Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Valgkamp. Venstres formand Lars Løkke Rasmussen var flankeret af næstformand Kristian Jensen og politisk ordfører Inger Støjberg, da partiet præsenterede udspillet: »Asylreform - styr på tilstrømningen«.
Foto: MOGENS FLINDT

Valgkamp. Venstres formand Lars Løkke Rasmussen var flankeret af næstformand Kristian Jensen og politisk ordfører Inger Støjberg, da partiet præsenterede udspillet: »Asylreform - styr på tilstrømningen«.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Interview med Inger Støjberg: »Vi er blevet en magnet for asylansøgere«

Venstre vil genindføre udskældt starthjælp, der ifølge rapporter gjorde flygtningebørn fattige.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flygtninge skal ikke længere have ret til kontanthjælp, men i stedet modtage en betydeligt lavere ydelse, der svarer til SU. De skal optjene ret til børnecheck og folkepension. Og det skal være slut med at få permanent ophold i Danmark, før man kan tale dansk og har et arbejde.

Sådan lyder de tre centrale punkter i den såkaldte »straksopbremsning af flygtningestrømmen«, som Venstre i dag præsenterede i sit udspil til en asylreform.

»Vi skal behandle mennesker, der kommer til Danmark, godt. Men vi skal også kunne følge med. I øjeblikket er det gledet af hænde for regeringen. Derfor skal der strammes op. Vi ser en massiv tilstrømning af asylansøgere til Danmark. Vi vil sætte en prop i«, siger Venstres politiske ordfører Inger Støjberg.

Hvor ved du fra, at stigningen i antal asylansøgere skyldes regeringens politik?

»Regeringen har gennemført 31 lempelser på udlændingeområdet, og den har blandt andet ændret på opholdsvilkår for flygtninge og asylansøgere. Vi er blevet en magnet for asylansøgere. Sidste år modtog vi flere syriske asylansøgere end 15 EU-lande tilsammen. Heriblandt Italien, Grækenland og Polen«.

Hvad skal stramningerne nytte?

»Når man strammer vilkårene for ophold, så formidler det sig lynhurtigt i det system, der er bygget op med menneskesmuglere. Vi skal huske på, at de flygtninge, som kommer til Danmark, de kommer via menneskesmuglere. Som har to opgaver: De skal fragte folk frem. Og de skal fragte dem til et land, hvor de ved, at vilkårene er meget gode. Det er vilkårene i Danmark«.

Hvor ved du fra, at menneskesmuglere tænker sådan?

»Det ved vi fra flygtninge. Og politiet har beskrevet præcis det samme«.

Så det er du overbevist om?

»Ja, og det må regeringen også være, for de siger, at deres lille bitte stramning også giver et fald i, hvor mange der søger mod Danmark. Regeringen har altså den samme overbevisning«.

LÆS ARTIKEL

Hvem siger, at når en flygtning hopper i en båd i Libyen, så tænker vedkommende på, hvor mange kroner han kan få i overførsel i Danmark?

»Det tror jeg heller ikke, at den enkelte flygtning tænker over. Men jeg er meget bevidst om, at de kommer hertil via menneskesmuglere. De har helt tjek på, hvordan lande håndterer ansøgninger om asyl, og hvad de får i ydelse. Det lever menneskesmuglere af, og det er beskrevet i talrige artikler. Det er en forretning for nogle mennesker. Der er desværre mennesker, som lever af at smugle andre mennesker«.

Flygtninge skal lære dansk og integrere sig for at stige i ydelse

Lad os se på ydelsen. I vil genindføre starthjælpen til flygtninge. Den er betydeligt lavere end kontanthjælp, nemlig på niveau med SU. Hvad er der galt med at give en ydelse, som svarer til kontanthjælp?

»Jeg synes, det er ret og rimeligt at give et beløb, som svarer til det, vores egne studerende lever for. Kontanthjælp er et for højt beløb at give til flygtninge fra dag 1. Nu er det sådan, at når din sag er behandlet, og du har fået asyl, så går du direkte ind på kontanthjælp. Vi gennemførte en starthjælp, da vi var i regering. Den fjernede SR. Det er ikke rimeligt, at du kan komme direkte til landet og få kontanthjælp. Du har ret til beskyttelse, for du er flygtet fra krig og kummerlige forhold og elendighed og forfølgelse. Men du bør ikke have ret til kontanthjælp«.

Hvorfor er det ikke rimeligt?

»Fordi beløbet er for højt«.

Rockwoolfonden konkluderede i en rapport i 2009, at flygtninge på starthjælp er så fattige, at de kun vanskeligt kan bo og spise forsvarligt. Det gælder også for børn. Nu vil I genindføre den ydelse. Hvorfor skal flygtningebørn ikke have nok at spise?

»Det skal de da også. Når vores egne studerende kan leve for det beløb, så kan man også leve for det beløb, når man får status af flygtning. Og så er det vigtigt for mig at sige, at der i vores udspil er indbygget en sprogbonus, så man får flere penge, når man lærer dansk. Ligesåvel som der er en bonus forbundet med, at man deltager i det helt almindelige forenings- og hverdagsliv og påbegynder integrationen i det danske samfund. Så man er selv med til at kvalificere sig til at få en bonus. Det er en meget stor forbedring i forhold til starthjælpen. Det giver god mening at belønne flygtninge, der gør en indsats«.

Du sammenligner med studerende på SU. Men studerende kan arbejde ved siden af og tage SU-lån. Det kan flygtninge ikke med jeres forslag. Så det kan vel ikke sammenlignes?

»Jo. SU-satsen er lavet sådan, at man rent faktisk kan leve af det. Men du har selvfølgelig ret, at en SU-modtager kan tage et stykke arbejde ved siden af«.

Kender du nogle studerende, der ikke enten tager lån eller arbejder ved siden af studiet?

»Jeg spørger ikke alle studerende, jeg kender, om deres økonomiske forhold. Det vil jeg ikke rode mig ud i en debat om«.

Det er både ret og rimeligt

Metropol og Casa konkluderede i en rapport fra 2011, at familier på starthjælp er låst fast i dyb fattigdom. Især børnene betaler en høj pris for familiens fattigdom. Hvorfor skal børnene ikke friholdes fra deres forældres situation?

»Nu er der jo lagt et forsørgertillæg ind, hvis man har børn«.

Ja, men det var der også under jeres starthjælp?

»Men igen. Vores forslag er skruet sådan sammen, at hvis man lærer dansk og deltager i foreningslivet og civilsamfundet, så får man en økonomisk bonus ud af det. Så familierne er ikke låst fast«.

Men hvis man som flygtning ikke kan gøre den forskel selv, hvorfor skal det så gå ud over børnene?

»Men det kan man. Man kan gøre en forskel. Det er helt ret og rimeligt at komme på SU niveau. Og så oven i det hæve en bonus«.

Der står i samme rapport, at: "Samstemmende er det historien om børn, der oplever mange materielle afsavn – bl.a. sund mad, men også legetøj, mobiltelefon, en cykel eller tøj, der passer til årstiden [...]". Hvorfor vil Venstre genindføre den tilstand?

»Der findes ikke et eneste menneske i Danmark, som synes, at nogle skal være fattige. Jeg køber ikke præmissen i spørgsmålet om, at man ikke kan gøre en forskel selv. Jeg er med på, at man ikke kommer til at leve i sus og dus. Men jeg synes ikke, at det er rimeligt, at flygtninge skal kunne få kontanthjælp fra dag 1«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Jeg læser et kort stykke mere fra rapporten: »Børn og unge, der føler sig fattige, usikre, udelukkede og mindreværdige«. Hvad er vi for et samfund, hvis vi accepterer den slags?

»Jeg køber ikke præmissen om, at man ikke kan leve på SU. Man lever ikke i sus og dus, men når man skal tillægge, at vi netop lægger op til, at man får en sprogbonus og en bonus ved at deltage i civilsamfundet, så mener jeg faktisk, at vi har imødegået den kritik, der måtte være fra starthjælpens tid«.

Garanterer du, at ingen flygtningebørn bliver fattige?

»Ingen i Danmark ønsker, at nogen bliver fattige. Men det må også være sådan, at vi kan få skabt et ret og rimeligt system omkring flygtningefamilier i Danmark, som gør, at vi kan følge med. Og via sprogbonus og bonus for at være aktiv i samfundet kan man bringe sig selv op på et højere ydelsesniveau«.

Hvorfor vil Venstre tage penge fra nogle af dem i vores samfund, som har mindst? Jeg troede, at I gik til valg på at hjælpe dem, som har allermindst (skattelettelser i bunden, red.)?

»Helt firkantet sagt: Når du er anerkendt som flygtning i Danmark, skal du hurtigst muligt blive en del af samfundet. Vi er meget præcise om, hvad vi ønsker af de mennesker«.

Bedre hjælp til svage flygtninge i nærområder

Danmark deltog i krige i Irak og Afghanistan, og nu deltager vi en krig mod Islamisk Stat. Hvilket ansvar har Danmark for at huse de mennesker, som flygter fra vores fjender?

»Vi har bestemt et stort ansvar for at hjælpe mennesker som flygter fra Islamisk Stat. Men vi må i højere grad prioritere hjælp i nærområdet. Vi kan hjælpe mange flere, og det er de svageste, som befinder sig i nærområdet, mens det er de stærkeste, som finder vej hertil. De har nemlig råd til at betale en menneskesmugler for at komme væk. Man kan ikke fortænke den enkelte flygtning i at komme til Danmark, men man kan stille sig selv spørgsmålet, om vi ikke har en forpligtelse til at hjælpe dem, som er svagere«.

Men hvorfor vil Venstre stramme reglerne over for dem, som flygter fra vores fjender?

»Fordi vi kan ikke magte opgaven i Danmark, hvis denne udvikling bliver ved. Der kom 14.800 asylansøgere sidste år, og intet tyder på, at det ændrer sig i år«.

LÆS ARTIKEL

Hvordan kan du vide, at der vil komme samme stigning denne sommer?

»Det forventer regeringen selv. De forventer 24.000 på to år. Som så efterfølgende skal familiesammenføres. Det bliver et meget stort antal, og hvis vi skal tage vare på de mange, som kommer, og samtidig bevare det Danmark, vi kender, så må vi tage det alvorligt, og derfor lægger vi op til stramninger. Derfor vil vi - hvis vi vinder valget - indkalde Folketinget til en hastebehandling af vores forslag denne sommer«.

Vi har et fantastisk land

Hvordan tror du det er for en flygtning at have midlertidigt ophold og dermed ikke vide, om vedkommende kan blive her?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis jeg var flygtning i Danmark, ville jeg ønske at blive her. Men vi er nødsaget til at sikre os, at vi stiller krav til de mennesker, som er i Danmark. Det er både ret og rimeligt, at man både er aktiv på arbejdsmarkedat og behersker sproget for at få permanent ophold«.

Tror du det er en tryg situation for flygtninge kun at have midlertidigt lov til at være her?

»Jeg tror, at alle mennesker ville til Danmark, hvis de havde ret til det. Det kan man ikke fortænke dem i. Vi har et fantastisk land«.

Hvad tror du det betyder for integrationen af en flygtning, at vedkommende frygter, at han ikke kan blive her?

»Når man stiller nogle meget klare forventninger og krav til dem, som kommer her, om at deltage på abejdsmarkedet og tale dansk, så har de mennesker et helt klart mål. Så kan de selv være med til at gøre en forskel«, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden