Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stop. Israel skal tvinges til at mærke varer fra israelske bosættelser som denne, så EU kan stoppe importen af bosættervarer, mener SF.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Stop. Israel skal tvinges til at mærke varer fra israelske bosættelser som denne, så EU kan stoppe importen af bosættervarer, mener SF.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF: Tving Israel til at mærke bosættervarer

SF vil gøre mærkning af varer fra israelske bosættelser obligatorisk. Regeringen kalder idéen sympatisk, men afviser.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne skal have mulighed for at fravælge varer, der kommer fra israelske bosættelser.

Derfor vil SF nu tvinge Israel til at mærke bosættervarer.

»Vi vil gerne have rykket ansvaret hen på de israelske eksportører, som skal garantere og dokumentere, at de varer, de eksporterer til Europa, ikke er produceret i en ulovlig bosættelse«, siger SF's udviklingsordfører, Trine Pertou Mach.

Den frivillige ordning virker ikke godt nok

Der findes allerede en frivillig mærkningsordning af israelske bosættervarer. Den indførte daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i 2012, da SF stadig var en del af regeringen.

2012

Men ordningen virker ikke godt nok, mener SF:

I virkeligheden synes jeg, det er meget bedre at finde en frivillig ordning med detailhandlen og ændre tingene ad den vej frem for at sidde og lave al mulig lovgivning

»Vi har måttet konstatere, at ordningen ikke er tilstrækkelig. I virkeligheden synes jeg, det er meget bedre at finde en frivillig ordning med detailhandlen og ændre tingene ad den vej frem for at sidde og lave al mulig lovgivning. Men det har ikke virket, så hvis man skal have en mærkningsordning, så skal den være obligatorisk«, siger Trine Pertou Mach.

Ikke boykot

Lægger I op til en reel boykot?

»Vi lægger ikke op til en boykot, men et regelsæt, der gør, at produkter, som er produceret i - efter international ret - ulovlige bosættelser ikke kan eksporteres til EU eller Danmark. Det er ikke en boykot af Israel. Israelske produkter kan fint komme ind, det skal bare garanteres, at de ikke er produceret et sted, hvor de er i strid med international ret«.

Diskussionen om israelske bosættelser blussede for alvor op i starten af maj, efter at Movia valgte at pille en kampagne mod israelske bosættelser af deres københavnske busser.

MOVIA-ANNONCER

I går forsøgte Enhedslisten at fortsætte den debat ved at købe en plads til en lignende annonce på en bybus i Aarhus de næste 14 dage.

Udviklingsministeren afviser

Regeringen har flere gange tidligere understreget, at den fraråder danske borgere og virksomheder at købe produkter fra og handle med israelske bosættelser. Derfor har handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) »sympati for SF's forslag«, men han mener ikke, en tvangsordning er vejen frem:

Jeg vil hellere satse på bevidstheden hos forbrugerne end tvang hos virksomhederne. Jeg synes, vi er nået langt ad den frivillige vej

»Jeg vil hellere satse på bevidstheden hos forbrugerne end tvang hos virksomhederne. Jeg synes, vi er nået langt ad den frivillige vej«, siger ministeren og tilføjer:

IMOD BOSÆTTELSER

»Det er jo allerede sådan, at du ikke må mærke produkter, der kommer fra de besatte områder, som kommende fra Israel. Så forbrugerne har en mulighed for at skelne mellem varer, der kommer fra de områder og fra selve Israel«.

SF: Risikerer at borgerne vælger alle israelske varer fra

Men den mulighed har forbrugerne reelt ikke, mener SF:

»Det er gratis at stå og sige, at det skal forbrugerne selv kunne vælge. For mærkningsordningen virker jo ikke, så de kan ikke selv vælge. Hvis man skal bruge det argument, at man som privatforbruger selv skal kunne vælge, skal man give muligheden for at kunne vælge. Ellers ender det med, at borgerne bare vælger israelske produkter fra, fordi man er usikker på, hvor de kommer fra«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Israel vil formentlig snige sig udenom

Michael Kluth, lektor ved institut for samfund og globalisering på Roskilde Universitet, tror ikke, at en obligatorisk mærkningsordning vil få den store betydning:

»Den realpolitiske konsekvens vil jeg vurdere er relativt lille, for jeg tror ikke, at man får skubbet Israel særlig meget. Men det kan jo godt have betydning internt i Danmark for, hvordan vi diskuterer det palæstinensiske problem. Og hvis vi kan få hele EU med, vil det selvfølgelig under alle omstændigheder have en større effekt«, siger han.

Israel vil formentlig finde en måde at snyde på vægten, hvis de selv skal mærke varerne, som SF lægger op til, tilføjer Michael Kluth:

»Hvis det er Israel, der selv skal stå for det, tror jeg, hurtigt de vil lave et eller andet clearingsregime, så de kan tage let på deklarationen om, hvor varerne kommer fra«.

Tre forslag der skal lægge pres på Israel

Mærkningen af bosættervarer er et ud af tre forslag, som SF vil iværksætte for at lægge pres på Israel om at droppe sine bosættelser.

Partiet ønsker ligeledes at suspendere den handels- og associeringsaftale, EU har med Israel, så israelske varer bliver dyrere for forbrugere i EU, samt få den danske stat og kommunerne til at droppe indkøb af varer og tjenesteydelser fra israelske bosættelser.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden