Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politik. Statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen (S) fremlægger partiets udlændingeplan med titlen 'Vi skal kunne følge med'.

Politik. Statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen (S) fremlægger partiets udlændingeplan med titlen 'Vi skal kunne følge med'.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning: Vi betragter alle flygtninge som jobparate

Socialdemokraterne præsenterer udspillet ' Vi skal kunne følge med' og håber på udlændingeaftale med Venstre.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmålet om flygtninge og indvandrere er, lige som ved tidligere valg, blevet et af de helt dominerende i valgkampen.

Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance lancerede i går kampagnen 'Udlændingepolitikken tilbage på sporet', der blandt andet foreslår lavere ydelser til udlændinge og strammere udvisningsreglerne, hvis de vinder regeringsmagten.

Socialdemokraterne fremlægger nu et nyt udlændingeudspil. Statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen (S) har for kort tid siden fortalt om partiets udlændingeplan med titlen 'Vi skal kunne følge med'.

»Socialdemokraterne ønsker at betragte flygtninge som jobparate, selv om folk ikke kan dansk... Indvandrere, der ikke har været en del af arbejdsmarkedet trods mange år i Danmark er en provokation for os alle«, siger statsministeren blandt andet på pressemødet på Christiansborg.

S: Asyludgifter skal dækkes af udviklingsbistand

Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen lægger i det netop fremlagte udspil særligt vægt på tre punkter:

 • Vi skal kunne følge med.
 • Kommer du til Danmark, skal du arbejde.
 • Dansk løn for dansk arbejde.

»Vi ønsker at undersøge muligheden for at bruge udviklingsbistand til hjemsendelse af afviste asylansøgere. Vi mener, at Danmarks asyludgifter så vidt muligt skal dækkes af vores udviklingsbistand, og vi mener ikke, at der bliver råd til at hæve udviklingsbistandens andel af BNI i de kommende år«, siger Helle Thorning-Schmidt.

»Det er vores ambition at stå i spidsen for brede aftaler på udlændingeområdet efter valget. Venstre og Socialdemokraterne bør kunne mødes om brede udlændingepolitiske aftaler«, siger statsministeren videre.

»Vi beder med fremstrakte hænder Folketingets partier om at gå ind i et konstruktivt samarbejde«, tilføjer justitsminister Mette Frederiksen.

Løkke på besøg i Vollsmose

Valgkampen har de seneste dage især fokuseret på tilstrømningen af asylansøgere, der sidste år steg voldsomt fra omkring 7.500 i 2013 til næsten 15.000 i 2014.

Regeringen har i forvejen strammet reglerne for retten til familiesammenføring - en stramning, der blev stemt igennem Folketinget i februar. Stramningen går ud på, at man skal vente i et år før, man som flygtning kan få sin familie til landet.

Stramningen har indtil videre omfattet mindre end 130 personer, og det har fået den borgerlige opposition til at beskylde regeringen for ikke at gøre tilstrækkeligt for at begrænse antallet af asylansøgere.

Tirsdag aften kastede op mod 50 personer sten og molotovcocktails efter en politibil i Odense-bydelen Vollsmose, og det fik straks Lars Løkke Rasmussen til at besøge bydelen.

Her sagde han blandt andet, at »Hvis man vokser op i et miljø, hvor dansk ikke er det sprog, der typisk tales, hvor flertallet af de voksne ikke er på arbejdsmarkedet, og hvor der er nogen, der begår alvorlig kriminalitet, hvor man oplever unge mennesker, der kører rundt i drøndyre biler - altså Audi A6 - mens man er på overførselsindkomst, så er det ikke noget godt sted at starte sit liv«.

Det fik hurtigt justitsminister Mette Frederiksen (S) til at udtale sig om samme sag:

»Der er ingen, der skal kaste med sten efter vores offentlige ansatte. Uanset om det er politifolk, ambulancepersonale eller buschauffører, så er det aldeles uacceptabel adfærd. Strafferammen er op til otte år og udvisning. Vi ser gerne endnu flere udvist på denne baggrund«, sagde Mette Frederiksen, da regeringen præsenterede en tryghedspakke, der skal sættes ind mod bander og være en hjælpende hånd til nærpolitiet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udlændingefokus batter blandt vælgerne

En ny måling fra Norstat, som er udarbejdet for Politiken, viser, at Venstres udlændingeiver kan give bonus.

Målingen er et såkaldt surveyeksperiment, hvor tusind respondenter tilfældigt bliver opdelt i to grupper. Begge grupper bliver spurgt til, hvilken blok de vil stemme på. Den eneste forskel er, at den første gruppe får at vide, at indvandring og integration er et af valgkampens vigtigste emner. Den anden gruppe får at vide, at det er velfærd og sundhed.

FEATURE

Resultatet peger på, det i den grad batter blandt vælgerne, hvis Venstres formand Lars Løkke Rasmussen fokuserer på udlændingespørgsmålet.

Blå blok har et flertal på 53 procent, hvis vælgerne får at vide, at valgkampens vigtigste emne er indvandring og integration. Rød blok kan mønstre 47 procent af stemmerne. Omvendt står rød blok til et lille flertal på 51 procent, hvis det vigtigste valgkampstema er velfærd og sundhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden