Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stramt. »Hvis Socialdemokraterne mod forventning vil føre en stram udlændingepolitik, så er de da hjertelig velkommen«, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, som har svært ved at få øje på det stramme i regeringens udlændingeudspil.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Stramt. »Hvis Socialdemokraterne mod forventning vil føre en stram udlændingepolitik, så er de da hjertelig velkommen«, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, som har svært ved at få øje på det stramme i regeringens udlændingeudspil.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre afviser bred aftale med S: Vi kommer ikke til at føre lempelig udlændingepolitik

V og DF kan ikke få øje på stramningerne i Socialdemokraterens udlændingeudspil. SF: De rammer verdens fattigste.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre er på ingen måder klar til at indgå en bred aftale på udlændingeområdet med en eventuel ny rød regering.

Det fastslår politisk ordfører Inger Støjberg.

»Vi kommer ikke til at føre en lempelig udlændingepolitik, og det vil man med Helle Thorning ved roret. Det har man gjort i hele denne valgperiode, og det har man gjort historisk set, hver eneste gang Socialdemokraterne og de radikale har haft regeringsmagten«, siger hun.

VENSTRE VS. SOCIALDEMOKRATERNE

Socialdemokraterne har netop i dag præsenteret et udlændingeudspil med overskriften 'Vi skal kunne følge med'. Udspillet er en sammenfatning af en række allerede fremlagte tiltag, som partiet er kommet med, og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lægger op til, at den samlede pakke skal danne grundlag for en bred aftale om udlændingepolitikken:

SOCIALDEMOKRATERNES FORSLAG

»Socialdemokraterne mener, at der skal samarbejdes bredt i Folketinget om Danmarks udlændingepolitik. Det vil skabe stabilitet og tryghed om lovgivningen. Socialdemokraterne vil stå i spidsen for et bredt samarbejde, så alle partier, der har viljen, kan tage et medansvar for Danmarks udlændingepolitik«, skriver partiet i udspillet.

»Vi udelukker ingen på forhånd«

Inger Støjberg kan godt lide overskriften på Socialdemokraternes udspil. Da Venstre forleden præsenterede sit eget asyludspil, kommenterede hun det med stort set samme ord. Men her stopper rosen også.

Direkte adspurgt om hun overhovedet ser nogle positive elementer i statsministerens planer, har hun svært ved at pege på et eneste.

»Der er jo intet nyt i det, og der bliver ikke strammet op overhovedet. Der mangler nogle håndtag, der gør at man får bremset op for asyltilstrømningen til Danmark«, siger Inger Støjberg.

VENSTRES FORSLAG

Hun afviser at Venstre vil gå med i det socialdemokratiske udspil, men inviterer Socialdemokraterne med i et forlig om Venstres eget.

»Vi udelukker ingen på forhånd. Hvis Socialdemokraterne mod forventning vil føre en stram udlændingepolitik, så er de da hjertelig velkommen. Og de vil jo få muligheden allerede i sommerferien, for der har vi sagt, at vi vil indkalde partierne til forhandlinger«.

DF: Den tyndeste omgang

Heller ikke Dansk Folkeparti er klar til at arbejde sammen med Socialdemokraterne om en bred udlændingepolitik:

»Nej, ikke på det grundlag, som Socialdemokraterne har lagt frem i dag. Det vil jo cementere en yderst lempelig udlændingepolitik, og det er mildest talt ikke det, som vi er interesseret i. Vi vil grundlæggende i en helt anden retning end Socialdemokraterne«, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen, som kalder det »den tyndeste omgang, jeg har set i lang tid«.

»Hvis det var mig, der skulle have stået og præsenteret det udspil, var jeg gået ud og havde gravet mig ned i haven bagefter«.

SF: Rammer verdens allerfattigste

Fra SF har kritikken en ganske anden lyd. Udviklingsordfører Trine Pertou Mach kalder udspillet »ren populisme« og sætter spørgsmålstegn ved, hvem 'vi skal kunne følge med', som Socialdemokraterne har døbt udspillet.

»Det, regeringen følger med, er dårligt nok udlændingediskussionen, men Venstre og Dansk Folkeparti. Det er, som om, at det er en nedadgående spiral, hvor det gælder om at slå hårdest til de mennesker, der er på flugt. Og finansieringen vil de så finde hos verdens allerfattigste, nemlig på udviklingsbistanden. Det er ikke en konto, man kan blive ved med at hæve på«, siger Trine Pertou Mach, der samtidig kritiserer regeringen for fortsat at ville lade udviklingsbistanden finansiere de danske asyludgifter:

»Det var det, vi gjorde i finanslovsaftalen for 2015, men som regeringen sagde var en midlertidig foranstaltning. Nu har de så åbenbart indført det som et grundlæggende princip, og i øvrigt skal udviklingsbistanden ikke stige. Det er jo ikke politik, der virker. Det er politik for strateger ved et skrivebord«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DET MENER DE ANDRE PARTIER

Er du enig med regeringen i, at vi skal forsøge at bremse antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark?

»Ja, men det gør man ikke ved at smække en dør i hovedet på folk eller fjerne pengene fra den kasse, som netop skal bruges til at skabe bedre forhold for verdens fattigste«.

Hvordan gør man det så?

»Det gør man ved at forebygge kriser, konflikter og sammenbrudte stater med udviklingsbistanden. Og skabe jobs, menneskerettigheder og velfungerende stater, hvor folk bliver, fordi de kan se en fremtid«.

Dansk Flygtningehjælp: Flere penge til nærområderne

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm tilslutter sig SF's kritik. For selv om der ikke findes noget nemt svar på, hvordan man mindsker antallet af flygtninge i verden, er flere ressourcer til konfliktløsning og til nærområder den eneste vej, mener Andreas Kamm.

»Man skal bilægge de konflikter, der producerer flygtninge ude i verden, og indtil det lykkes, er man nødt til at bruge mange flere ressourcer på at hjælpe i nærområderne«.

De kendte værktøjer kan ikke få flygtninge i job

Generalsekretæren går »meget varmt ind for« Socialdemokraternes ambition om at få flere flygtninge i arbejde, men partiets løsningsmodeller giver han ikke meget for:

»De kendte værktøjer kan ikke løfte opgaven. Det er meget svært for flygtninge at komme op på at kunne yde det, der skal til på det danske arbejdsmarked og være pengene værd hurtigt. Så jeg tror, der skal skabes nogle nye veje, og jeg så gerne, at arbejdsmarkedets parter kom med nogle kreative løsninger på en indkøringsrute til det danske arbejdsmarked for nyankomne flygtninge. Ellers er jeg bange for, at der ikke rigtig bliver noget i det«, siger Andreas Kamm.

Dansk Flygtningehjælp foreslog i maj, at man indfører en lavere indslusningsløn for flygtninge. Et forslag, som Socialdemokraterne har afvist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

FORSLAG

I Socialdemokraternes udspil lægger partiet i stedet vægt på forslaget om at indføre nyttejobs for arbejdsløse indvandrere. Men det er netop et eksempel på et af de stykker værktøj, der ikke virker, mener Andreas Kamm:

»Det hjælper ikke at sende folk ud at samle blade på gader og veje. Det kommer de altså ikke ind på arbejdsmarkedet af«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden