Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ADVOKAT. Det er ikke først gang, Kåre Traberg Smidt, går i brechen for flygtninge.
Foto: FINN FRANDSEN

ADVOKAT. Det er ikke først gang, Kåre Traberg Smidt, går i brechen for flygtninge.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

V-kandidat: Dansk Folkeparti har taget S og V som gidsler

Kun en mindre del af de flygtninge påvirkes af stramninger, mener V-kandidat.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er kun en mindre del af de flygtninge, der kommer til Danmark, der påvirkes af de stramninger og lempelser, som politikerne laver. 85 til 95 procent af tallet kan henføres til den generelle flygtningekrise.

Det konkluderer Venstres folketingskandidat Kåre Traberg Smidt, der er menneskerettighedsadvokat.

I dag præsenterede Venstres top ellers et asyludspil på et pressemøde, hvor Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, gav SR-regeringen hovedansvaret for de seneste års stigende antal asylsøgere til Danmark. De tiltrækkes ifølge Lars Løkke Rasmussen i stort omfang af den danske kontanthjælp, som de ligesom andre i Danmark kan få, hvis de tilkendes asyl. Under VK-regeringen fik anerkendte flygtninge i en årrække en lavere såkaldt starthjælp.

LÆS MERE

»Der er det forsigtige svar, at der kan være fem til ti måske op til 15 procent variation alt efter, hvad signal Danmark sender udadtil til asylansøgere og menneskesmuglere. Men 85 til 95 procent afgøres af de internationale konjunkturer: Hvor mange mennesker der flygter fra Syrien og andre kriseområder. Og dermed slår man fast med syvtommersøm, at alt det, vi hører nu fra såvel socialdemokraterne som andre partier, er signalpolitik. Så kan man lide det eller lade være«, siger Kåre Traberg Smidt.

Du får mig ikke til at sige, at jeg tager afstand fra mit eget parti.

Kan du lide det?

»Nej. Det kan jeg ikke for at sige det direkte. Min ideologi er den, der ligner Venstres mest. Frihed under ansvar. Et humant og anstændigt menneskesyn. Hvis jeg ser på det og ser ikke blot på Venstre men hele debatten, og jeg vil meget gerne pointere, at det er hele debatten, så sidder jeg tilbage og tænker, at det her er ikke værdigt«, siger Kåre Traberg Smidt, der ikke særligt vil kritisere sit eget parti, men hele debatten.

LÆS MERE

»Man fyrer korte angreb af for at beskytte udsivning af vælgere til de frygtpolitiske partier. Socialdemokraterne er gået lige med på den også, og det er rent damage-control. Hver gang nogen siger noget, så bliver de nødt til at følge med for ikke at virke for slappe«, siger han.

Jeg bekymrer mig for landet

Venstre har i dag holdt et pressemøde, hvor man har holdt grafer op med antallet af asylsøgere, der er kommet til, og sender det meget kraftige signal, at det er helle Thornings skyld, for det skyldes de stigninger i ydelserne, hun har gennemført. Hvad synes du så om det?

»Jeg mener jo ikke, det er Venstre, der står for det her alene. Jeg mener, det er de to store partier – altså både Venstre og Socialdemokraterne – der har bragt sig selv ud i den her situation. Vi husker alle marts og april med bannerne også fra socialdemokratiet med de uønskede gæster og Mette Reissmann (socialdemokratisk medlem af Folketinget, red.), der sagde: "Jeg siger jo kun det, vi mener". At Venstre så måske kan komme til at svare tilbage på det her, det kan være uheldigt, mener jeg. Men jeg vil meget hellere se det på den her måde: De er kommet ud med nogle udmeldinger i dag. Tilslutter jeg mig dem?«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

»Nej, det gør jeg ikke. Er jeg bekymret? Ja, det er jeg. Men jeg er mere bekymret for landet som sådan, for jeg ser alene Venstres udmeldinger i dag som værende en del af den her valgkamp, som overopheder, og den vil jeg ikke deltage i«, siger Kåre Traberg Smidt:

»Du må gerne citere mig for, at jeg synes, at såvel Socialdemokraterne som andre partier lige nu er ude i en overbudskrig, som jeg finder usaglig og uværdig«.

De andre partier går jeg ud fra også er Venstre, som jo er dem, der holder pressemøde omkring det og gør valget til et spørgsmål om asylsøgerantal?

»Det kan du vælge at skrive. Du får mig ikke til at sige, at jeg tager afstand fra mit eget parti. Men jeg er enig med dig i, at jeg siger til dig, at der er en række regeringsduelige og måske kommende statsministerpartier, der lige nu agerer samlet i en psykose om, hvem der kan byde hårdest på det her udlændingepolitiske stramninger. Synes jeg, det er uværdigt og usagligt? Ja«

Hvordan vil du have det med, hvis det her budskab og det her pressemøde er det, der afgør valget, hvilket det kan virke som om Venstre håber på?

»Jeg tror og håber på, at danskerne er klogere end både Socialdemokraternes og måske også til dels Venstres debatter omkring det her. De kan godt se, at det her handler om, at Danmark er under pres fra forskellige internationale påvirkninger, men svaret er ikke nødvendigvis at lukke sig inde. Svaret er, at vi skal tage et internationalt ansvar på minimum EU-plan. Og den debat har ikke haft tid til at fæstne sig«, siger han og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

»Jeg skyder lige nu skylden på Dansk Folkeparti, der har taget Socialdemokraterne og Venstre som gidsler. Jeg mener seriøst, det er det, det handler om. Dansk Folkeparti har startet med at lancere en frygtkampagne, og så har de andre ikke kunnet sige fra, fordi de har blødt vælgere. Og hvis der er noget, der er fundamentalt i menneskets natur, så er det at frygt tit vinder over moderne 21. århundredes naturvidenskabelige dialog og kommunikation og pædagogiske samtalepædagogiske rammer. Der mener jeg, at såvel Socialdemokraterne som Venstre er blevet taget til fange. De aner ikke deres gode råd, og så reagerer de på refleksen med, at nu er der ti dage til valget, og vi bliver nødt til at signalere en håndfast kurs. Det er jo godt, at formulere en håndfast kurs. Jeg vil bare gerne sige, at det kan være, at den kurs på sigt skal omformuleres til et mere sagligt svar, som er tydeligt, at det det er de internationale og de internationale regler, der skal hjælpe os igennem det her«, siger Kåre Traberg Smidt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden