Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
GYSER. Efter en uges valgkamp er alt lige, og der er lagt op til et folketingsvalg af de helt tætte.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

GYSER. Efter en uges valgkamp er alt lige, og der er lagt op til et folketingsvalg af de helt tætte.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dødt løb: Rød blok indhenter de blås årelange forspring

For første gang siden formandsopgøret i Venstre står fløjene i dansk politik helt lige, viser ny måling.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det tegner mere og mere til at blive en valggyser, når danskerne skal til stemmeurnerne ved folketingsvalget 18. juni.

Dagens megafonmåling foretaget for Politiken og TV 2 viser, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og rød blok har halet så meget ind på Lars Løkke Rasmussen (V) og blå bloks forspring, at der nu reelt er dødt løb mellem de to blokke.

Begge koalitioner står til præcis 50,0 procent af stemmerne, og det er første gang siden formandsopgøret i Venstre for præcis et år siden, at det er så tæt.

Men selv om stillingen i procent nu er helt lige, fordeler vælgernes svar sig lige nøjagtig sådan, at de borgerlige partier tilsammen får et mandat mere (88) end rød blok (87). Det betyder dog ikke, at de ligger til en sejr. Med i regnskabet skal også tælles de fire mandater, som Grønland og Færøerne fordeler imellem sig, og her forventes det, at tre går til venstrefløjen, mens højrefløjen må nøjes med et enkelt.

Gå-på-mod til S

I den interne duel mellem landets største partier fører Socialdemokraterne med en opbakning på 25,3 procent, mens Venstre står til 21,1 procent.

Fødevareminister for Socialdemokraterne, Dan Jørgensen, glæder sig naturligt nok over den nye måling.

»Så vidt jeg kan forstå, er det her en fremgang for os i forhold til tidligere målinger fra det institut, og det passer meget godt ind i den tendens, vi ser: Det går bedre og bedre for os. Men det er selvfølgelig også klart, at vi er meget ydmyge og klar over, at det bliver et helt utroligt tæt valg. Denne måling viser bare, at intet er afgjort«, siger Dan Jørgensen.

»Men vi har selvfølgelig masser af motivation og gå-på-mod i de sidste uger af valgkampen her«, tilføjer han

Hvorfor tror du, I er gået frem i målingen?

»Jeg tror, at danskerne anerkender, at vi har lagt en klar plan frem for, hvad vi egentlig vil for Danmark. Vi har fokus på økonomien og på at øge velfærden og væksten, mens det står lidt hen i det uvisse, hvad Løkke vil. Han vil ikke fortælle, hvor han vil skære i velfærden. Danskerne går op i, at vi tager os af hinanden her i landet, og jeg tror, at det er utrygt for dem, at de ikke får at vide, hvor Venstre vil skære«, siger Dan Jørgensen.

V: Rødt held med personangreb

Dagens røde udligning skyldes, at alle blå partier går en smule tilbage. Samtidig er Alternativet endnu engang over spærregrænsen, hvilket sikrer mandater til Thornings blok.

Hos Venstres mener politisk ordfører Inger Støjberg, at de borgerlige partier har været hæmmet af Socialdemokraternes hårde kampagne.

»Den første uges tid i valgkampen har primært handlet om personangreb fra Socialdemokraternes side. De har haft et vist held med at gøre det. Men jeg tror, vi er kommet dertil, hvor det nu skal handle om politik. Og det skal en valgkamp jo også handle om. Vi vil fortsat sætte fokus på vores politik, i går fremlagde vi et større ungdomsudspil, og i dag har vi fremlagt vores forslag om landdistrikter«, siger Inger Støjberg.

Hvorfor tror du, at rød og blå blok ligger så tæt i denne nyeste måling?

»Det er så tæt, fordi Socialdemokraterne åbenlyst har haft held med at bruge kræfterne på personangreb og mudderkastning. Men det vil ikke ændre på, at vi ufortrødent vil diskutere politik, og vi håber også, at Socialdemokraterne snart vil diskutere politik. Vi må se, hvornår det kommer«, siger Venstres politiske ordfører.

1, 2, 3...

Hvordan er stemningen i partiet lige nu?

»Stemningen er, som den skal være. Folk er ude at føre valgkamp, og det er lige præcis det, de skal være«.

Megafonmålingen er gennemført som en telefonundersøgelse 1.-2. juni, og 1.034 respondenter har medvirket.

En anden ny meningsmåling, foretaget af instituttet Wilke, viser, at 51,6 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag, ville stemme på statsminister Helle Thorning-Schmidt og rød blok. 48,4 procent af vælgerne vil stemme på Lars Løkke Rasmussen og blå blok, viser målingen. Det skriver jp.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden