Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krav. Udlændingeordfører for DF Martin Henriksen siger, at forslaget vil stå højt på ønskelisten for DF.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Krav. Udlændingeordfører for DF Martin Henriksen siger, at forslaget vil stå højt på ønskelisten for DF.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF: Virksomheder skal bevise behovet, før de ansætter udlændinge

Virksomheder skal dokumentere, at de har afsøgt det danske arbejdsmarked, før de hyrer udlændinge, lyder nyt DF-forslag. Venstre, Liberal Alliance, DA og DI advarer.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Senest i den direkte tv-duel her til aften mellem Helle Thorning (S) og Lars Løkke (V) blev det understreget, at udenlandsk arbejdskraft i Danmark er et af valgkampens helt centrale temaer.

Nu kommer Dansk Folkeparti med et udspil, der har til formål at begrænse de udenlandske hænder og hoveder i danske virksomheder. Står det til DF, skal virksomheder fremover kunne dokumentere, at de ikke vil kunne få besat deres stillinger med danske lønmodtagere, før de får lov at benytte ordninger, der giver mulighed for at importere arbejdskraft fra lande uden for EU-området.

»Det meste oplagte ville jo være, at en kommune har skrevet under på, at ja, den her virksomhed har faktisk afsøgt sine muligheder i samarbejde med jobcentre i kommunen og nogle nabokommuner«, siger udlændingeordfører Martin Henriksen og nævner, at forslaget vil stå »højt på ønskelisten« over krav fra Dansk Folkeparti efter valget, hvor partiet i seneste Megafon-måling står til at få 17,3 procent af stemmerne.

»Og ja, det vil da være en lidt mere tung proces, end hvis man bare lige kan hente en herop fra Indien eller Pakistan«.

Ja, det vil da være en lidt mere tung proces, end hvis man bare lige kan hente en herop fra Indien eller Pakistan

Ud over beviskravet til virksomheder foreslår Dansk Folkeparti at indføre optjeningsprincipper på velfærdsydelser til udenlandske statsborgere, samt at man afskaffer greencard-ordningen og justerer beløbsordningen, så det ikke længere er nok for en udlænding at tjene 375.000 kroner om året for at få adgang til det danske arbejdsmarked. I 2014 kom 2.249 udlændinge til Danmark på greencard-ordningen, mens der kom 3.173 på beløbsordningen.

Venstre: Meget bureaukratisk

Martin Henriksen medgiver, at forslaget harmonerer dårligt med Venstres udlændingeudspil ’Danmark – for dem der kan og vil’, som vil gøre det nemmere at hente udenlandsk arbejdskraft fra verdens 49 højest placerede lande på FN’s særlige HDI-indeks. Han sætter sin lid til Venstre og henviser til, at partiet i valgkampen har klandret regeringen for, at de fleste skabte jobs er gået til udlændinge.

Retsordfører Karsten Lauritzen (V) var sidste sommer med til at skrive Venstres udlændingepolitik, der opererer med to forskellige beløbsgrænser, men ikke indeholder noget særskilt dokumentationskrav for den enkelte virksomhed om at afsøge det danske arbejdsmarked først.

Lauritzen siger på den ene side, at det »virker som en sympatisk tanke at få flere danskere i job og sørge for, at der ikke er udlændinge, der tager danskeres jobs«. Det konkrete forslag skyder han dog ned:

»Jeg er bange for, at det, man får skabt, er et stort bureaukrati og ikke noget, der i nævneværdigt omfang vil sikre, at vi får flere danskere i job«.

Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) erklærer sig »imod alt unødvendigt bureaukrati« og kalder DF-forslaget »kontraproduktivt« i forhold til virksomheders mulighed for at skaffe den fornødne arbejdskraft.

Jeg er bange for, at det, man får skabt, er et stort bureaukrati og ikke noget, der i nævneværdigt omfang vil sikre, at vi får flere danskere i job

I valgkampens seneste dage har industrien med tiltagende styrke advaret politikerne mod at tale den udenlandske arbejdskraft ned. Der er behov for kvalificerede folk udefra, hvis Danmark for alvor skal ride med på et økonomisk opsving, har det lydt. I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kalder direktør Jørn Neergaard Larsen da også DF’s forslag »særdeles uheldigt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er arbejdskraft, som i meget kraftigt omfang er jobskabende i Danmark, og som virksomhederne er fuldstændig afhængige af at skaffe hurtigt og akkurat med de helt rigtige kompetencer, når deres forsknings- eller produktionsaktiviteter tilsiger det. Hvis ikke virksomhederne har de muligheder, er de nødt til at flytte de pågældende aktiviteter til andre lande, og det vil være meget dyrt for Danmark«, siger Neergaard Larsen.

Den betragtning erklærer underdirektør Steen Nielsen fra Dansk Industri sig helt enig i.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) påpeger:

»Det er ikke lang tid, siden vi i et bredt flertal i Folketinget ændrede vores måde at organisere den internationale rekruttering på. Det fungerer udmærket«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden