Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PRESSET. De konservative er holdt op med at kommentere meningsmålinger under valgkampen.
Foto: DITTE VALENTE (arkiv)

PRESSET. De konservative er holdt op med at kommentere meningsmålinger under valgkampen.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konservative i krise: Alternativet overhaler Pape og co. i ny måling

Blot to procentpoint adskiller rød og blå blok i den seneste megafonmåling.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Konservative Folkeparti er i frit fald.

Det hæderkronede parti kunne tidligere på året fejre 100 års fødselsdag, men efter denne valgkamp ser der ikke ud til at være meget at råbe hurra for.

I den seneste meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2 høster Søren Pape og co. blot opbakning fra 3,4 procent af vælgerne.

Det er så lidt, at de konservative nu ser ud til at blive overhalet af Alternativet, der fortsætter sin overraskende opstigning. Partiet går endnu engang frem - denne gang 0,8 procentpoint - og står nu til 3,6 procent.

K: Ingen kommentarer

Forskellen mellem partierne og deres henholdsvise fremgang og fald er inden for den statistiske usikkerhed.

Den konservative politiske ordfører, Mai Mercado, oplyser, at hun ikke kommenterer meningsmålinger i valgkampen. Samme afvisende melding lyder fra partiets pressetjeneste, og det til trods for at partiformand Søren Pape tidligere mandag ellers havde knyttet kommentarer til en måling fra analyseinstituttet Voxmeter.

Her stod de konservative til at få en endnu mindre andel af stemmerne, hvilket Pape dog nægtede at tro på. Retfærdigvis skal det siges, at partiformanden tilføjede, at han ikke fokuserede på målinger:

»Der kommer tre-fire målinger om dagen, og det bruger jeg simpelthen ikke tid på. Det holder vi op med at kommentere«, sagde han til Ritzau.

Elbæk: »Vi er bare så glade«

Anderledes opløftede er de i Alternativet

»Vi er jo bare glade«, lyder det fra partiets frontfigur, Uffe Elbæk, der tilføjer:

»Det er fantastisk motiverende for vores frivillige at mærke den opbakning, der er lige for øjeblikket. Men vi tager alle de her målinger med et gran salt«.

FEATURE OM ALTERNATIVET

Selv med den statistiske usikkerhed på 1,2 procentpoint ser det dog i denne måling ud til, at Elbæk og co. kommer over spærregrænsen på de to procent. Noget, som mange kommentatorer ellers længe afviste som noget nær umuligt.

Uffe Elbæk, er den hjemme?

»Nej, overhovedet ikke«, svarer Uffe Elbæk og griner.

Tiltrængt fremgang til de radikale

Overordnet set ændrer Megafons måling ikke nævneværdigt ved forholdet mellem blokkene. De 0,2 procentpoint, som blå blok vandt i sidste måling, har rød blok tilbageerobret og desuden lagt 0,2 procentpoint til. Mandatfordelingen er dog fortsat 90-85 i blåt favør.

Trods den umiddelbare stilstand er der en vis bevægelse partierne imellem. Til venstre for midten er de radikale højdespringerne. De går knap et procentpoint frem, hvilket sker på bekostning af SF og Enhedslisten, der begge går lidt tilbage.

FORRIGE MEGAFON

På højrefløjen vinder Venstre efter en hård start på valgkampen en lille smule frem, ligesom Liberal Alliance fortsætter sin stabile optur. Dansk Folkeparti går til gengæld tilbage og er nu på 18,3 procent.

Socialdemokraterne er det eneste parti, der ikke rykker sig. Thornings tropper er fortsat størst og står til at få 25 procent af vælgerne.

Flere kommentatorer spår, at de fire transatlantiske mandater, der skal lægges til i regnskabet, kan blive afgørende. I så fald kan Helle Thornign-Schmidt (S) formentlig regne med opbakning fra de tre, mens Lars Løkke Rasmussen (V) må nøjes med en enkelt støtte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden