Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

»Nej, der er mange ting, du ikke forstår« lød det fra Lars Løkke (V) i duellen mellem de to statsministerkandidater på DR i går. Kilde: DR Nyheder

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Retoriker: Thorning fik hidset Løkke op - men det var dumt

Statsministeren vinder næppe tvivlere ved at afbryde Løkke - heller ikke selvom det retoriske kneb fik V-formanden til at gå over stregen.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De langede ud efter hinanden, afbrød hinanden og forsøgte at betvivle hinandens troværdighed.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, tørnede i går sammen i tv-duel nummer to under valgkampen, og duellen udviklede sig mere hårdtslående end den første for en uge siden.

Thorning afbrød igen Løkke ved enhver lejlighed, mens Løkke havde skruet op for retorikken og forsøgte at spille løftebrudsanklagen mod statsministeren ind i valgkampen.

Sådan lyder analysen fra retoriker og partner i kommunikationsvirksomheden 37grader, som blandt andet rådgiver politikere, Janus Beyer. De to statsministerkandidater slog nemlig mere på den følelsesmæssige retorik end på konkret politik, siger han.

»De gik lige et skridt op i intensitet. Det er helt tydeligt, at vi nærmer os den afgørende fase af valgkampen, hvor begge har meget på spil. Det kunne man se ved, at Lars Løkke Rasmussen kørte meget på løftebrud, mens Helle Thorning-Schmidt var om muligt endnu mere pirrende. Hun afbrød Løkke og afskar ham taletiden. Det er en måde, tror jeg, hvorpå hun prøver at få ham til at blive hidsig eller irriteret«, siger Janus Beyer om duellen på DR.

Thorning taber på sin aggressivitet

Ifølge gårsdagens vært, DR's Tine Gøtzsche, var det et bevidst valg at lade dem tale med - eller afbryde - hinanden. Det var begge duellanter briefet om på forhånd, siger hun til dr.dk.

Ifølge Janus Beyer lykkedes Thorning med at hidse Lars Løkke Rasmussen op.

»Thorning bruger det kneb, at hun holder så længe på ordet, at Løkke ikke får mulighed for at svare. Og hver gang han siger noget, hun ikke er enig med ham i, så kommenterer hun det og afbryder ham. Og så bliver han irriteret, fordi det ikke var den pointe, han ville frem til«, siger han.

Flere gange under debatten i går kunne Thorning høres indskyde et »argh« eller på anden måde gøre opmærksom på, at hun ikke var enig, når Løkke Rasmussen havde ordet. Og ifølge Janus Beyer er det ikke nødvendigvis nogen smart taktik.

»Jeg tror, at dem, som stemmer på Helle Thorning-Schmidt, er delt i to lejre i forhold til hendes afbrydelser. Den ene del synes, det viser en tændt og klar statsminister, der har meget at byde på, men den anden del vil nok tænke, at statsministeren ikke er rummelig nok i forhold til at give udfordreren lov til at komme med sit syn på dette og hint. Jeg tror egentlig, han vinder mere ved det, end hun gør«, siger Janus Beyer og tilføjer om de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig:

»Jeg tror, de fleste af dem tænker, at Løkke bør få en fair chance for at få svaret ordentligt. Thorning virker en smule aggressiv og fremstår overivrig. Og det virker ikke så statsmandsagtigt«, siger han.

Løkke gik over stregen

Til gengæld begik Lars Løkke Rasmussen også en fejl, understreger Janus Beyer. For da Løkke direkte henvendt til Thorning sagde, at »der er rigtig mange ting, du ikke forstår«, gik Venstre-formanden over stregen, mener retorikeksperten.

»Det var ikke klædeligt. Der er ikke nogen, der kan sætte spørgsmålstegn ved Helle Thorning-Schmidts kompetencer. Det er noget underligt drilleri, der ikke hører hjemme i en debat, der er så vigtig som denne. Vi har som vælgere brug for at høre politikerne fremlægge deres synspunkter. De må gerne være menneskelige, drillende og charmerende. Men den slags kommentarer er bare med til at skabe dårlig stemning, og jeg tror ikke, Lars Løkke Rasmussen tjener noget ved at sige den slags«, siger Janus Beyer og fortsætter:

»Han går efter personen i stedet for bolden. Det er konflikt mere end politik, og den slags kommentarer gør hverken folk klogere eller får dem til at interessere sig mere for politik. Tværtimod styrker det den generelle politikerlede«, siger han.

»Det gør nogle hidsige, fordi det er en lidt mandschauvinistisk kommentar, og det er ikke kønt«, siger Janus Beyer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden