Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fik du læst? 11 vigtige artikler i asyldebatten

Asyldebatten tegner til at blive det vigtigste tema under valgkampen. Politiken samler op på det seneste års dækning.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af asylansøgere er et tilbagevendende tema under valgkampen.

Venstre beskylder den siddende regering for at gøre Danmark til »magnet« for asylansøgere med en alt for slap udlændingepolitik. Derfor har partiet med statsministerkandidaten, Lars Løkke Rasmussen i spidsen, præsenteret et asyludspil, der skal gøre det mindre attraktivt at komme til landet.

På den anden side står Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne og fremhæver, hvordan regeringen har strammet asylreglerne, »som de første i 12 år«.

Tilbage står en række af de øvrige politiske partier, der positionerer sig i valgkampen om et emne, der utvivlsomt vil fylde i spalterne resten af valgkampen.

Men midt i den ophedede politiske debat kan netop asylansøgerne, som det jo drejer sig om, nemt blive glemt.

Derfor har vi samlet en række af de mest medrivende reportager, essentielle baggrundshistorier og kontroversielle debatindlæg fra asyldebatten det seneste år.

Reportager fra Als, Norddjurs og Odense

Genoplev blandt andet besøget på Als, hvor en gruppe frivillige danskere har gjort de syriske flygtninge til accepterede og ønskede gæster blandt borgerne i Nordborg.

Du kan også tage med til Norddjurs, hvor 150 asylansøgere i september flyttede ind i et gammelt plejehjem, hvilket mødte stor modstand hos de lokale, der hellere havde set en rockerborg end et asylcenter i byen.

Mens vi også har besøgt Mohammad Asif i Odense, der ikke kunne blive familiesammenført med sin hustru Samira samt deres to døtre, fordi hans arbejde ikke blev anset for integrationsfremmende.

Afghanske militærtolke

Et andet emne, der har fyldt i Politikens spalter er de afghanske militærtolke, der har levet i uvished i Danmark. Med fare for at blive sendt tilbage til hjemlandet, hvor de risikerede at blive dræbt.

En af dem er Enayat Roshan, der blev reddet lige inden udsendelsen til Afghanistan

Et enstemmigt Flygtningenævn fandt det desuden sandsynligt, at Obaidullah Totakhil var efterstræbt af Taleban og profileret på en sådan måde, at han i Afghanistan ville være i risiko for at blive udsat for overgreb.

Søger mod lande med velfærdsydelser

Politiken har ligeledes fortalt historien om, at EU's grænseagentur Frontex i dets seneste risikovurdering har advaret mod falske asylansøgere og konstaterer, fordi mange af dem søger mod lande med attraktive velfærdsydelser.

Ligesom vi har afdækket, at den nuværende flygtningestrøm er den største i 20 år. Faktisk har presset på Udlændingestyrelsen været så stort, at den sidste år ansatte 50 nye jurister til at behandle ansøgningerne.

Og at tre-fjerdedele af de syriske asylansøgere får status som konventionsflygtninge og dermed går fri af de stramninger i loven, der er et forsøg på at dæmme op for den største flygtningestrøm mod Danmark gennem de seneste 20 år.

»Kun få har forstået usikker skæbne«

Asyldebatten har dog ikke kun fyldt, når det gælder nyheder og personhistorier. Debattører har ligeledes budt ind med synspunkter om asylansøgerne.

Heriblandt fem kronikører, der prøver at forklare, hvilken virkelighed asylansøgerne lever i. »Kun få har forstået, i hvilken grad den usikre skæbne, som flygtningene lever i, betyder, at de altid vil have erindringen om det efterladte og fremmedgørelsen i det ny land som en del af deres mentale bagage«.

Også Liberal Alliance Ungdoms tidligere formand, Rasmus Brygger, har blandet sig i debatten i oktober. Efter Dansk Folkepartis forslag om at hjælpe flygtninge i nærområderne skrev han et debatindlæg, hvor han argumenterer for, at han hellere vil have asylansøgere i Danmark end »hadske mennesker« fra Dansk Folkeparti.

Omvendt argumenterer Politikens klimaredaktør, Jakob Nielsen, for, at valgkampens store nybrud er, at Socialdemokraterne og Venstre har overhalet Dansk Folkeparti højre om i udlændingedebatten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden