Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Tvivlsomt. Lars Løkke beskylder regeringen for at have brugt 6 milliarder kr.for meget på asylområdet.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Johanne Schmidt beskylder Lars Løkke for fusk og luskeri med asyltal

V-formanden kritiserer regeringen for at have brugt 6 milliarder kroner mere på asyludgifter i stedet for på sundhed.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er både »urealistisk« og »noget fusk«, når venstreformand Lars Løkke Rasmussen i valgkampen klandrer regeringen for at have brugt 6 milliarder kroner på asyludgifter i stedet for at bruge dem på sundhed.

Sådan lyder kritikken fra den radikale økonomiminister Morten Østergaard og fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

LÆS OGSÅ

Stigningen på 6 milliarder siden 2011 bestrider de ikke, men den skyldes, at langt flere er på flugt nu end for 4 år siden. Og den udvikling ville ikke være bremset, hvis Lars Løkke havde været statsminister, lyder vurderingen, som bakkes op af eksperter.

Ideen om, at man i den her situation kan skære på udgifterne til det danske asylsystem, synes fejlplaceret og urealistisk

»Det er noget fusk og luskeri, Lars Løkke er ude i. Meget kan man beskylde Helle Thorning for, men man kan næppe give hende skylden for Islamisk Stats fremmarch i Syrien. Når der er flere mennesker på flugt, kommer der flere asylansøgere til Danmark – uanset hvem der er statsminister. Selv hvis Lars Løkke lykkes med at skræmme nogle flygtninge væk fra Danmark, ville han ikke komme i nærheden af 6 milliarder kroner«, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Flere gange under valgkampen har Lars Løkke lavet koblingen mellem de 6 milliarder i øgede asyludgifter til de manglende investeringer i sundhed.

»Vi skal have en ny regering, der tager sundhedsvæsnet alvorligt. Regeringen har svigtet det her område. Det har ikke udviklet sig så godt, som det kunne. Man har brugt 6 milliarder kroner på asylområdet, som med fordel kunne være investeret i et godt dansk sundhedsvæsen i stedet«, sagde Lars Løkke Rasmussen for eksempel i torsdags til DR 2.

I søndags sagde han i duellen med Helle Thorning-Schmidt på TV 2, at de 6 milliarder kroner svarer til »150.000 kræftoperationer eller 14.000 sygeplejersker«.

Men det er »urealistisk«, at Lars Løkke peger på de 6 milliarder på asylområdet i en direkte kobling med ønsker på sundhedsområdet, mener den radikale økonomiminister.

»Det beløb savner i mine øjne enhver form for realisme, og indtil Løkke dokumenterer andet, må man betragte hans løfter som ufinansierede. Nok har regeringen forbedret vilkårene for flygtninge, men jeg ser frem til at se Løkke forklare konkret, hvilke regler han vil ændre, og hvordan han kan nå op på 6 mia. kroner«.

Danmark følger EU’s kurve

Hvis man ser på udviklingen over de seneste 14 år i antallet af asylansøgere i Danmark og resten af EU, følger tallene hinanden tæt forholdsmæssigt. Eksempelvis steg asylstrømmen også til Danmark under VK-regeringen i 00’erne, når den steg i resten af Europa.

Og når tallet i Danmark er steget siden 2011, er det en »uundgåelig konsekvens« af, at der nu er omkring 52 millioner mennesker på flugt på grund af blandt andet konflikter i Syrien, Eritrea, Somalia og Libyen. Det siger Martin Lemberg-Pedersen, som er postdoc ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet og ekspert i europæisk grænsekontrol.

»Ideen om, at man i den her situation kan skære på udgifterne til det danske asylsystem, synes fejlplaceret og urealistisk. Danmark har forpligtet sig på at følge flygtningekonventionen og hjælpe mennesker på flugt, så det er klart, at udgifterne vil stige, hvis behovet for beskyttelse og derved antallet af asylansøgninger stiger«, siger Lemberg-Petersen.

De 6 milliarder ekstra går blandt andet til integrationsopgaver i kommunerne, indkvartering af asylansøgere, ydelser og sagsbehandling. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, men Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, afviser kritikken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun peger på, at regeringen selv i fjor satte behandlingen af asylansøgninger fra Eritrea i bero, hvilket fik tallet til at dale drastisk. Og når man kan påvirke asyltilstrømningen, er det også fair at pege på alternativ brug af de 6 ekstra milliarder, som regeringen har brugt på asyludgifter, argumenterer Venstre.

»Jeg mener godt, at man kan styre asyltilstrømningen til Danmark ved at stramme op på reglerne, for eksempel så asylansøgere ikke længere kan bo og arbejde uden for centrene«, siger Inger Støjberg.

Men man kan vel ikke styre asyltilstrømningen 100 procent?

»Nej, man kan aldrig styre asyltilstrømningen 100 procent«, siger Inger Støjberg.

Så du erkender, at I ikke ville have haft de 6 milliarder at råde over, hvis I havde haft regeringsmagten de seneste 4 år?

»Det ved jeg ikke, om jeg vil anerkende. Jeg vil i hvert fald sige, at man godt kan styre asyltilstrømningen«.

Men hvorfor tager I ikke udgangspunkt i, hvor meget I tror, I kunne have sparet, i stedet for at tage udgangspunkt i den samlede stigning på 6 milliarder?

»Jamen, jeg kan ikke sige, præcis hvor mange der ville være kommet til Danmark, men der ville i hvert fald være kommet færre«, siger Inger Støjberg.

Lande kan ikke styre strømmen

Studier har vist, at flygtninge ofte kun har et overordnet billede af forholdene i modtagerlandet, og at mange andre faktorer spiller ind, hvorfor tilstrømningen ad asylansøgere godt kan fortsætte, selv om et land strammer reglerne.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dansk Flygtningehjælp siger, at antallet af asylansøgere til Danmark hænger nøje sammen med antallet af mennesker på flugt, hvorfor det er svært at styre tilstrømningen markant, selv om man for eksempel sænker ydelserne.

»Politiske indgreb kan godt have effekt og skabe udsving, men det er svært for de enkelte lande at styre strømmene. Men hvad enten man får lidt mere eller lidt mindre i ydelse, vil Danmarks velfærdssamfund være et meget attraktivt land for flygtninge«, siger generalsekretær Andreas Kamm.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden