problemer for bare at kræve flere penge til området.

»Jeg synes, det bliver sværere og sværere at se forskel på Dansk Folkeparti og SF. Deres løsning er, at der bare skal flere penge til. Det tror vi ikke løser nogen som helst problemer«, siger Sofie Carsten Nielsen.

»Jeg er optaget af at få flere i arbejde. Og hvis vi får flere penge i fremtiden, så vil vi gerne bruge dem på dem, der er allermest udsatte og langt væk fra arbejdsmarkedet. Det er dem, der har brug for støtte til at komme i nærheden af uddannelse og arbejde. Det er der, vi skal sætte ind - ikke på at smide flere penge i et system, hvor folk kan gå længere på dagpenge. Det er der ingen, der får noget ud af«, siger hun.

Dagpenge har fyldt meget

Dagpengespørgsmålet har i den grad fyldt i valgkampens seneste dage.

I går opfordrede Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til at Enhedslisten og Dansk Folkeparti og SF allerede inden valget bør indgå en stemmeaftale om, at partierne efter valget vil stemme for en halvering af genoptjeningskravet til dagpenge og finde den nødvendige finansiering.

OVERBLIK

Det var Dansk Folkeparti med på, mens SF's gruppeformand, Jonas Dahl, over for Politiken var mere forbeholden.

I dagens udgave af Jyllands-Posten bliver statsminister Helle Thorning-Schmidt presset af flere af sine egne socialdemokratiske partifæller, der opfordrer hende til at skrinlægge planerne om, at en dagpengeændring efter et valg ikke må være dyrere end den model, der findes i dag.

Og i gårsdagens udgave af Jyllands-Posten var det de radikales leder, Morten Østergaard, der var ude med en dagpengemelding. Men i modsætning til de øvrige partier, ønsker Østergaard at stramme dagpengesystemet - blandt andet gennem en stramning af de såkaldte rådighedsregler.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden