Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Presset. Karsten Dybvad har igennem længere tid arbejdet på at øge opmærksomheden omkring at  danske virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft, men bliver nu kritiseret af Venstre for at have et ensidigt syn på indvandring.
Foto: Peter Mydske (Arkiv)

Presset. Karsten Dybvad har igennem længere tid arbejdet på at øge opmærksomheden omkring at danske virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft, men bliver nu kritiseret af Venstre for at have et ensidigt syn på indvandring.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre i udlændingeopgør med Dansk Industri

Dansk Industri har klap for øjet i udlændingedebatten, mener Venstre, efter at DI-direktør Karsten Dybvad i en kronik har opfordret til en bedre tone i forhold til indvandrere.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt i valgkampen langer Venstre ud efter sin traditionelle allierede hos Dansk Industri.

Erhvervslivets interesseorganisation, der i årtier har stået de borgerlige partier nær, går med klap for øjet i udlændingedebatten og mangler blik for, at ikke al udenlandsk arbejdskraft er et gode, mener de to fremtrædende Venstrefolk Søren Pind og Martin Geertsen.

Reaktionen kommer, efter at DI-direktør Karsten Dybvad i tirsdags optrådte som medforfatter med den radikale uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen i en kronik i Jyllands-Posten.

I kronikken gør de sig til talsmænd for, at udenlandsk arbejdskraft skal være et »plusord frem for fyord i både medier og politik«. Og så langer de ud efter tonen i udlændingedebatten.

»Den måde, vi byder udenlandske medarbejdere velkommen på, betyder noget. Og den ofte negative omtale kan betyde, at færre udlændinge har lyst til at komme til Danmark for at arbejde. Den udvikling skal vi have vendt«, skriver de.

Men synspunktet finder ikke just gehør hos Venstre. Karsten Dybvad og DI har ifølge integrationsordfører Martin Geertsen et »ensidigt syn på indvandring«.

»Dansk Industri har en klap for øjet. De kigger meget enøjet på den her problemstilling«, siger Martin Geertsen.

Efterlyser arbejdskraft

DI har længe advokeret for at øge udbuddet af arbejdskraft – både i form af indvandring og gennem reformer af det danske arbejdsmarked.

Venstre savner nuancer og efterlyser en skelnen mellem asyldebatten og udenlandsk arbejdskraft og påpeger, at »vi kunne spare 17 mia. kr. om året, hvis ikke-vestlige indvandrere var i beskæftigelse på niveau med vestlige«.

»Vi har sagt, at vi gerne vil have en stram asylpolitik, men vi har også sagt, at vi er villige til, hvis der mangler dansk arbejdskraft, at gøre det lempeligere for folk, der minder om os selv, at arbejdskraftsindvandre«, siger Geertsen.

Udenrigsordfører Søren Pind er på samme linje og siger, at »der desværre er de synspunkter, som visse dele af det politiske spektrum og industrien ikke ønsker at tale om. Det er dybt beklageligt«.

Anders Fogh: Kammerateri

DI-direktør Karsten Dybvad har i en årrække haft en en speciel relation til partiet Venstre.

Tilbage i en grundlovstale fra 2001 brugte den daværende oppositionsleder, Anders Fogh Rasmussen, ordet »kammerateri«, da daværende finansminister Pia Gjellerup (S) udpegede Dybvad som departementschef i Finansministeriet. Påskuddet var dengang angiveligt, at Dybvad var socialdemokrat.

Men efter fire år som departementschef under daværende finansminister Thor Pedersen (V) blev Dybvad hentet ind som departementschef hos Fogh i Statsministeriet.

Alle vil vel helst arbejde et sted, hvor de føler sig velkomne

Her sad han også, da Lars Løkke Rasmussen (V) overtog Statsministeriet, men undervejs i Løkkes regeringstid skiltes deres veje, da Dybvad gik til DI.

Siden har der i V-toppen ofte været udtalt irritation over DI’s linje i udlændingedebatten og flere andre spørgsmål. Kritikken er dog sjældent leveret offentligt.

Dybvad: Alle vil helst arbejde, hvor de er velkomne

Karsten Dybvad peger på, at DI gennem længere tid har gjort opmærksom på, at danske virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft.

Og at der skal gøres en indsats på flere felter, ikke mindst i forhold til at tiltrække arbejdskraft fra udlandet. Adspurgt, om han er uenig med Venstres synspunkt om, at der er et problem med udenlandsk arbejdskraft, svarer Dybvad:

»Vi forholder os i DI til vores virksomheders ønske om at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Rigtig mange af vores virksomheder er globale og kan flytte rundt på arbejdskraften, hvis det viser sig, at de har behov for det der. Der kommer jo ikke nogen til landet, som ikke har en arbejdstilladelse«, siger Karsten Dybvad.

Mener du, at der er et problem med den negative fokus, der ofte er i den danske debat om indvandring?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alle vil vel helst arbejde et sted, hvor de føler sig velkomne. Det er bare det, vi siger«.

Hvad skal man lægge i, at du vælger at skrive en kronik sammen med Sofie Carsten Nielsen her midt i valgkampen?

»Man skal ikke lægge noget i det. Andet end at bemærke de synspunkter, der bliver fremhævet«.

Men Dansk Industri er vel traditionelt allieret med de borgerlige partier?

»Dansk Industri arbejder helt generelt for, at vilkårene for virksomhederne er så gode som muligt, så vi kan skabe den velstand, man kan se, at valgkampen handler mest om«.

Men mener du så, at det er den siddende regering eller regeringsalternativet, der bedst kan levere det?

»For Dansk Industri og alle vores medlemsvirksomheder lægger vi vægt på, hvilken politik der konkret bliver ført. Vi fremhæver i mange sammenhænge, at det er det, vi er optaget af«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden