Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann (arkiv)
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Asyl. De største asylansøgernationaliteter i 2014 var Syrien (7.087), Eritrea (2.285), statsløse (1.362), Somalia (683) og Rusland (522). Disse ansøgernationaliteter udgjorde tilsammen cirka 80 procent af alle asylansøgere.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Østergaard: Stands kappestriden om at trampe på dem, der er på flugt

De radikale afviser Venstres asylstramninger - og appellerer til Socialdemokraterne om at gøre det samme.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens Socialdemokraterne støtter Venstres strammere asyltanker, der lanceres senere i dag, så er regeringspartnere de radikale lodret imod.

Det slår partiets politiske leder, Morten Østergaard, her til morgen fast - også selvom han erkender, at der lige nu er flere flygtninge i Danmark end »vi alle sammen kunne ønske os«.

»Jeg håber virkelig ikke, at sidste halvdel af valgkampen udvikler sig til en kappestrid om, hvem der kan trampe mest på de mennesker, der er på flugt i verden«, siger han til TV 2 News.

Den radikale leder vil sikre, at flygtninge, der kommer til landet, skal integreres fra første fra første dag og i arbejde med det samme, siger han.

»Vi skal ikke tilbage til de tider, hvor vi spærrede afviste irakiske asylansøgere inde i asylcentre, hvor børn fejrede 10 års fødselsdage uden at have prøvet andet end indersiden af et dansk asylcenter. Det nedbryder mennesker. Vi har brug for at tage vores del af ansvaret«, siger Morten Østergaard.

Venstre foreslår trappeydelse

Det konkrete indhold af Venstres asylreform bliver først fremlagt senere på formiddagen, formentlig omkring klokken 11. Men ifølge Jyllands-Posten er et af elementerne i reformen, at Venstre vil gøre det sværere for flygtninge at få permanent ophold. Fremover skal der stilles større krav til flygtninge, når det gælder sprog, job og integration, mener Venstre.

I løbet af de sidste år er antallet af asylansøgere i Danmark steget markant, ifølge tal fra nyidanmark.dk. I 2009 søgte 3.806 mennesker om asyl. Året efter var det tal 6.184, mens det sidste år var steget til 14.792. Antallet af opholdstilladelser på asylområdet er steget fra 3.889 i 2013 til 6.104 i 2014.

Og ifølge Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, er flygtningestrømmen ved at glide Danmark af hænde.

»Opholdsvilkårene er et af de område regeringen har lempet meget. Regeringen har lempet udlændingeområdet 31 gange, og nogle af tingene, de har gjort, er, at når man kommer hertil og får flygtningestatus, så får man, hvad der svarer til kontanthjælpen. Det vil sige, at hvis man kommer herop med sin familie med tre børn, så får man 10.000 kroner om måneden mere, end man gjorde i vores tid«, siger hun her til morgen til TV 2 News.

Venstre vil derfor indføre en integrationsydelse, der skal svare til SU-satsen i begyndelsen. Når eller hvis flygtninge lærer mere dansk eller deltager i civilsamfundet eller foreningslivet, kan man så få forhøjet den ydelse i en såkaldt trappemodel, hvor satsen bliver højere jo mere man er integreret.

»Det er selvfølgelig for at starte integrationsprocessen«, siger hun.

Ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er det positivt, at Venstre nu understreger, at asylområdet er et af de områder, »hvor der kommer til at ske nogle ændringer«.

»Jeg tror, at rigtig mange danskere synes, det er blevet for slapt, og at der er lempet for meget de sidste tre et halvt år. Og selvom Socialdemokraterne gør meget ud af en kosmetisk ændring til sidst i valgperioden, der bliver pustet op som en stramning af sylreglerne, så ved danskerne godt, at der forud for det er sket en lang række lempelser, der har gjort, at der kommer flere flygtninge til Danmark. Det skal vi have gjort op med«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

R: Lad være med at foregøgle danskerne noget forkert

De radikales leder, Morten Østergaard, kalder det et »fatamorgana« at tro, at man kan stoppe flygtningestrømmene mod Danmark, fordi man strammer den danske asyllovgivning.

Han understreger, at den kommentar gælder alle partier - også Socialdemokraterne, der over for Jyllands-Posten har luftet en positiv modtagelse af Venstres asylreform.

»Det kan jo ikke nytte noget, at vi foregøgler danskerne, at fordi vi justerer et eller andet sted i den danske asyllovgivning, så vil de millioner af mennesker, der er på flugt for deres liv, pludselig vende om og fortsætte med at leve i kugleregnen og i frygt for Islamisk Stat. Jeg tror godt, at alle kan forestille sig, at når man står på stranden i Libyen og klemmer sig ned i en knap sødygtig båd og sejler på tværs af Middelhavet med livet som indsats, så har man nok ikke sat sig grundigt ind i udlændingelovgivningen i det land, man kommer til«, siger Morten Østergaard.

Men Inger Støjberg afviser den radikale udlægning

»Morten Østergaard bør tage en snak med Socialdemokraterne, som vi kan høre er noget mere positive over for det her, end han og de radikale er. Det her er ikke bare signalpolitik. Sidste år fik vi syriske flygtninge i et omfang, der gjorde, at vi fik flere end 15 EU-lande til sammen. Og det er jo fordi, vores opholdsvilkår er markant bedre end i mange andre lande«, siger Inger Støjberg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden