Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fremgang. Statsminister Helle Thorning-Schmidt har grund til at smile. Hun og rød blok haler med stor hast ind på blå blok og kan nu være kun ét mandat fra at genvinde regeringsmagten.
Foto: FINN FRANDSEN

Fremgang. Statsminister Helle Thorning-Schmidt har grund til at smile. Hun og rød blok haler med stor hast ind på blå blok og kan nu være kun ét mandat fra at genvinde regeringsmagten.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thornings tropper er et enkelt mandat fra blå blok

Blå bloks forspring bliver endnu en gang mindre. Thorning kan være kun ét mandat fra at genvinde statsministerposten.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valget tegner til at blive en regulær gyser.

For efter at Lars Løkke Rasmussen og Co. har ført komfortabelt de seneste mange måneder, er rød blok på vej til et comeback.

I dagens Megafon-måling, foretaget for Politiken og TV2, står Helle Thorning-Schmidt og resten af rød blok i hvert fald til 48,8 procent af stemmerne mod blå bloks 51,2 procent.

Det svarer til 86 mandater til rød og 89 mandater til blå blok.

Men tæller man de fire nordatlantiske folketingsmedlemmer med - som lige nu står til komme til at bestå af én Løkke-støtte og tre Thorning-støtter - hedder mandatfordelingen 89 til rød og 90 til blå.

SIDSTE MÅLING

Det er ikke kun Megafon, der viser fremgang til rød blok. Også meningsmålingsinstitutterne Wilke, Epinion og Gallup, der måler for henholdsvis Jyllands-Posten, DR og Berlingske, har de seneste dage rapporteret om, at Thorning er på vej op på siden af Løkke.

De to førstnævnte viser større fremgang end Megafon. Og hos et fjerde meningsmålingsinstitut, Voxmeter, er rød blok endda foran med 49,9 mod blå bloks 49,8 procent.

S: Vi er stadig ikke i mål

Hos Socialdemokraterne glæder man sig da også over dagens Megafon-måling. Men politisk ordfører Maja Panduro gør en dyd ud af ikke at tage noget for givet:

»Det er selvfølgelig rarere at gå frem end at gå tilbage, men fælles for alle målinger er, at vi stadigvæk ikke er i mål. Så der er brug for, at alle, der ønsker, at det skal være Helle Thorning-Schmidt og ikke Lars Løkke Rasmussen, der sidder med ansvaret for vores land, træder frem«, siger hun.

»Det er jo sådan, at der kun er én måling, der for alvor tæller, og det er den, der kommer på valgdagen. Det er tydeligt, at det kommer til at blive tæt«.

Hvorfor tror du, I går frem?

»Jeg tror, der er to ting, der spiller ind. Dels, at resultaterne nu begynder at vise sig. Det går fremad med økonomien, det går fremad med beskæftigelsen. Det tror jeg da, danskerne kvitterer for. Den anden side er, at jeg tror, danskerne efterhånden begynder at være trætte af, at man ikke kan få nogen ærlige svar fra Lars Løkke om hans politik. Uanset om det er om, hvem der skal skæres væk med nulvækst, eller hvor kontanthjælpsloftet skal ligge henne«.

V: Det bølger frem og tilbage

Det angreb får Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, til at skyde tilbage på Socialdemokraterne:

»For det første går udgiftsstoppet jo ud på, at man kan drive den offentlige sektor næste år for de samme penge som i år, dog tillagt pris- og lønfremskrivninger. Derfor er der også mulighed for at have nøjagtig det samme antal ansatte, som der er nu. Og i øvrigt er der under Helle Thorning-Schmidts tid blevet 13.200 færre offentligt ansatte, fordi der har været reelt minusvækst i mange danske kommuner«, siger Inger Støjberg.

De 13.200 færre offentligt ansatte bygger på Danmarks Statistiks tal for beskæftigede i offentlig forvaltning og service fra tredje kvartal 2011 til første kvartal 2015.

Trods den generelle tilbagegang for blå blok ryster Inger Støjberg ikke i bukserne over den nye måling:

»Det bølger lidt frem og tilbage i en valgkamp, og det kan man også se i den her måling. Venstre går en lille my frem. Jeg har hele tiden forventet, at det bliver en meget tæt valgkamp, og det synes jeg, det her bevidner«.

Venstre er røget ned på tredjepladsen

I de seneste målinger har Socialdemokraterne overtaget pladsen som Danmarks største parti, som Venstre ellers indtog efter 2011-valget.

Venstre har i dagens måling tabt 13 mandater siden valget, mens Socialdemokraterne står til samme opbakning som ved valget. Det betyder, at Venstre nu kun er Danmarks tredjestørste parti - ét mandat fra Dansk Folkeparti.

Grunden til, at blå blok trods alt stadig er foran, skal findes i Liberal Alliances og ikke mindst Dansk Folkepartis enorme fremgang. Sidstnævnte står til at få 13 mandater mere end ved valget. Liberal Alliance går dog to mandater tilbage i forhold til seneste måling.

SIDSTE MÅLING

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samtidig går både Radikale og SF tilbage.

Alternativet står til fem mandater

Valgets helt store joker, Alternativet, går endnu en gang frem og står nu for første gang i en Megafon-måling til fem mandater.

SIDSTE MÅLING

Uffe Elbæks nystartede parti har i alle fire Megafon-målinger siden slutningen af april været over spærregrænsen, og dermed ser det altså ud til, at Alternativet bliver valgt ind i Folketinget.

Artiklen er blevet opdateret med kommentar fra Venstre.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden