Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: HOUGAARD NIELS
FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke sætter gang i gætteleg om udenrigspolitisk gransker

En udpeget ekspert skal nytænke udenrigs-, forsvars- og udviklingspolitikken.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I valgkampens slutspurt sætter Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, gang i, hvad der kan udvikle sig til en usædvanlig gætteleg om, hvad det er for en »erfaren, respekteret person med internationalt udsyn«, han har i tankerne til på rekordtid at nytænke Danmarks samlede indsats i verden.

Det bliver en stor opgave, som skal løses af en enkelt mand eller kvinde på et halvt års tid. For det drejer sig om et samlet bud på en »sammentænkt« dansk indsats i hele udenrigs- og sikkerhedspolitikken, forsvarspolitikken, handelspolitikken og bistandspolitikken.

Traditionelt har danske regeringer igangsat omfattende kommissionsarbejde f.eks. før forhandling om et forsvarsforlig. Men nu skal det gå hurtigere, være mere omfattende og tage kortere tid, mener Venstres statsministerkandidat:

LÆS ARTIKLEN

»Der er brug for at få skabt en global analyse, som kan være afsæt til en samlet dansk strategi. Rent metodemæssigt er min tanke i stedet for at nedsætte en eller flere kommissioner at udpege en erfaren, respekteret person, som kan give sit sammentænkte bud på alle de facetter og balancere dem over for hinanden«.

Løkke har et navn i tankerne

Han vil ikke ud med, hvem der står til at få opgaven – og potentielt vil blive udstyret med betydelig indflydelse over flere tusind stillinger i diplomatiet, forsvaret og bistandssektoren. Direkte adspurgt om, hvem der er tale om, svarer Løkke:

»Det har jeg selvfølgelig et meget klart bud på, men jeg har jo ikke lyst til at ødelægge en eller andens karriere, hvis der skulle opstå den situation, at jeg ikke bliver valgt på torsdag. Men jeg har selvfølgelig gjort mig tanker om, hvem der har den personlige integritet og udsyn og erfaring til at kunne stå i spidsen«.

Det har jeg selvfølgelig et meget klart bud på

Han svarer sådan her på spørgsmålet om, hvilke konsekvenser arbejdet kan få for ambassadestrukturen og indretningen af Udenrigsministeriet:

»I virkeligheden kan man sige, at jeg stiller mig åben for, at der kan være brug for forandringer. Men jeg har ikke noget endeligt bud på, hvad det skal være for nogle. For så ville jeg foreslå det. Jeg kan bare se, at der er så mange ting under forandring. Arktis’ stigende betydning, befolkningstilvæksten, Afrika, truslen fra Islamisk Stat. Et mere aggressivt Rusland. Og trods alt også en stærkere udenrigspolitisk dimension i EU«.

Det er et åbent spørgsmål, i hvilken udstrækning Venstres bebudede udgiftsstop i den offentlige sektor vil ramme diplomatiet og forsvaret. Løkke udsteder »ikke checks« til forsvaret, siger han. Men han har i valgkampen ofte gentaget, at udviklingsbistanden skal barberes med 2,5 mia. kr. om året.

Partiet har henvist til et to år gammelt udviklingspolitisk udspil, hvor grundtanken er at øge udviklingsbistanden i Afrika, der i forvejen er den suverænt største modtager af dansk udviklingsbistand. Det samme gælder den tunge post på budgettet i Afghanistan.

Vi er også nødt til at forstå, at vi kan ikke løfte lige meget alle steder i verden

Den danske hjælpeindsats i de flygtningeproducerende landes nærområder skal efter planen øges. Regeringen har klandret Venstre for, at regnestykket halter gevaldigt. Løkke afviser.

»Vi har et tilsagnsbevillingssystem, som efter min bedste hukommelse gør, at vi allokerer 4 mia. kr. hvert år. Derfor er der jo rum til at bremse op«.

Men det betyder vel, at Latinamerika og Asien går ned i nul. Der har f.eks. lige været et jordskælv i Nepal. Hvad skal de gøre?

»Det her er jo et forsøg på at have en realistisk tilgang. Danmark er ikke nogen stormagt. Vi er en lille nation med et internationalt ansvar. Det skal vi løfte, men vi er også nødt til at forstå, at vi kan ikke løfte lige meget alle steder i verden«.

Færre penge – stærkere fokus

Men når vi skal prioritere inden for en mindre ramme, prioritere Afrika op og bibeholde Afghanistan, er det så støtte til demokratibevægelser, erhvervsfremme eller fattigdomsbekæmpelse, vi skal prioritere ned?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er jo også en anden dimension, der handler om det bilaterale kontra det multilaterale. Men det er klart, at når man skærer rammen ned, bruger man totalt set færre penge, end man gjorde tidligere. Det er derfor, det er så vigtigt, at vi fokuserer den ressourceanvendelse«.

Nej, jeg forestiller mig ikke, at det er en politiker

Et muligt navn på en kandidat kunne være tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen (V), som DF-formand Kristian Thulesen Dahl foreslår her i avisen. Fogh har ikke ønsket at kommentere, men Løkke afviser:

»Nej, jeg forestiller mig ikke, at det er en politiker«.

Men Fogh er jo heller ikke politiker mere?

»Nej, men det er ikke lige det, jeg havde i tankerne. Ellers kunne det jo blive en spændende artikel«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden